Σήμερα θα φτιάξουμε ένα πιάτο που έχει ταξιδέψει ανά τους αιώνες και έχει αγαπηθεί από πολλούς πολιτισμούς: το Λαχματζούν! Γνωστό και ως η “τουρκική πίτσα”, αν και οι ρίζες του εντοπίζονται στην αρχαία Μεσοποταμία, είναι στην πραγματικότητα ένα είδος λεπτής ζύμης με πικάντικο κιμά, που ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι απίστευτα νόστιμο και ιδανικό για ένα γρήγορο και χορταστικό γεύμα. Εγώ το λατρεύω και είναι σίγουρο πως θα το αγαπήσετε κι εσείς!

Υλικά

Για τη ζύμη:
☑️3 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
☑️Κρύο νερό (προστίθεται σταδιακά για μέτρια μαλακή ζύμη – περίπου 1 κουτ.
☑️7g ξηρη μαγια,
☑️1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη,
☑️1 κουταλάκι του γλυκού αλατι.
* Παραδοσιακά γίνεται χωρίς Μάγια, και η ζύμη αφήνεται να ξεκουραστεί για περίπου 20-30 λεπτά!

Γέμιση:
☑️300-400g Μοσχαρίσιο κιμα
☑️1 μεγάλο κρεμμύδι
☑️1-2 σκελίδες σκόρδο
☑️1 κουταλιά της σούπας παστα ντομάτας
☑️1 μεγάλη ντομάτα
☑️1 πράσινη πιπεριά
☑️1 κόκκινη πιπεριά
☑️3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
☑️Μαϊντανός
☑️Αλάτι, μαύρο πιπέρι, κύμινο, παπρικα
☑️Προαιρετικά – Καυτερή πιπεριά

Κατά το σερβίρισμα:
☑️Λεμόνι, μαϊντανός και κρεμμύδι

Εκτέλεση

Έφτιαξα τη ζύμη με και χωρίς μαγιά. Κατά τη γνώμη μου, με τη μαγιά γίνεται πιο μαλακή.. Αφού ζυμώσουμε, αφήνουμε για 30-40 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζετε τη γέμιση:

Τα λαχανικά τα ψιλοκοβουμε και τα προσθέτουμε στον κιμά. Καρυκεύουμε με μπαχαρικά και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Η ζύμη χωρίζεται σε μικρά μπαλάκια (όσο ένα αυγό). Κάθε μπάλα ανοιγετε λεπτη. Βάζουμε από πάνω 2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση

και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στα 240 γρ., σε λειτουργία πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί σε ψηλότερο επίπεδο.

-Μια άλλη επιλογή είναι σε τηγάνι, χωρίς λαδι, σε μέτρια φωτιά και κάτω από καπάκι.


Αφού μάζεψα 2 στο ταψί μου για να γίνει πιο γρήγορο, έφτιαξα ένα μέρος σε ένα ταψί και μετά για να ψήσω το κρέας από πάνω, τα έβαλα σε ψησταριά.
Αφού τα βγάλουμε τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα τυλίγουμε σε μια πετσέτα για να μαλακώσουν λίγο ακόμα.

Μια γρηγορη ιδέα είναι -> Με έτοιμη αραβικη πίτα

Tips για το Τέλειο Λαχματζούν

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Λαχματζούν σας ακαταμάχητο! Αν θέλετε να το φτιάξετε ακόμα πιο γρήγορα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη αραβική πίτα ως βάση, απλώνοντας τη γέμιση από πάνω και ψήνοντας. Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη πάστα κόκκινης πιπεριάς (biber salçası) στη γέμιση. Το μυστικό για το λεπτό φύλλο είναι να αλευρώνετε καλά την επιφάνεια εργασίας σας και τον πλάστη. Μην παραψήνετε το Λαχματζούν, γιατί θα σκληρύνει. Μόλις ο κιμάς ψηθεί και η ζύμη στις άκρες ροδίσει ελαφρά, είναι έτοιμο.