Αυτό το λευκό γιουβέτσι με συκώτι μοσχαρίσιο είναι ένα φαγητό που φέρνει στο μυαλό τις γεύσεις της παράδοσης, καθώς συνδυάζει το τρυφερό συκώτι με το αρωματικό κριθαράκι, δημιουργώντας ένα πιάτο απίστευτης νοστιμιάς. Επειδή το μαγειρεύω χωρίς ντομάτα, δίνω έμφαση στα αρωματικά και στο λεμόνι, προσφέροντας ένα πιο ανάλαφρο, αλλά εξίσου πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αυτή την εκδοχή, αφού το κριθαράκι ψήνεται τέλεια μέσα στα ζουμιά του συκωτιού και γίνεται αξεπέραστο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Λευκό Γιουβέτσι με Συκώτι Μοσχαρίσιο

Ετοιμάζω ένα εξαιρετικό λευκό γιουβέτσι με συκώτι μοσχαρίσιο, ένα πιάτο παραδοσιακό που κερδίζει τις εντυπώσεις με το άρωμα και τη νοστιμιά του. Αυτό το γιουβέτσι, που δεν περιέχει ντομάτα, έχει μια ελαφριά, λεμονάτη γεύση, ενώ το κριθαράκι απορροφά όλα τα ζουμιά από το συκώτι και τα αρωματικά. Είναι μια συνταγή που επιλέγω συχνά, καθώς δίνει ένα πλούσιο, πλήρες γεύμα, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.
Ingredients
Για το Γιουβέτσι
- 700 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο (κομμένο σε μεσαία κομμάτια)
- 5 - 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 1 μεγάλη κούπα κριθαράκι (μέτριο)
- 2 μεγάλες κούπες νερό (ζεστό)
- Μισό ποτήρι άσπρο κρασί
- Αλάτι και πιπέρι (όσο μας αρέσει)
- 1 δαφνόφυλλο
- Λίγο κάρυ
- Χυμό από ένα λεμόνι
Instructions
Ακολουθώ τα παρακάτω βήματα για να φτιάξω το πιο νόστιμο λευκό γιουβέτσι με συκώτι μοσχαρίσιο.
Α. Μαγείρεμα του Συκωτιού
1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνω το λάδι και αφού κάψει καλά, προσθέτω το συκώτι. το αφήνω να πάρει ωραίο χρώμα και από τις δύο μεριές.
2. Έπειτα ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. τα σοτάρω ελαφρά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3. Σβήνω με το κρασί και αφού εξατμιστεί, προσθέτω λίγο νεράκι, το δαφνόφυλλο, το κάρυ, αλάτι και πιπέρι.
4. Αφήνω το συκώτι να βράσει μέχρι να μαλακώσει (περίπου 15-20 λεπτά). θέλω να μείνει με λίγο ζουμάκι στον πάτο της κατσαρόλας.
Β. Προετοιμασία Κριθαράκι και Ψήσιμο
5. Όσο βράζει το συκώτι, σε ένα τηγανάκι ρίχνω λίγο λάδι και σοτάρω ελαφρά το κριθαράκι για 1-2 λεπτά.
6. Σε μία γάστρα ή ένα πυρέξ (ή και σε φαρδιά κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο), ρίχνω το σοταρισμένο κριθαράκι.
7. Πάνω από το κριθαράκι τοποθετώ όλο το μίγμα της κατσαρόλας (συκώτι και ζουμί).
8. Προσθέτω το ζεστό νερό και βάζω το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο στους 190°C.
9. Αφήνω να ψηθεί μέχρι να φουσκώσει το κριθαράκι και να μαλακώσει τελείως (περίπου 30-40 λεπτά), ανακατεύοντας μια φορά στο ενδιάμεσο.
10. Προς το τέλος του ψησίματος, προσθέτω τον χυμό λεμονιού και λίγο ακόμα λαδάκι, ανακατεύω και το αφήνω για 5 λεπτά. το γιουβέτσι με συκώτι είναι έτοιμο όταν έχει απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά.
Η Συνταγή είναι της κας Δεληγιάννη Κατερίνα
Tips για το Λευκό Γιουβέτσι
- Επιλογή Σκεύους: Αν δεν θέλετε να αλλάξετε σκεύος, χρησιμοποιήστε μια φαρδιά κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο. Όταν μαλακώσει το συκώτι, απλά προσθέστε το σοταρισμένο κριθαράκι και το νερό, και βάλτε το απευθείας στον φούρνο.
- Το Κριθαράκι: Το σοτάρισμα του κριθαρακιού στην αρχή το βοηθάει να μην λασπώσει και να παραμείνει «σπυρωτό».
- Υγρασία: Αν το κριθαράκι απορροφήσει όλα τα υγρά πριν ψηθεί, προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: