Η Πατατοβόμβα Τηγανιού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Πρόκειται για μια απίθανη αλμυρή πίτα με ζύμη από πουρέ πατάτας, γεμιστή με τυριά και αλλαντικά. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση, από κυρίως γεύμα μέχρι ορεκτικό. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη πατάτας:
- Πατάτες: 500 γρ.
- Αλεύρι: 120 γρ.
- Αυγό (ελαφρώς χτυπημένο): 1
- Τυρί τριμμένο (πεκορίνο ή παρμεζάνα): 3 κ.σ.
- Αλάτι
Για τη γέμιση:
- Ζαμπόν (φέτες): 5
- Τυρί (μοτσαρέλα, έμενταλ, τσένταρ ή γκούντα σε φέτες): 6
Για το ψήσιμο/επάλειψη:
- Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου, για βούρτσισμα): 2 κ.σ.
- Ελαιόλαδο ή βούτυρο (για το τηγάνι)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή ετοιμάζοντας πρώτα τη ζύμη πατάτας.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις βράζω σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζω και τις πολτοποιώ σε πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτω μια πρέζα αλάτι, το τριμμένο τυρί (πεκορίνο/παρμεζάνα), το ελαφρώς χτυπημένο αυγό και σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να έχω μια λεία ζύμη. **Προσοχή!** Ελέγξτε το αλάτι, καθώς τα τυριά και το ζαμπόν είναι ήδη αλμυρά.
Παίρνω ένα τηγάνι διαμέτρου 24 εκ. και το αλείφω με λίγο λάδι ή βούτυρο.
Τοποθετώ μέσα τη **μισή ζύμη πατάτας** και την απλώνω ομοιόμορφα, με αλευρωμένα χέρια, στη βάση του τηγανιού.
Στρώνω από πάνω τις φέτες ζαμπόν και τις φέτες τυριού. Μπορείτε να δείτε κι άλλες ιδέες για συνταγές με αλλαντικά.
Παίρνω την άλλη μισή ζύμη, την τοποθετώ πάνω από τη γέμιση και πιέζω με τα χέρια μου, ώστε να κλείσει καλά η γέμιση.
Τοποθετώ το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε **μέτρια φωτιά** και τηγανίζω μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά από την κάτω πλευρά.
Όταν είναι έτοιμη η κάτω πλευρά, σκεπάζω με ένα πιάτο και την αναποδογυρίζω (σαν ομελέτα) για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ψήνω μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Μόλις ψηθεί, αλείφω τη **Πατατοβόμβα Τηγανιού** με το μαλακό βούτυρο και τη σερβίρω ζεστή.
**Εναλλακτικά:** Μπορείτε να ψήσετε τη πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους **200 βαθμούς** μέχρι να ροδίσει (γύρω στα **20-30 λεπτά**). Δείτε κι άλλες αλμυρές πίτες φούρνου.
Αναλυτικοί χρόνοι
Προετοιμασία και Μαγείρεμα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (τηγάνι): 20 λεπτά (10′ ανά πλευρά)
Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 0 (άμεση κατανάλωση)
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο πλούσια γεύση, αντικαταστήστε το ζαμπόν με **καπνιστή μπριζόλα** ή μπέικον. Το **Πατατοβόμβα Τηγανιού** ταιριάζει τέλεια με μια πικάντικη γέμιση.
Αν θέλετε η ζύμη να είναι πιο αφράτη, μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας γάλα στον πουρέ. Δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγη καπνιστή πάπρικα στον πουρέ για χρώμα και άρωμα.
Για να γίνει η **Πατατοβόμβα Τηγανιού** vegan, αντικαταστήστε το βούτυρο, το τυρί και το αυγό με αντίστοιχα φυτικά προϊόντα και το ζαμπόν με ψητά μανιτάρια. Δείτε ιδέες για συνταγές με μανιτάρια.
ΠΗΓΗ: Αικατερίνη Παπαδοπούλου









