Κυπριακές Φλαούνες είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η Κυπριακές Φλαούνες είναι το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα της Κύπρου, με μοναδική ζύμη και πλούσια αρωματική γέμιση τυριών. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη (23 μερίδες):

  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 κιλά αλεύρι χωριάτικο
  • 3/4 ποτηριού λάδι
  • 3 αυγά
  • 1 1/2 ποτήρι γάλα
  • 1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 πακέτο ζάχαρη
  • 1-1 1/2 ποτήρι νερό
  • Λίγο αλάτι
  • 3 κουτ.γλυκού baking powder
  • 1/2 κ.γ. κανέλα αλεσμένη
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα αλεσμένη
  • 1/2 κ.γ. μεχλέπι αλεσμένο

Για τη γέμιση (Φούκα):

  • 1 1/2 κιλό ανθότυρο (ή λαδοτύρι Μυτιλήνης)
  • 1 χαλούμι
  • 10-12 αυγά
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι
  • 1/2 δέσμη δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 3 1/2 κ.γ. baking powder
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο ζάχαρη
  • Λίγο μεχλέπι-μαστίχα
  • Σταφιδάκια Ξάνθης (προαιρετικά)

Για το άλειμμα:

  • 3 αυγά
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Πρώτα ετοιμάζουμε τα τυριά μας για τη γέμιση. Τα αλέθουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο ζάχαρη, τα αυγά και το σιμιγδάλι. Τα τυριά καλύτερα να γίνουν από βραδύς ή νωρίς το πρωί για να τραβήξουν τα υγρά από τα αυγά και το σιμιγδάλι.

Τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (δυόσμος, baking powder, μεχλέπι-μαστίχα και σταφιδάκια) τα βάζουμε λίγο πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τις Κυπριακές Φλαούνες.

Μετά ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί (αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, baking powder, κανέλα, μαστίχα, μεχλέπι).

Ανοίγουμε μια μικρή λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, αυγά, γάλα, χυμό πορτοκάλι, νερό).

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ανοίγουμε στρογγυλές πιτούλες περίπου **20 εκ.** η μια.

Βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά γέμισης στη μέση. Κλείνουμε σαν φάκελο, αφήνοντας το κέντρο ελεύθερο για να φαίνεται η γέμιση (αν πρόκειται για παραδοσιακές φλαούνες). Πατάμε τις άκρες με πιρούνι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε 3 αυγά μαζί με το σουσάμι και αλείφουμε την επιφάνεια από τις Κυπριακές Φλαούνες.

Ψήνουμε στους 170°C (πάνω-κάτω αντίσταση) γύρω στα **40 λεπτά** ή μέχρι να κοκκινίσουν (σε ταψί με λαδόκολλα).


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά (ζύμη)

Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 70 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 1 ώρα+ (για ξεκούραση ζύμης και τυριών).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η γέμιση πιο συμπαγής και να μην τρέξει κατά το ψήσιμο, ετοιμάστε τα τυριά με το σιμιγδάλι από το προηγούμενο βράδυ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στις Κυπριακές Φλαούνες. Δείτε κι άλλες πασχαλινές συνταγές.

Αντί για ανθότυρο και χαλούμι, το τυρί μπορεί να αντικατασταθεί με λαδοτύρι Μυτιλήνης. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού στη γέμιση για πιο έντονο άρωμα. Δοκιμάστε και σπιτικά τυροπιτάκια.

Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα στη ζύμη, τα υγρά υλικά (γάλα, χυμός πορτοκάλι, νερό) πρέπει να είναι χλιαρά, ώστε να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά. Η θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι σταθερή στους 170°C.


 

Σχετικές Συνταγές

Τσουρέκι Πασχαλινό με Μαστίχα και Μεχλέπι

Παραδοσιακή Τυρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο

Πασχαλινά Κουλουράκια