Σήμερα θα φτιάξουμε ένα πιάτο που θα σας ταξιδέψει στις γεύσεις της παράδοσης, μία πεντανόστιμη Μανιταρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο! Είναι τόσο αρωματική και χορταστική, που θα γίνει η αγαπημένη σας επιλογή για κάθε τραπέζι. Εγώ τη λατρεύω και είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσετε κι εσείς!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μανιταρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο

Η Μανιταρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο είναι μία πίτα που συνδυάζει την πλούσια γεύση των μανιταριών και των φρέσκων λαχανικών με την τραγανότητα του χωριάτικου φύλλου. Είναι ιδανική για ένα κυρίως γεύμα, ένα ελαφρύ δείπνο ή ακόμα και ως συνοδευτικό. Εγώ τη φτιάχνω συχνά, ειδικά τώρα που τα μανιτάρια είναι στην εποχή τους και μυρίζουν τόσο όμορφα!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την πεντανόστιμη Μανιταρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση:
- 3 μεγάλα ξερά Κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 4 φρέσκα Κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 1 μεγάλη Πράσινη πιπεριά (κομμένη σε κύβους ή λωρίδες)
- 1 μεγάλο Πράσο (κομμένο σε λεπτές ροδέλες)
- 3 Σκελίδες σκόρδο (τριμμένες)
- 500 γρ. Φρέσκα μανιτάρια (κομμένα σε φέτες ή τέταρτα)
- 150-200 γρ. Τυρί κρέμα με βότανα (π.χ. Philadephia με βότανα)
- 1 Κύβος λαχανικών (ή 1 κ.γ. ζωμός λαχανικών σε σκόνη)
- Θυμάρι (κατά βούληση)
- Άνηθος (κατά βούληση)
- Πιπέρι (κατά βούληση)
- Αλάτι (κατά βούληση)
- Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
Για το φύλλο:
- 1 πακέτο Χωριάτικο φύλλο (συνήθως 2-3 φύλλα)
- Ελαιόλαδο (για το άλειμμα του φύλλου και του ταψιού)
- (Προαιρετικά) Λίγο λιωμένο βούτυρο (για πιο τραγανό αποτέλεσμα)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Μανιταρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο:
- Ετοιμάζω τη γέμιση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή μία φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτω τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πράσινη πιπεριά και το πράσο. Σοτάρω τα λαχανικά για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Προσθέτω τις τριμμένες σκελίδες σκόρδου και τα φρέσκα μανιτάρια. Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να χάσουν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέτω τον κύβο λαχανικών (ή τον ζωμό σε σκόνη), το θυμάρι, τον άνηθο, το πιπέρι και αλάτι, ανάλογα με τα γούστα μου. Ανακατεύω καλά.
Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
Όταν κρυώσει ελαφρά, προσθέτω το τυρί κρέμα με βότανα και ανακατεύω απαλά μέχρι να ενσωματωθεί στη γέμιση. - Ετοιμάζω την πίτα:
Προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 180 βαθμούς Κελσίου (αέρας).
Λαδώνω καλά ένα ταψί (περίπου 30-32 εκ. διάμετρο).
Απλώνω το πρώτο φύλλο χωριάτικο στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν. Το αλείφω γενναιόδωρα με ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο).
Απλώνω το δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο, αλείφοντας κι αυτό με ελαιόλαδο. Αν το πακέτο μου έχει τρίτο φύλλο, το χρησιμοποιώ και αυτό με τον ίδιο τρόπο.
Αδειάζω τη γέμιση της Μανιταρόπιτας ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.
Διπλώνω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα είδος "κόθρου" ή "κρούστας". Χαράζω την πίτα σε κομμάτια
Αλείφω την επιφάνεια της πίτας με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. - Ψήνω τη μανιταρόπιτα:
Ψήνω τη Μανιταρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά, ή μέχρι το φύλλο να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανό. - Σερβίρω:
Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν την κόψω και τη σερβίρω.
Η Φωτό και τα Υλικά είναι από την ροζ μωβ τουλιπα
Notes
Tips για την Τέλεια Μανιταρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Μανιταρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο σας απίθανη! Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά είδη μανιταριών, όπως πλευρώτους ή αγάρικα, για πιο πλούσια γεύση. Αν θέλετε να δώσετε μία πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κρασί λευκό κατά το σοτάρισμα των μανιταριών, αφήνοντάς το να εξατμιστεί. Για ακόμα πιο τραγανό φύλλο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι στο λάδι που αλείφετε.