Η Μακαρονάδα με Χταπόδι είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του χταποδιού με την απλότητα των ζυμαρικών, δημιουργώντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Εγώ την φτιάχνω συχνά, ειδικά όταν θέλω κάτι ξεχωριστό αλλά χωρίς πολύ κόπο, και όλοι μου ζητούν τη συνταγή!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μακαρονάδα με Χταπόδι
Έχετε όρεξη για κάτι θαλασσινό και πεντανόστιμο; Η Μακαρονάδα με Χταπόδι είναι μία εύκολη και απίστευτα γευστική επιλογή που θα σας μεταφέρει σε κάποιο ελληνικό νησί! Με φρέσκες ντομάτες, αρωματικό σκόρδο, λευκό κρασί και ελιές, είναι ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν οι λάτρεις των θαλασσινών.
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτή την απολαυστική Μακαρονάδα με Χταπόδι θα χρειαστούμε:
- 300 γρ. Λινγκουίνι
- 600 γρ. Χταπόδι (βλ. σημείωση για προετοιμασία στα tips)
- 3 Σκελίδες Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 100 ml Λευκό κρασί
- 2 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
- 225 γρ. Ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
- 50 γρ. Ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες ή ολόκληρες)
- 1/4 κούπας Νερό (για τη σάλτσα)
- 2-3 κ.σ. Φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/2 Λεμόνι (για το βράσιμο του χταποδιού)
- Αλάτι (κατά βούληση)
- Πιπέρι (κατά βούληση)
- Λίγο Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή τη μοσχομυριστή Μακαρονάδα με Χταπόδι:
- Προετοιμασία Χταποδιού:
Βράσιμο του χταποδιού:
Σε μία μέτρια κατσαρόλα, βυθίζω το χταπόδι σε κρύο νερό.
Προσθέτω τον χυμό από μισό λεμόνι στην κατσαρόλα.
Το αφήνω να πάρει βράση και στη συνέχεια σιγοβράζω σκεπασμένο για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει τόσο ώστε να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι. (Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού).
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζω από την κατσαρόλα και το αφήνω να κρυώσει. Έπειτα, το κόβω σε κομμάτια στο μέγεθος μιας μπουκιάς. - Ετοιμασία Μακαρονάδας και Σάλτσας:
Βράζω τα μακαρόνια:
Βράζω τα λινγκουίνι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να είναι αλ ντέντε.
Πριν τα στραγγίξω, κρατάω περίπου 1/2 κούπα από το νερό που έβρασαν, γιατί μπορεί να χρειαστεί για τη σάλτσα. - Φτιάχνω τη σάλτσα:
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο.
Σοτάρω το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα κομμένα στη μέση ντοματίνια για λίγα λεπτά.
Αλατοπιπερώνω.
Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά στη σάλτσα:
Προσθέτω τις ελιές και ανακατεύω.
Έπειτα, βάζω το κομμένο χταπόδι και το λευκό κρασί.
Σιγοβράζω για λίγα λεπτά, μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού να εξατμιστεί.
Προσθέτω τον πελτέ ντομάτας μαζί με το 1/4 της κούπας νερό και μαγειρεύω για λίγα ακόμα λεπτά. Η σάλτσα είναι έτοιμη! - Ενώνω τη σάλτσα με τα μακαρόνια:
Πασπαλίζω τη σάλτσα με τον ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Προσθέτω τα βρασμένα μακαρόνια απευθείας στη σάλτσα.
Ανακατεύω καλά για να καλυφθούν τα μακαρόνια με τη σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτω λίγο από το νερό που κράτησα από τα μακαρόνια για να αραιώσει.
Η Συνταγή είναι από το Lolly's Kitchen
Notes
Tips για την Τέλεια Μακαρονάδα με Χταπόδι
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Μακαρονάδα με Χταπόδι σας αριστούργημα!
Για τρυφερό χταπόδι: Όταν αγοράζετε φρέσκο χταπόδι, σας προτείνω να το καταψύξετε για μία εβδομάδα. Η κατάψυξη διασπά τις μυϊκές ίνες, με αποτέλεσμα το χταπόδι να γίνει πιο τρυφερό όταν μαγειρευτεί. Αποψύξτε το στο ψυγείο για 12-24 ώρες πριν το μαγειρέψετε.
Μην παραβράσετε τα μακαρόνια: Είναι σημαντικό να είναι αλ ντέντε, ώστε να απορροφήσουν καλύτερα τη σάλτσα και να μην λασπώσουν.
Το νερό από τα μακαρόνια: Μην το παραβλέπετε! Περιέχει άμυλο και βοηθάει τη σάλτσα να "δέσει" καλύτερα και να κολλήσει στα ζυμαρικά.
Ποιότητα υλικών: Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ελαιόλαδο και φρέσκα ντοματίνια για καλύτερη γεύση.