Τα κριτσίνια με σουσάμι, χωρίς αυγά ή βούτυρο, αποτελούν μία από τις πιο υγιεινές επιλογές για το πρωινό μου. Ως εκ τούτου, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όλους εμάς που ακολουθούμε μία πιο υγιεινή διατροφή ή έχουμε δυσανεξία στο αυγό και το βούτυρο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει, γιατί γίνονται απίστευτα νόστιμα, τραγανά, ενώ η διαδικασία παρασκευής είναι πάρα πολύ εύκολη.


Υλικά για τα Κριτσίνια

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • Μικρή πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαία μαγιά
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 και 1/4 φλιτζάνι ψητό σουσάμι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής

Μέσα στο δοχείο ενός μίξερ βάσης, ρίχνω το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι και τα ανακατεύω καλά. Προσθέτω το λάδι και αρχίζω να ανακατεύω με το εξάρτημα της ζύμης σε χαμηλή και μετά σε πιο υψηλή ταχύτητα. Προσθέτω τη μαγιά και το ζεστό νερό και συνεχίζω να ζυμώνω με τη μηχανή μέχρι να πάρω μια μαλακή ζύμη.

 

Βάζω τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζω και την αφήνω για 30 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει, τη ζυμώνω ελαφρά και ρίχνω μέσα το γλυκάνισο (αν θέλω) και ζυμώνω ξανά καλά.

 

Σε ένα μπολάκι, ρίχνω το λευκό και το μαύρο σουσάμι και τα ανακατεύω. Προσθέτω 3 κουταλιές της σούπας νερό και ανακατεύω, αφήνοντάς το στην άκρη.

Παίρνω τη ζύμη, την κάνω μακρόστενο ρολό και κόβω 18 μικρά κομμάτια. Πλάθω το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι. Ρίχνω πρώτα 2-3 κουταλιές από το σουσάμι στον πάγκο και το απλώνω. Μετά, παίρνω ένα μπαλάκι και το πλάθω σε μια βέργα, περνώντας το πάνω από το σουσάμι.


Μετα πάρτε ένα μπαλάκι και πλαστε σε μία βεργα και περαστε το πάνω από το σουσαμι.

Βάζω όλα τα κριτσίνια με σουσάμι μέσα σε 1-2 ταψιά, τα σκεπάζω και τα αφήνω να φουσκώσουν για 30-45 λεπτά.

Τέλος, τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 60-75 λεπτά για να φουσκώσει η ζύμη
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες


Χρήσιμα Tips για τα Κριτσίνια

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια σας. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.

Μπορείτε να προσθέσετε γλυκάνισο στη ζύμη για να δώσετε στα κριτσίνια σας ένα πιο έντονο άρωμα.

Αν θέλετε τα κριτσίνια σας να γίνουν πιο τραγανά, μπορείτε να τα ψήσετε για περισσότερο χρόνο στους 160°C.

Βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά.

Καλή Επιτυχία

Subscibe to recipe’s youtube channel here