Η Σιροπιαστή γιαουρτόπιτα είναι ένα από τα πιο κλασικά σιροπιαστά γλυκά, που μου έρχεται πάντα στο μυαλό όταν θέλω να φτιάξω κάτι εύκολο, αλλά πολύ γευστικό για να γεμίσω τον ουρανίσκο μου γλύκα. Αυτό το γλυκάκι, αν και θέλει λίγη υπομονή στους χρόνους, είναι πραγματικά απλό στην παρασκευή του και το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική, αφράτη και ζουμερή πίτα, που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σιροπιαστή γιαουρτόπιτα
Η σιροπιαστή γιαουρτόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά! Με αυτή τη συνταγή, θα φτιάξετε ένα αφράτο, ζουμερό και εύκολο γλυκό, ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Ακολουθήστε τα βήματα και απολαύστε τη μοναδική γεύση της!
Ingredients
- Υλικά για τη Σιροπιαστή Γιαουρτόπιτα
Για το σιρόπι:
- 2 ½ κούπες νερό
- 2 ½ κούπες ζάχαρη
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Ένα ξυλάκι κανέλας
Για το γλυκό:
- Μια κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- Ένα κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 2/3 κούπας ζάχαρη
- Μια κούπα βούτυρο λιωμένο (ένα πακέτο lurpak εγώ έβαλα)
- Τρία αυγά
- Ένα κουταλάκι σόδα διαλυμένο στο χυμό δύο πορτοκαλιών
- Μια κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Μία βανιλίνη
Instructions
Για να ξεκινήσουμε, φτιάχνω το σιρόπι μία ώρα προτού ξεκινήσω το γλυκό. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρουν βράση τα αφήνω για άλλα οκτώ λεπτά στη φωτιά. Έπειτα, το αφήνω να κρυώσει με την ησυχία του.
Για το γλυκό, ρίχνω σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, το γιαούρτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύω πολύ καλά με ένα σύρμα και αφήνω το μείγμα να σταθεί περίπου για 40 λεπτά.
Βουτυρώνω ένα μικρό προς μεσαίο ταψάκι και το αλευρώνω. Μετά τα σαράντα λεπτά, προσθέτω στο μπολ το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα.
Στη συνέχεια, συνεχίζω με το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη. Ανακατεύω απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζω το μείγμα στο ταψάκι και ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Βγάζω το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνω να σταθεί για δέκα λεπτά. Χαράζω το γλυκό σε κομμάτια και το σιροπιάζω σιγά σιγά. Αν θέλω, το διακοσμώ με ό,τι έχω. Εγώ έβαλα λίγα κεράσια, αλλά θα του πήγαινε και σαντιγύ, απλά είπα να μην το φορτώσω πολύ.
Χρήσιμα Tips για τη Σιροπιαστή Γιαουρτόπιτα
- Για να γίνει η σιροπιαστή γιαουρτόπιτα ακόμα πιο αρωματική, μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαστίχα ή μαχλέπι στο μείγμα.
- Το σιρόπι είναι πολύ σημαντικό, οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι κρύο πριν το ρίξετε στο ζεστό γλυκό, για να απορροφηθεί σωστά.
- Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι και στο σιρόπι, για μια πιο έντονη γεύση.








