Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια αυθεντική κρεατόπιτα από το Λιτόχωρο, μια παραδοσιακή συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά. Το κρέας που χρησιμοποιείται είναι ζυγούρι (ή μοσχάρι), και η πίτα αυτή είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα, με αφράτο φύλλο και ζουμερή γέμιση. Είναι ιδανική για γιορτινά τραπέζια ή οικογενειακά γεύματα!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά (Για Ταψί 37 εκ.)

Για τη Γέμιση:

  • 1 κιλό – Ζυγούρι (ή μοσχάρι, κομμένο)
  • 5 – Κρεμμύδια (χοντροκομμένα)
  • 1 – Πράσο (χοντροκομμένο)
  • 2 – Αυγά (για τη γέμιση)
  • 70 γραμμάρια – Ρύζι καρολίνα (ξεπλυμένο)
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού – Ζωμός από το κρέας
  • Λίγο – Αλάτι & Πιπέρι
  • Λίγο – Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)

Για το Άλειμμα (Χρησιμοποιείται σε Έτοιμα ή Χειροποίητα Φύλλα):

  • 1/2 φλιτζάνι – Ελαιόλαδο
  • 30-40 γραμμάρια – Βούτυρο (λιωμένο)

Για το Χυλό (Αν Χρησιμοποιήσετε Έτοιμο Φύλλο):

  • 165 γραμμάρια – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γραμμάρια – Ηλιέλαιο
  • 170 ml – Νερό ανθρακούχο (Σουρωτή)

Για τη Ζύμη (Αν Φτιάξετε Δικό Σας Φύλλο – 14 Φύλλα):

  • 750 γραμμάρια – Αλεύρι για φύλλο
  • 330 γραμμάρια – Νερό ανθρακούχο (Σουρωτή, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 120 γραμμάρια – Νερό
  • 1 κουτ. σούπας – Αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας – Ξύδι
  • 3 κουτ. σούπας – Λάδι

Για την Επάλειψη:

  • 1 – Αυγό
  • 2 κουτ. σούπας – Γάλα

Εκτέλεση

Α. Ετοιμάζουμε τη Γέμιση:

Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Το βράζουμε μέχρι να σταματήσει να αφρίζει , ξαφρίζοντάς το τακτικά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια , το πράσο , αλάτι , πιπέρι και ελαιόλαδο .

Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 2 ώρες , ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει .

Βγάζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο και τα πολτοποιούμε στο μούλτι ή τα ψιλοκόβουμε .

Στραγγίζουμε το κρέας και το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ίνες ( συνήθως το ζυγούρι είναι τραχύ ). Προσθέτουμε το κρέας στα πολτοποιημένα κρεμμύδια και πράσο .

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Σε 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό από το κρέας, βράζουμε το ρύζι μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Προσθέτουμε το ρύζι στο μείγμα του κρέατος.

Προσθέτουμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε καλά. Αν η γέμιση είναι στεγνή , προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ζωμό .

Β. Προετοιμασία Φύλλου:

Για τον χυλό (αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο): Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε το αλεύρι , το ηλιέλαιο και το νερό ανθρακούχο , μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός .

Για τη ζύμη (αν φτιάξετε δικό σας φύλλο): Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε το αλεύρι , το νερό ανθρακούχο , το νερό , το αλάτι , το ξύδι και το λάδι , μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη . Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά . Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14 μέρη και ανοίγουμε φύλλα .

Για το άλειμμα: Σε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο θα ρίξουμε και 30-40 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε τα φύλλα μας.

Γ. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:

Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 37 εκατοστά .

Στρώνουμε 8 φύλλα στο ταψί, λαδώνοντάς τα ένα-ένα . Κάθε δεύτερο φύλλο , το αλείφουμε με 2 κουταλιές χυλό (αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο).

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στο ταψί.

Στρώνουμε άλλα 6 φύλλα πάνω από τη γέμιση, λαδώνοντάς τα ένα-ένα . Τα 2 τελευταία φύλλα , δεν τα αλείφουμε με χυλό.

Στριφογυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα, για να φτιάξουμε τον κόθρο .

Χτυπάμε το αυγό με 2 κουταλιές γάλα και αλείφουμε την πίτα.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια , χωρίς να κόψουμε τα κάτω φύλλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C , στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, για 1 ώρα .

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

 


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Κρέας): 2 ώρες

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Πλούσια Γεύση και Τραγανό Φύλλο

Κρέας: Το βράσιμο του κρέατος με το κρεμμύδι και το πράσο για 2 ώρες είναι απαραίτητο για να γίνει τρυφερό και να δημιουργηθεί ο ζωμός που θα δώσει γεύση στο ρύζι.

Φύλλο: Αν φτιάξετε δικό σας φύλλο , δεν θα χρειαστείτε τον χυλό . Το ανθρακούχο νερό στη ζύμη βοηθάει να γίνει το φύλλο πιο αφράτο και ελαστικό .

Χυλός: Ο χυλός ανάμεσα στα φύλλα (όταν χρησιμοποιείτε έτοιμο) βοηθάει την πίτα να φουσκώσει και να γίνει πιο αφράτη και τραγανή στο εσωτερικό.

Ψήσιμο: Το ψήσιμο στους 170°C στην κάτω θέση του φούρνου εξασφαλίζει ότι το κάτω φύλλο θα γίνει τραγανό και η γέμιση θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, πριν ροδίσει η επιφάνεια.

Προσθήκες: Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε τυρί φέτα ή μυζήθρα στη γέμιση. Επίσης, άνηθος ή μαϊντανός ταιριάζουν πολύ στα αρώματα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Τυρόπιτα με Ανθρακούχο Νερό

Μοσχάρι στη Γάστρα με Μανιτάρια

Παραδοσιακή Πρασόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο