Το κοκκινιστό μοσχαράκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά που κάνω στην κουζίνα μου. Αυτή η μαμαδίστικη συνταγή συνδυάζει την πλούσια γεύση του μοσχαρίσιου κρέατος με την αρωματική σάλτσα ντομάτας, ενώ το σπυρωτό ρύζι μπασμάτι προσθέτει μια εξωτική νότα. Κάθε φορά που το σερβίρω, οι γεύσεις με ταξιδεύουν στην παιδική μου ηλικία και στα τραπέζια της γιαγιάς μου.
Υλικά για το Κοκκινιστό Μοσχαράκι
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ελιά), κομμένο σε μερίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Σάλτσα ντομάτας (1 μεγάλο βάζο σπιτική ή έτοιμη)
- Αλάτι και πιπέρι
- Θυμάρι
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- Ελάχιστη κανέλα
Υλικά για το Ρύζι Μπασμάτι
- 300 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι
- 1/2 κρεμμύδι ξερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 50 ml ηλιέλαιο
- 1/2 κουταλιά του γλυκού κουρκουμάς
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένω και στεγνώνω πολύ καλά το κρέας με απορροφητικό χαρτί. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το βήμα γιατί έτσι το κρέας θα πάρει καλύτερο χρώμα όταν το σοτάρω.
Σε χύτρα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος πολύ καλά από όλες τις μεριές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται υπομονή αλλά είναι κλειδί για την γεύση του κοκκινιστού μοσχαράκι.
Βγάζω το κρέας, ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι με τα καρότα. Προσέχω να μην καούν τα λαχανικά γιατί θα δώσουν πικρή γεύση στη σάλτσα.
Προσθέτω και τη σκελίδα σκόρδο ολόκληρη και τη σοτάρω για λίγο να βγάλει το άρωμά της. Μετά σβήνω με το κρασί και περιμένω να εξατμιστούν τα οινοπνεύματα.
Μόλις εξατμισθεί το κρασί προσθέτω τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρω για λίγο στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτω την ντομάτα και το κρέας με τα υγρά του και αφήνω να πάρει βράση.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, λίγο θυμάρι, το μπαχάρι και το φύλλο δάφνης. Αν χρειαστεί προσθέτω βραστό νεράκι ώστε να σκεπάζει το κρέας. Η ποσότητα νερού εξαρτάται από το πόση ντομάτα έχω βάλει.
Κλείνω τη χύτρα και βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας για 20-30 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο μαλακό είναι το κρέας και πόσο μικρά τα κομμάτια.
Ανοίγω τη χύτρα, προσθέτω ελάχιστη κανέλα και αν χρειάζεται αφήνω να πυκνώσει η σάλτσα χωρίς καπάκι. Η κανέλα είναι το μυστικό συστατικό που κάνει αυτό το κοκκινιστό μοσχαράκι ξεχωριστό.
Προετοιμασία Ρυζιού Μπασμάτι
Πρώτα από όλα μουλιάζω το ρύζι για 20 λεπτά και παράλληλα κόβω και οργανώνω τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω. Ρίχνω το λάδι μας στην κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία μαλακώνω το κρεμμύδι. Προσέχω να μην το τσιγαρίσω.
Μετά από 4 λεπτά το κρεμμύδι μας έχει μαλακώσει. Αφού έχω ξεπλύνει και στραγγίξει καλά το ρύζι, το βάζω μέσα στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι να γυαλίσει.
Παράλληλα ρίχνω τη δάφνη, τον κουρκουμά και το αλατοπίπερο. Δυναμώνω στην υψηλότερη θερμοκρασία την κουζίνα μου και βάζω βραστό νερό στην κατσαρόλα μέχρι να σκεπάσει το ρύζι και μισό δάχτυλο παραπάνω.
Βάζω το καπάκι στην κατσαρόλα και αφού πάρει μια δυνατή βράση κλείνω το μάτι της κουζίνας χωρίς να τραβήξω την κατσαρόλα από το μάτι. Σε 8 λεπτά ανοίγω το καπάκι και το ρύζι μας είναι έτοιμο.
Ανακατεύω με πιρούνι και το σερβίρω ζεστό με το μοσχαράκι και μπόλικη σαλτσούλα από πάνω!
Χρήσιμα Tips για το Κοκκινιστό
Εναλλακτική μέθοδος: Μπορείτε να φτιάξετε το μοσχαράκι και σε απλή κατσαρόλα, απλά τότε θα το σιγοβράσετε για 2 περίπου ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτετε που και που βραστό νεράκι αν χρειάζεται.
Σημαντικό: Σε αυτή την περίπτωση το αλάτι θα το βάλετε προς το τέλος του μαγειρέματος.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη συσκευασμένη ντομάτα στο ρεντέ, ή ντοματάκια κονσέρβας λιωμένα στο μούλτι ή σάλτσα Pumaro. Ό,τι προτιμάτε.
Χρόνοι Προετοιμασίας
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα
Χρόνος Αναμονής: 20 λεπτά (για το μούλιασμα του ρυζιού)
Tags: #κοκκινιστό_μοσχαράκι, #ρύζι_μπασμάτι, #παραδοσιακή_συνταγή, #ελληνική_κουζίνα
Καλή Επιτυχία











