Οι Κρητικές Χορτόπιτες στο Τηγάνι από την ομάδα της “Οι δημιουργίες της Τώνιας” είναι από τις πιο αγαπημένες και αυθεντικές κρητικές συνταγές που θα φτιάξετε ποτέ! Εγώ τις λατρεύω γιατί συνδυάζουν τη φρεσκάδα των άγριων χόρτων με το τραγανό, αέρινο φύλλο που ψήνεται στο τηγάνι. Επιπλέον, τα σέσκουλα μαζί με τον μάραθο και τον άνηθο δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων που θυμίζει την παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Στην Κρήτη, οι πίτες είναι κυρίως μικρά πιτάκια που τηγανίζονται, γι’ αυτό και οι βρουβόπιτες ξεχωρίζουν με την τραγανή τους υφή και την πλούσια γέμιση από άγρια χόρτα.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Κρητικές Χορτόπιτες στο Τηγάνι

Κρητικές Χορτόπιτες στο Τηγάνι

Ετοιμάστε τις πιο τραγανές Κρητικές Χορτόπιτες στο Τηγάνι, τις γνωστές Βρουβόπιτες, με αφράτη ζύμη που δεν κολλάει και πλούσια χορταστική γέμιση από σέσκουλα και πράσα. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή είναι ιδανική για ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα και θα σας μεταφέρει με τη γεύση της στην Κρητική παράδοση. Ακολουθήστε με για το μυστικό της επιτυχίας στο φύλλο

Prep Time 45 minutes
Cook Time 30 minutes
Additional Time 1 hour
Total Time 2 hours 15 minutes

Ingredients

Για τη Γέμιση με Σέσκουλα:

  • 1 κιλό σέσκουλα φρέσκα
  • 3-4 πράσα μεσαία
  • 1 δεμάτι μάραθο φρέσκο
  • 1 δεμάτι άνηθο φρέσκο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κύμινο (προαιρετικά)

Για τη Ζύμη:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ τσικουδιά
  • Χυμό 1 μέτριου λεμονιού
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 750 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι για πίτες/φύλλο)
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Instructions

Προετοιμασία της Γέμισης:

Ξεκινάω πλένοντας πολύ καλά τα σέσκουλα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, ξεχωρίζω προσεκτικά τα λευκά βλασταράκια του κορμού από το πράσινο φύλλωμα, καθώς θα τα μαγειρέψω ξεχωριστά. Κόβω το λευκό μέρος σε μικρά κομματάκια, αφαιρώντας προσεκτικά τις σκληρές ίνες που μπορεί να έχουν. Ακολούθως, κόβω και τα πράσινα φύλλα σε μικρά κομμάτια.

Βάζω μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και όταν πιάσει βράση, προσθέτω τα λεπτοκομμένα λευκά κομμάτια των σέσκουλων. Τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν καλά, συνήθως χρειάζονται περίπου 10-12 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετώ σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά.

Ξεπλένω την ίδια κατσαρόλα, βάζω καθαρό νερό και το φέρνω σε βρασμό. Προσθέτω τα πράσινα φύλλα και τα βράζω για μόλις 2-3 λεπτά, για να μην χάσουν το χρώμα και τα θρεπτικά τους συστατικά. Τα βγάζω αμέσως, τα στραγγίζω καλά και τα αφήνω να κρυώσουν.

Πλένω προσεκτικά τα πράσα και τα κόβω σε μικρά κομμάτια, χρησιμοποιώντας και το πράσινο μέρος τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω τα πράσα. Τα τσιγαρίζω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαραθούν και να γίνουν μαλακά. Ακολούθως, προσθέτω τα σέσκουλα που έχω στραγγίξει και συνεχίζω να τα τσιγαρίζω όλα μαζί για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και λίγο κύμινο αν μου αρέσει η γεύση του, μετά ρίχνω τον ψιλοκομμένο μάραθο και τον άνηθο. Ανακατεύω καλά και δοκιμάζω για να βεβαιωθώ ότι έχει το σωστό αλάτι και ότι τα χόρτα είναι καλομαγειρεμένα. Όταν με ικανοποιεί η γεύση, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρω τη γέμιση σε ένα μεγάλο σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα επιπλέον υγρά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν η γέμιση έχει πολλά υγρά, θα μουσκέψει τη ζύμη. Η γέμιση για τις βρουβόπιτες είναι τώρα έτοιμη!

Παρασκευή της Ζύμης:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υγρά υλικά: το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, την τσικουδιά, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια, αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μείγμα αρχίζει να πήζει, συνεχίζω το ζύμωμα με τα χέρια μου.

Ζυμώνω απαλά και προσεκτικά, προσθέτοντας αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να έχω ένα ζυμάρι μαλακό που δεν κολλάει στα χέρια. Δεν πρέπει να είναι σκληρό, αλλά ούτε και πολύ μαλακό. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και από πάνω βάζω μια καθαρή πετσέτα. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαμόρφωση και Τηγάνισμα:

Μετά τον χρόνο αναμονής, παίρνω ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγω με πλάστη (νεσεσσέ) σε λεπτό φύλλο πάνω σε επιφάνεια πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι. Χρησιμοποιώ ένα στρογγυλό κουπ-πατ ή ένα ποτήρι για να κόψω στρογγυλά πιτάκια. Τοποθετώ μια κουταλιά από τη γέμιση με σέσκουλα στο κέντρο κάθε κύκλου, διπλώνω τη ζύμη στη μέση και πιέζω καλά τις άκρες με ένα πιρούνι για να σφραγίσουν.

Ζεσταίνω άφθονο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά. Το λάδι πρέπει να είναι αρκετό ώστε τα πιτάκια να βυθίζονται μέχρι τη μέση τους. Τοποθετώ προσεκτικά τις βρουβόπιτες στο τηγάνι, χωρίς να το στριμώχνω. Τις τηγανίζω σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσαφίσουν ομοιόμορφα χωρίς να μαυρίσουν. Η χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό για να ψηθούν καλά μέσα και να γίνουν τραγανά.

Βγάζω τις βρουβόπιτες με μια τρυπητή σπάτουλα και τις τοποθετώ σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το επιπλέον λάδι. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσω όλη τη ζύμη και τη γέμιση.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για την Τέλεια Συνταγή

  1. Στράγγισμα της γέμισης: Βεβαιωθείτε ότι η γέμιση με σέσκουλα έχει στραγγίσει πολύ καλά πριν την τοποθετήσετε στη ζύμη. Τα επιπλέον υγρά θα κάνουν τα χορτοπιτάκια να μουσκέψουν.
  2. Τηγάνισμα σε χαμηλή φωτιά: Μην βιαστείτε με το τηγάνισμα. Η χαμηλή φωτιά εξασφαλίζει ότι οι βρουβόπιτες θα ψηθούν καλά μέσα και θα χρυσαφίσουν ομοιόμορφα.
  3. Εναλλακτική γέμιση: Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση φρέσκα αυγά ή φέτα τριμμένη για πιο πλούσια γεύση.
  4. Φύλαξη: Οι βρουβόπιτες μπορούν να φυλαχτούν στην κατάψυξη πριν το τηγάνισμα. Απλά τις τηγανίζετε κατεψυγμένες όταν θέλετε.
  5. Εναλλακτικά χόρτα: Αν δεν βρείτε σέσκουλα, δοκιμάστε την ίδια συνταγή με σπανάκι και πράσο ή με αγριοράδικα.
  6. Ζύμη: Το λεμόνι και η τσικουδιά στη ζύμη την κάνουν πιο τραγανή και της δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα.

Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: