Τα Κυδώνια ψητά είναι ένα παραδοσιακό και εξαιρετικά αρωματικό φθινοπωρινό γλυκό. Η συγκεκριμένη συνταγή απογειώνει τη γεύση του κυδωνιού ψήνοντάς το σε ένα πλούσιο σιρόπι από κόκκινο κρασί και σκούρα μαύρη ζάχαρη , αρωματισμένο με αστεροειδή γλυκάνισο . Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό φρούτο με βάθος γεύσης , που ισορροπείται τέλεια με την απαλή και δροσερή σπιτική σαντιγί και τα τραγανά αμύγδαλα .
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τα Κυδώνια (Για 6 άτομα):
- 3 μεγάλα – Κυδώνια
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού – Σκούρα μαύρη ζάχαρη (μελάσα, υγρή)
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού – Κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. γλυκού – Αστεροειδής γλυκάνισος (τριμμένος)
- 1 φλιτζ. τσαγιού – Αμύγδαλα (ψημένα και χοντροκομμένα)
Για τη Σαντιγί:
- 1/2 λίτρο – Κρέμα γάλακτος (πλήρης, παγωμένη)
- 1 κουτ. γλυκού – Ζάχαρη
- 2 κάψουλες – Βανιλίνη (ή 1 κ.γλ. αστεροειδής γλυκάνισος, σε σκόνη)
Διαδικασία
Α. Ψήσιμο Κυδωνιών:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C .
Καθαρίζουμε τα κυδώνια (αφαιρούμε φλούδα και σπόρια), τα κόβουμε στη μέση και μετά κάθε κομμάτι στα 3 . Βάζουμε τα κομμάτια κοντά-κοντά σε ένα ταψάκι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη , το κόκκινο κρασί και τον τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο . Τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
Περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα τα κυδώνια και τα βάζουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40 λεπτά έως 1 ώρα ), προσέχοντας να μη λιώσουν εντελώς.
Β. Προετοιμασία Σαντιγί:
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη (ή τον γλυκάνισο) μέχρι να πήξει και να γίνει αφράτη σαντιγί .
Γ. Σερβίρισμα:
Αραδιάζουμε τα κυδώνια σε μια πιατέλα μαζί με την υγρή σάλτσα τους. Χωριστά , σε μπολ, σερβίρουμε τη χτυπημένη κρέμα (σαντιγί).
Πάνω από τα κυδώνια σκορπίζουμε τα ψημένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε αμέσως.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 – 60 λεπτά (στους 180°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Τρυφερό Κυδώνι
Επιλογή Κυδωνιών: Διαλέξτε μεγάλα , σκληρά και άψογα κυδώνια. Όσο πιο σκληρά είναι, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστούν στο ψήσιμο, αλλά τόσο πιο αρωματικά θα γίνουν.
Μαύρη Ζάχαρη: Η σκούρα μαύρη ζάχαρη (μελάσα) δίνει ένα πιο βαθύ και καραμελένιο χρώμα και άρωμα στο σιρόπι, σε αντίθεση με την απλή ζάχαρη ή τη ντεμεράρα.
Σαντιγί: Για να γίνει η σαντιγί πιο σφιχτή και να μη «κόψει», η κρέμα γάλακτος και ο κάδος του μίξερ πρέπει να είναι πολύ καλά παγωμένα .
Αρωματικά: Ο αστεροειδής γλυκάνισος ταιριάζει υπέροχα με το κυδώνι, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στικ κανέλας ή γαρύφαλλο για μια πιο κλασική αρωματική νότα.
Σχετικές Συνταγές
ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ Φωτογραφία: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ










