Ο κόκορας κοκκινιστός με χυλοπιτάκια αποτελεί μία από τις πιο αυθεντικές και παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Εγώ μαγειρεύω αυτή τη νόστιμη συνταγή όπως την έμαθα από τη γιαγιά μου στην Αχαΐα, και κάθε φορά που την φτιάχνω, γεμίζει το σπίτι με υπέροχα αρώματα. Επιπλέον, αυτό το παραδοσιακό πιάτο συνδυάζει τέλεια την τραχιά σάρκα του αλανιάρη κόκορα με τα αφράτα χυλοπιτάκια. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή και αγάπη για να γίνει σωστά, γι’ αυτό ακολουθώ πάντα τις παραδοσιακές τεχνικές

Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Κόκορας Κοκκινιστός με Χυλοπιτάκια

Κόκορας Κοκκινιστός με Χυλοπιτάκια

Μάθε πώς να μαγειρέψεις κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, μια παραδοσιακή συνταγή που απογειώνει το κυριακάτικο τραπέζι. Με πλούσια, αρωματική σάλτσα και αφράτο κρέας, αυτό το πιάτο θα σε κάνει να νιώσεις σαν να είσαι στην ελληνική επαρχία

Prep Time 30 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes
Total Time 3 hours

Ingredients

  • 1 κόκορας περίπου δύο κιλά, κομμένος σε κομμάτια
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • Ένα κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ψιλά καρέ
  • Μία κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Δύο τρία καρφιά γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο καλό
  • 1/2 κιλό χυλόπιτες χωριάτικες
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • Ένα κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Instructions

Προετοιμασία και Σοτάρισμα

Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε και πλένουμε τον κόκορα, τον οποίο στη συνέχεια τεμαχίζουμε σε μερίδες. Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 ακόμη λεπτά.

Μαγείρεμα του Κόκορα

Σβήνουμε τον κόκορα με κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Ετοιμασία των Ζυμαρικών

Μόλις ο κόκορας είναι έτοιμος, τον βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και τον αφήνουμε στην άκρη. Στα υγρά που έχουν μείνει στην κατσαρόλα, ρίχνουμε ζεστό νερό, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις το υγρό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τις χυλοπίτες. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.

Τελείωμα και Σερβίρισμα

Προσθέτουμε ξανά τα κομμάτια του κόκορα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά για να αναμειχθούν με τη σάλτσα και τις χυλοπίτες. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε τον κόκορα με τις χυλοπίτες, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ντόπια μυζήθρα.

Η Συνταγή ειναι της κας Afroditi Milou

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για την Συνταγή

  • Επιλογή κόκορα: Προτιμώ πάντα αλανιάρη κόκορα για πιο έντονη γεύση, παρόλο που χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος
  • Ποιότητα χυλοπιτών: Χρησιμοποιώ χωριάτικες χυλόπιτες γιατί απορροφούν καλύτερα τη σάλτσα
  • Μυστικό για τη σάλτσα: Το κλειδί είναι το αργό βράσιμο – μη βιαστείτε με τη διαδικασία
  • Εναλλακτική για το κρασί: Αν δεν έχετε λευκό κρασί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ξύδι
  • Διατήρηση: Το φαγητό γίνεται ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα