Τα Μανιτάρια με Πράσο Γιαχνί είναι ένα παραδοσιακό λαδερό πιάτο που αποδεικνύει ότι τα λαχανικά μπορούν να γίνουν ένα πραγματικό γλύκισμα ! Ο συνδυασμός των μανιταριών με το πράσο και τη γλυκιά γεύση της ντομάτας , το κάνουν ιδιαίτερα νόστιμο και πλούσιο. Είναι ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας ή ως ορεκτικό για οποιαδήποτε περίσταση.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά για το Γιαχνί
Λαχανικά & Υγρά:
- 500 γρ. – Λευκά μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
- 500 γρ. – Πράσα (κομμένα σε δαχτυλίδια, το λευκό μέρος)
- 5-6 τεμ. – Φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος)
- 2/3 φλ. – Ελαιόλαδο
- 1 φλ. – Τριμμένη ντομάτα
- 1 κσ – Πάστα ντομάτας (κουταλιά της σούπας)
Αρωματικά:
- Ανάλογα – Αλάτι
- Ανάλογα – Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- Ανάλογα – Μαϊντανός (για το σερβίρισμα)
Οδηγίες
1. Σοτάρισμα Κρεμμυδιού: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο (2/3 φλ.). Σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος) σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά για περίπου 2 λεπτά .
2. Προσθήκη Πράσου & Μανιταριών: Προσθέστε τα μανιτάρια και το πράσο και λίγο αλάτι . Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 έως 4 λεπτά .
3. Σάλτσα: Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό ώστε να καλύψουμε εν μέρει τα λαχανικά (όχι να τα σκεπάσει εντελώς).
4. Σιγοβράσιμο: Καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράστε (πρέπει να κοχλάζει απαλά, όχι δυνατά) για περίπου 30-35 λεπτά , ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα. Η σάλτσα δεν πρέπει να είναι υδαρής (με πολύ νερό), αλλά να έχει τη μορφή γιαχνιού.
5. Σερβίρισμα: Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου (είναι πιο νόστιμο κρύο ή χλιαρό). Πασπαλίστε με μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε. Συνοδεύεται παραδοσιακά με φέτα (αν δεν νηστεύετε) και φρέσκο ψωμί. Δείτε κι άλλα Νόστιμα Λαδερά Φαγητά!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 – 35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 50 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για το Τέλειο Γιαχνί
Το Πράσο: Το πράσο είναι το συστατικό που δίνει τη γλύκα στο πιάτο. Σοτάροντάς το μαζί με τα μανιτάρια στην αρχή, το βοηθάμε να μαλακώσει και να απελευθερώσει τα σάκχαρά του.
Σιγοβράσιμο: Το σιγοβράσιμο σε χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό του «γιαχνιού». Έτσι, τα λαχανικά μαγειρεύονται αργά στο λάδι και τον ατμό, γίνονται μαλακά σαν λουκούμι και η σάλτσα δένει τέλεια χωρίς να χρειάζεται αλεύρι.
Το Νερό: Προσθέστε μόνο τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να μαγειρευτούν τα λαχανικά, καθώς τα μανιτάρια και τα πράσα θα βγάλουν επιπλέον υγρά. Η σάλτσα πρέπει να είναι πυκνή στο τέλος.
Σερβίρισμα: Όπως όλα τα λαδερά, το γιαχνί είναι πιο νόστιμο όταν έχει κρυώσει και έχει «σταθεί», καθώς έχουν απορροφηθεί καλύτερα τα αρώματα.
Σχετικές Συνταγές










