Τα Κυδώνια ψητά είναι ένα παραδοσιακό και εξαιρετικά αρωματικό φθινοπωρινό γλυκό. Η συγκεκριμένη συνταγή απογειώνει τη γεύση του κυδωνιού ψήνοντάς το σε ένα πλούσιο σιρόπι από κόκκινο κρασί και σκούρα μαύρη ζάχαρη , αρωματισμένο με αστεροειδή γλυκάνισο . Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό φρούτο με βάθος γεύσης , που ισορροπείται τέλεια με την απαλή και δροσερή σπιτική σαντιγί και τα τραγανά αμύγδαλα .

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τα Κυδώνια (Για 6 άτομα):

  • 3 μεγάλα – Κυδώνια
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού – Σκούρα μαύρη ζάχαρη (μελάσα, υγρή)
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού – Κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού – Αστεροειδής γλυκάνισος (τριμμένος)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού – Αμύγδαλα (ψημένα και χοντροκομμένα)

Για τη Σαντιγί:

  • 1/2 λίτρο – Κρέμα γάλακτος (πλήρης, παγωμένη)
  • 1 κουτ. γλυκού – Ζάχαρη
  • 2 κάψουλες – Βανιλίνη (ή 1 κ.γλ. αστεροειδής γλυκάνισος, σε σκόνη)

Διαδικασία

Α. Ψήσιμο Κυδωνιών:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C .

Καθαρίζουμε τα κυδώνια (αφαιρούμε φλούδα και σπόρια), τα κόβουμε στη μέση και μετά κάθε κομμάτι στα 3 . Βάζουμε τα κομμάτια κοντά-κοντά σε ένα ταψάκι.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη , το κόκκινο κρασί και τον τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο . Τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.

Περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα τα κυδώνια και τα βάζουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40 λεπτά έως 1 ώρα ), προσέχοντας να μη λιώσουν εντελώς.

Β. Προετοιμασία Σαντιγί:

Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη (ή τον γλυκάνισο) μέχρι να πήξει και να γίνει αφράτη σαντιγί .

Γ. Σερβίρισμα:

Αραδιάζουμε τα κυδώνια σε μια πιατέλα μαζί με την υγρή σάλτσα τους. Χωριστά , σε μπολ, σερβίρουμε τη χτυπημένη κρέμα (σαντιγί).

Πάνω από τα κυδώνια σκορπίζουμε τα ψημένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε αμέσως.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40 – 60 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλεια Τρυφερό Κυδώνι

Επιλογή Κυδωνιών: Διαλέξτε μεγάλα , σκληρά και άψογα κυδώνια. Όσο πιο σκληρά είναι, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστούν στο ψήσιμο, αλλά τόσο πιο αρωματικά θα γίνουν.

Μαύρη Ζάχαρη: Η σκούρα μαύρη ζάχαρη (μελάσα) δίνει ένα πιο βαθύ και καραμελένιο χρώμα και άρωμα στο σιρόπι, σε αντίθεση με την απλή ζάχαρη ή τη ντεμεράρα.

Σαντιγί: Για να γίνει η σαντιγί πιο σφιχτή και να μη «κόψει», η κρέμα γάλακτος και ο κάδος του μίξερ πρέπει να είναι πολύ καλά παγωμένα .

Αρωματικά: Ο αστεροειδής γλυκάνισος ταιριάζει υπέροχα με το κυδώνι, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στικ κανέλας ή γαρύφαλλο για μια πιο κλασική αρωματική νότα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Γλυκό του Κουταλιού Κυδώνι

Μηλόπιτα με Κανέλα

Αχλάδια Ποσέ με Κρασί


ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ Φωτογραφία: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ