Φτιάξτε μόνοι σας το αγαπημένο σας σπιτικό μαντολάτο, με απλά υλικά και εύκολες οδηγίες. Απολαύστε την μαστιχωρή υφή του και την τραγανότητα απο τα φουντουκια και τη γλυκιά γεύση του φτιαγμένο με αγάπη και φρέσκα υλικά.

Υλικά

200 γρ μέλι
125 γρ ζάχαρη
1 ασπράδι αυγού
1 τσιμπιά αλάτι
200 γρ φουντούκια ψημένα ανάλατα
100 γρ κόντιτα λεμόνι ( δική μου προσθήκη)
100 γρ κρανμπερις ( δική μου προσθήκη)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το μέλι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ( από το 1-9 στο 3) να ζεσταθεί ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί ( περίπου 15′ – 20′) .

Κατεβάζουμε από την εστία και αφήνουμε στην άκρη να ψιλοκρυώσει. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ασπράδι με το αλάτι να ασπρίσει και να σφίξει ( περίπου 5′). Προσθέτουμε μια κουταλιά από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με την ξύλινη σπάτουλα.

Προσθέτουμε δεύτερη κουταλιά και αυτή την φορά χτυπάμε με το μίξερ χειρός να ενσωματωθεί.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά χτυπώντας κάθε φορά με το μίξερ έως ότου τελειώσει η μαρέγκα. Τοποθετούμε πάλι το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά (από 1-9 στο 3) και ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη σπάτουλα να γίνει μαστιχωτό• περίπου 15′ -20′ .

Ένας τρόπος για να δούμε αν έγινε , είναι να βάλουμε στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού λίγο από το μείγμα μας και να το βάλουμε για 2′ σε ένα μπολ με κρύο νερό. Μετά βάζουμε το μείγμα αυτό σε δύο δάχτυλα μας και αν διπλώνετε όπως η πλαστελίνη ή η μαστίχα σημαίνει ότι έγινε . Ρίχνουμε τα φουντούκια, τα κόντιτα, το γκόνζιμπερι ανακατεύουμε μια δυο φορές και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Ρίχνουμε το μείγμα μας στο σκεύος που θέλουμε για να του δώσουμε το σχήμα του.


Πασπαλιζουμε την επιφάνεια του με το ξύσμα λεμονιού και την περνάμε απαλά με το μισό λεμόνι.
Αφήνουμε στον πάγκο μας για 6 ώρες περίπου και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα που έχουμε πασπαλίσει με λίγο άχνη
Σημειώσεις
– Να βάλετε μέλι πολύ καλής ποιότητας χωρίς προσθήκη γλυκόζης σε αυτό. Η γλυκόζη θα σας “καταστρέψει” το γλυκό κάνοντας το πάρα πολύ γλυκό και θα το πήξει πάρα πολύ σε σημείο να μην ξεκόλλα από την φόρμα του
– Έκανα το λάθος και το έβαλα χωρίς να λαδώσω ελαφρά και να ρίξω άχνη στον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας ( χρησιμοποίησα αυτή τη φορά φόρμα σιλικόνης και νόμισα ότι δεν χρειάζεται να το κάνω) με αποτέλεσμα να δυσκολευτώ πάρα πολύ να ξεφορμάρω το μαντολάτο.
– Η φόρμα μου ήταν 25,5 Χ 12,5cm
– Μην παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού και τη διαδικασία με την κούπα του λεμονιού, δίνει στο μαντολάτο ένα υπέροχο άρωμα και γεύση.
Αν δεν σας αρέσει εναλλακτικά μπορείτε ή να μην βάλετε τίποτα ή να ρίξετε στο μείγμα σας λίγη βανίλια όταν κάνετε τη διαδικασία για να γίνει μαστιχωτό το μείγμα.

Η Συνταγή είναι της κας Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου

Προηγούμενο άρθροΣουτζουκάκια με πιλάφι
Επόμενο άρθροΜπασμπούσα με καρύδα