Αγαπημένες μου, σήμερα σας δείχνουμε το υπέροχο κυδώνι γλυκό του κουταλιού, της κας Μαρια Μαρακι ένα κλασικό γλυκό που κρύβει μέσα του όλο τον πλούτο του φθινοπώρου και, φυσικά, το αγαπημένο μας άρωμα από αμπαρόριζα! Η συγκεκριμένη συνταγή έχει ένα μυστικό που τη βοηθά να δέσει τέλεια και γρήγορα, καθώς χρησιμοποιούμε το νερό όπου βράσαμε τις φλούδες και τους σπόρους του φρούτου, οι οποίοι περιέχουν άφθονη πηκτίνη. Ελάτε να ξεκινήσουμε το βράσιμο για να φτιάξουμε ένα γλυκό με υπέροχο πορτοκαλένιο χρώμα.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κυδώνι Γλυκό του Κουταλιού
Το παραδοσιακό κυδώνι γλυκό του κουταλιού, χρησιμοποιώντας το μυστικό των παλιών νοικοκυρών: τις φλούδες και τα σπόρια για πηκτίνη, ώστε να δέσει γρήγορα το σιρόπι και να διατηρήσει το υπέροχο πορτοκαλένιο του χρώμα! Η συνταγή είναι απλή, ακολουθεί όλα τα βήματα για να γίνει το κυδώνι ζουμερό και το σιρόπι τέλειο, με το άρωμα της αμπαρόριζας να το απογειώνει.
Ingredients
- 400 γραμμάρια κυδώνια (καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό (νερό από τον πρώτο βρασμό φλουδών/σπόρων)
- 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
- Αμύγδαλα ασπρισμένα (για το τέλος, η ποσότητα είναι προαιρετική)
- Αμπαρόριζα (ένα μικρό κομμάτι, για άρωμα)
- Φλούδες και καρδιές με τα σπόρια του φρούτου (για τον πρώτο βρασμό)
Instructions
Για να πετύχουμε το τέλειο κυδώνι γλυκό του κουταλιού ακολουθώ αυστηρά τα παρακάτω βήματα.
1. Σε τέσσερα ποτήρια νερό βράζω τις φλούδες και τις καρδιές με τα σπόρια του φρούτου.
2. Τα βράζω καλά να λιώσουν και συνθλίβοντάς τα, τα περνώ από σουρωτήρι λεπτό.
3. Μετρώ τα τρία ποτήρια νερό που χρειάζομαι. Το άλλο ό,τι έχει απομείνει το πετώ.
4. Τώρα, βάζω τα μπαστουνάκια κυδώνια, το νερό που πρώτα μέσα του έχω βράσει φλούδες και σπόρια, και τη ζάχαρη, και όλα μαζί τα βράζω.
5. Βράζω σε δυνατή φωτιά για μισή ώρα.
6. Αφήνω ώρες να κρυώσει και να σταθεί.
7. Ξαναβράζω ώσπου να δέσει το σιρόπι.
8. Προς το τέλος του βρασμού βάζω την αμπαρόριζα και το λεμόνι.
9. Το ασπρισμένο αμύγδαλο το προσθέτω όταν έχει σταματήσει εντελώς ο βρασμός.
Tips για το Κυδώνι Γλυκό του Κουταλιού
- Το χρώμα και το δέσιμο: Μην πετάξετε τις φλούδες και τα σπόρια όταν καθαρίζετε το φρούτο. βράζοντάς τα και χρησιμοποιώντας αυτό το νερό για το γλυκό, εξασφαλίζετε ότι δένει γρήγορα και ευκολότερα το σιρόπι, ενώ διατηρεί πορτοκαλένιο χρώμα το γλυκό.
- Ανάπαυση: Η ανάπαυση του γλυκού για ώρες μετά τον πρώτο βρασμό είναι σημαντική για να απορροφήσει το φρούτο σωστά τη ζάχαρη και το σιρόπι.
- Το λεμόνι: Ο χυμός λεμονιού προστίθεται στο τέλος, γιατί βοηθάει το σιρόπι να μην ζαχαρώσει.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:








