Το πιάτο μας σήμερα είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το ψάρι! Τα λιθρινάκια πλακί γίνονται λουκούμι μέσα σε αυτή την πλούσια σάλτσα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Είναι ένα ελαφρύ, λαδερό και πεντανόστιμο φαγητό που θα σας εντυπωσιάσει!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Λιθρινάκια Πλακί με Καραμελωμένα Κρεμμύδια
Φτιάξτε τα λιθρινάκια πλακί στο φούρνο με μία πλούσια σάλτσα από καραμελωμένα κρεμμύδια και φρέσκια ντομάτα. Ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο πιάτο!
Ingredients
Για το Ψάρι
- 600 γρ. - Λιθρινάκια (περίπου)
- Λίγο - Αλάτι
- Για τη Σάλτσα
Μπόλικο - Ελαιόλαδο
- 4 - Κρεμμύδια (μεγάλα, κομμένα σε φέτες)
- 2-3 - Φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε ροδέλες, προαιρετικά)
- 2-3 σκ. - Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κ.σ. - Ζάχαρη
- 1/2 ποτηράκι - Κρασί (λευκό ξηρό)
- 1 κ.γ. - Πελτές (ντομάτας)
- 2 - Ντομάτες (μεγάλες, τριμμένες)
- 1 - Δαφνόφυλλο
- Λίγο - Νεράκι
- Λίγο - Αλάτι, Πιπέρι
- 1/2 ματσάκι - Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
Για το Τελείωμα
- 2 - Ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
Instructions
Ξεπλένουμε καλά τα λιθρινάκια και τα αλατίζουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο που έχει κάψει, σοτάρουμε τα 4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες, τα 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια και τα 2-3 σκελίδες σκόρδου.
Ανακατεύουμε και μόλις γυαλίσουν, προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε πάλι μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Σβήνουμε με μισό ποτηράκι λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε 1 κ.γ. πελτέ, τις 2 μεγάλες τριμμένες ντομάτες και 1 δαφνόφυλλο. Προσθέτουμε λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι κι αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα στο ταψί μας. Τοποθετούμε τα αλατισμένα ψάρια πάνω στη σάλτσα. Κόβουμε δύο ντομάτες σε φέτες και τις βάζουμε κι αυτές στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C αέρα για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ψηθούν τα ψάρια.
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Tips για τα Λιθρινάκια Πλακί
Καραμέλωμα Κρεμμυδιών: Το καραμέλωμα των κρεμμυδιών με τη ζάχαρη και το σβήσιμο με το κρασί δίνει μία γλυκιά και πλούσια βάση στη σάλτσα, που δένει τέλεια με το ψάρι.
Σάλτσα Πρώτα: Είναι σημαντικό η σάλτσα να βράσει και να δέσει λίγο πριν μπει στο φούρνο με τα ψάρια, καθώς ο χρόνος ψησίματος των ψαριών είναι μικρός.
Μαϊντανός: Η προσθήκη του μαϊντανού στο τέλος της σάλτσας (όταν σβήσει η φωτιά) διατηρεί το έντονο άρωμά του, κάνοντας το πιάτο πιο φρέσκο.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










