Μαγειρίτσα με μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά ανάμεικτα μανιτάρια (όπως πλευρώτους, τρομπέτες, κανθαρέλες ή σαντερέλες, πορτομπέλο, καφέ, άσπρα κ.α.)
80 γρ αποξηραμένα porcini (μουσκεμένα σε ζεστό νερό)
1 ολόκληρο κοτόπουλο ή σπιτικό ζωμό λαχανικών ή 3 έτοιμους κύβους λαχανικών
1,5 λίτρο (ή 6 φλ. νερό)
2 κ.σ. ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
5 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια πλυμένα και λεπτοκομμένα (τα άφθονα φρέσκα κρεμμυδάκια δίνουν γεύση, γλύκα κι άρωμα στη σούπα)
2 δαφνόφυλλα
1 μεγάλο μαρούλι (πλυμένο και λεπτοκομμένο)
1 ματσάκι άνηθο (πλυμένο και ψιλοκομμένο)
1 φλ. του καφέ ρύζι (τύπου Καρολίνα)
ξύσμα από 1 λεμόνι (για ενισχυμένο άρωμα λεμονιού)
χυμό από 1,5 λεμόνι
3 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βράζω το κοτόπουλο με τα δαφνόφυλλα στο νερό για 1 ώρα. Αφού ψηθεί σουρώνω το ζωμό και κρατάω στην άκρη το κοτόπουλο. Αν επιθυμώ, ξεψαχνίζω το κοτόπουλο και κρατάω λίγο ψιλοκομμένο ψαχνό για τη σούπα.
Φουσκώνω αρχικά τα μανιτάρια porcini σε ζεστό νερό (σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας τους). Κατόπιν καθαρίζω τα υπόλοιπα μανιτάρια και τα κόβω όλα σε κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω αρχικά τα κομμένα μανιτάρια μέχρι ν’ αφήσουν τα υγρά τους. Κατόπιν προσθέτω τα άφθονα φρέσκα κρεμμυδάκια και στην συνέχεια προσθέτω το λεπτοκομμένο μαρούλι.

Αφού έχουν μαραθεί τα μανιτάρια και οι πρασινάδες, προσθέτω το σουρωμένο ζωμό κότας και τον φλοιό λεμονιού και σιγοβράζω τη σούπα για συνολικά 30’, να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Αφού περάσουν 10’ προσθέτω το ρύζι και σιγοβράζω μέχρι τέλους ωσότου μαλακώσει κι αυτό, ενώ ανακατεύω τακτικά να μην κολλήσει στον πάτο. Στο τέλος πια, ρίχνω στη σούπα τα 2/3 του ψιλοκομμένου άνηθου (τον υπόλοιπο τον προσθέτω αφού την αυγοκόψω για να δώσει πιο έντονο άρωμα) κι αλατοπιπερώνω. Προαιρετικά προσθέτω λίγο από το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.

Εντωμεταξύ, χτυπάω με την ράβδο τ’ αυγά και το χυμό λεμονιού, προσθέτω λίγο από την βραστή σούπα για να πάρει θερμοκρασία το αυγολέμονο κι αυγοκόβω τη σούπα. Σείω την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού χωρίς να ανακατέψω. Τέλος, προσθέτω τον υπόλοιπο άνηθο, δοκιμάζω την γεύση κι αν χρειάζεται προσθέτω αλάτι, πιπέρι ή λίγο χυμό λεμονιού ακόμα.
Σε περίπτωση που η σούπα έχει γίνει πολύ νερουλή μπορώ να την δέσω με λίγο κορν-φλάουρ ενώ αν έχει γίνει πολύ πηχτή μπορώ να την αραιώσω με λίγο βραστό νερό.
Καλή Ανάσταση!

ΠΗΓΗ 

Προηγούμενο άρθροΜανιτάρια Λαδερά
Επόμενο άρθροΜαγειρίτσα με Μανιτάρια….από το Μοναστήρι