Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια αυθεντική κρεατόπιτα από το Λιτόχωρο, μια παραδοσιακή συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά. Το κρέας που χρησιμοποιείται είναι ζυγούρι (ή μοσχάρι), και η πίτα αυτή είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα, με αφράτο φύλλο και ζουμερή γέμιση. Είναι ιδανική για γιορτινά τραπέζια ή οικογενειακά γεύματα!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά (Για Ταψί 37 εκ.)
Για τη Γέμιση:
- 1 κιλό – Ζυγούρι (ή μοσχάρι, κομμένο)
- 5 – Κρεμμύδια (χοντροκομμένα)
- 1 – Πράσο (χοντροκομμένο)
- 2 – Αυγά (για τη γέμιση)
- 70 γραμμάρια – Ρύζι καρολίνα (ξεπλυμένο)
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού – Ζωμός από το κρέας
- Λίγο – Αλάτι & Πιπέρι
- Λίγο – Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
Για το Άλειμμα (Χρησιμοποιείται σε Έτοιμα ή Χειροποίητα Φύλλα):
- 1/2 φλιτζάνι – Ελαιόλαδο
- 30-40 γραμμάρια – Βούτυρο (λιωμένο)
Για το Χυλό (Αν Χρησιμοποιήσετε Έτοιμο Φύλλο):
- 165 γραμμάρια – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γραμμάρια – Ηλιέλαιο
- 170 ml – Νερό ανθρακούχο (Σουρωτή)
Για τη Ζύμη (Αν Φτιάξετε Δικό Σας Φύλλο – 14 Φύλλα):
- 750 γραμμάρια – Αλεύρι για φύλλο
- 330 γραμμάρια – Νερό ανθρακούχο (Σουρωτή, σε θερμοκρασία δωματίου)
- 120 γραμμάρια – Νερό
- 1 κουτ. σούπας – Αλάτι
- 2 κουτ. σούπας – Ξύδι
- 3 κουτ. σούπας – Λάδι
Για την Επάλειψη:
- 1 – Αυγό
- 2 κουτ. σούπας – Γάλα
Εκτέλεση
Α. Ετοιμάζουμε τη Γέμιση:
Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Το βράζουμε μέχρι να σταματήσει να αφρίζει , ξαφρίζοντάς το τακτικά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια , το πράσο , αλάτι , πιπέρι και ελαιόλαδο .
Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 2 ώρες , ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει .
Βγάζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο και τα πολτοποιούμε στο μούλτι ή τα ψιλοκόβουμε .
Στραγγίζουμε το κρέας και το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ίνες ( συνήθως το ζυγούρι είναι τραχύ ). Προσθέτουμε το κρέας στα πολτοποιημένα κρεμμύδια και πράσο .
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Σε 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό από το κρέας, βράζουμε το ρύζι μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Προσθέτουμε το ρύζι στο μείγμα του κρέατος.
Προσθέτουμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε καλά. Αν η γέμιση είναι στεγνή , προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ζωμό .
Β. Προετοιμασία Φύλλου:
Για τον χυλό (αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο): Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε το αλεύρι , το ηλιέλαιο και το νερό ανθρακούχο , μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός .
Για τη ζύμη (αν φτιάξετε δικό σας φύλλο): Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε το αλεύρι , το νερό ανθρακούχο , το νερό , το αλάτι , το ξύδι και το λάδι , μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη . Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά . Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14 μέρη και ανοίγουμε φύλλα .
Για το άλειμμα: Σε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο θα ρίξουμε και 30-40 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε τα φύλλα μας.
Γ. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 37 εκατοστά .
Στρώνουμε 8 φύλλα στο ταψί, λαδώνοντάς τα ένα-ένα . Κάθε δεύτερο φύλλο , το αλείφουμε με 2 κουταλιές χυλό (αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο).
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στο ταψί.
Στρώνουμε άλλα 6 φύλλα πάνω από τη γέμιση, λαδώνοντάς τα ένα-ένα . Τα 2 τελευταία φύλλα , δεν τα αλείφουμε με χυλό.
Στριφογυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα, για να φτιάξουμε τον κόθρο .
Χτυπάμε το αυγό με 2 κουταλιές γάλα και αλείφουμε την πίτα.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια , χωρίς να κόψουμε τα κάτω φύλλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C , στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, για 1 ώρα .
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Κρέας): 2 ώρες
Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Πλούσια Γεύση και Τραγανό Φύλλο
Κρέας: Το βράσιμο του κρέατος με το κρεμμύδι και το πράσο για 2 ώρες είναι απαραίτητο για να γίνει τρυφερό και να δημιουργηθεί ο ζωμός που θα δώσει γεύση στο ρύζι.
Φύλλο: Αν φτιάξετε δικό σας φύλλο , δεν θα χρειαστείτε τον χυλό . Το ανθρακούχο νερό στη ζύμη βοηθάει να γίνει το φύλλο πιο αφράτο και ελαστικό .
Χυλός: Ο χυλός ανάμεσα στα φύλλα (όταν χρησιμοποιείτε έτοιμο) βοηθάει την πίτα να φουσκώσει και να γίνει πιο αφράτη και τραγανή στο εσωτερικό.
Ψήσιμο: Το ψήσιμο στους 170°C στην κάτω θέση του φούρνου εξασφαλίζει ότι το κάτω φύλλο θα γίνει τραγανό και η γέμιση θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, πριν ροδίσει η επιφάνεια.
Προσθήκες: Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε τυρί φέτα ή μυζήθρα στη γέμιση. Επίσης, άνηθος ή μαϊντανός ταιριάζουν πολύ στα αρώματα.
Σχετικές Συνταγές
Μοσχάρι στη Γάστρα με Μανιτάρια
Παραδοσιακή Πρασόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο









