Το Μαριναρισμένο Χοιρινό Μπούτι  είναι ένα πιάτο που απαιτεί υπομονή , αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει . Η πολύωρη μαρινάδα με μπύρα, λεμόνι και έντονα μπαχαρικά κάνει το κρέας απίστευτα τρυφερό και ζουμερό , ενώ το αργό ψήσιμο στους 150°C το μετατρέπει σε πραγματικό λουκούμι . Ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι! Μια ωραία μέρα να έχετε!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για το Κρέας:

  • 2 1/2 – 3 κιλά – Μπούτι χοιρινό (ψαχνό κρέας, χωρίς κόκκαλο)
  • Ανάλογα – Πατάτες (κομμένες, για το ψήσιμο)
  • 5-6 – Μανιτάρια (για το πασπάλισμα)
  • Λίγο – Νερό (για το ψήσιμο)

Για τη Μαρινάδα:

  • 1 – Μπύρα
  • 1 κ.σ. – Σάλτσα σόγιας (κουταλιά σούπας)
  • 1 κ.σ. – Κέτσαπ (κουταλιά σούπας)
  • 1 – Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 5 σκελίδες – Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • Χυμό 2 – Λεμονιών
  • 2-3 – Φύλλα δάφνη
  • Λίγη – Κόκκινη πιπεριά (σκόνη ή μπούκοβο)
  • 1/2 κ.γ. – Μαύρο πιπέρι (κουταλάκι γλυκού)
  • Λίγο – Κύμινο

Εκτέλεση

Α. Μαρινάρισμα:

1. Προετοιμασία Κρέατος: Κάνουμε κοψίματα (χαράξεις) σε πολλά σημεία και από τις δύο πλευρές του χοιρινού κρέατος.

2. Μαρινάδα: Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας (μπύρα, σόγια, κέτσαπ, πιπεριά, πιπέρι, κύμινο, λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη).

3. Διαβροχή: Βάζουμε το χιρoινό μπούτι στη μαρινάδα και το αφήνουμε, γυρίζοντάς το μερικές φορές, για περίπου 5 ώρες .

Β. Ψήσιμο:

1. Πρώτο Ψήσιμο: Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε λίγο νερό (για να μην στεγνώσει) και ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

2. Γύρισμα: Μόλις ψηθεί από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε και το ξαναψήνουμε .

3. Πατάτες: Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες στο ταψί και το συνεχίζουμε το ψήσιμο , σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για 1 1/2 ώρα στους 150˚C .

4. Τελείωμα: Ξεσκεπάζουμε , πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ψήνουμε για λίγο ακόμη μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και οι πατάτες.

Γ. Σερβίρισμα:

Σερβίρουμε το χιρoινό μπούτι κομμένο σε φέτες μαζί με τις πατάτες φούρνου . Μπορεί να συνοδευτεί με πολύσπορο ψωμί και μια σαλάτα.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαριναρίσματος: Περίπου 5 ώρες

Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά (στους 150°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 7 ώρες


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Ζουμερό Χοιρινό και Τραγανές Πατάτες

Μαρινάδα με Μπύρα: Η μπύρα και ο χυμός λεμονιού δρουν ως μαλακτικά του κρέατος, διασπώντας τις ίνες και κάνοντάς το πιο τρυφερό κατά το ψήσιμο. Η σόγια προσθέτει umami γεύση.

Κοψίματα: Τα βαθιά κοψίματα βοηθούν τη μαρινάδα να εισχωρήσει βαθύτερα στο κρέας. Μπορείτε να βάλετε μέσα στις σχισμές και κομμάτια σκόρδου για περισσότερο άρωμα.

Αργό Ψήσιμο: Το ψήσιμο στους 150˚C (χαμηλή θερμοκρασία) είναι το μυστικό για να γίνει το χοιρινό απίστευτα μαλακό και να διατηρήσει όλα τα υγρά του. Το κρέας σκεπασμένο διασφαλίζει ότι δεν θα στεγνώσει.

Πατάτες: Προσθέστε τις πατάτες αφού έχει ψηθεί το κρέας για περίπου 1 ώρα , ώστε να μην λιώσουν. Όταν ξεσκεπάσετε, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 180˚C για να πάρουν χρώμα κρέας και πατάτες.


 

Σχετικές Συνταγές 

Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα

Χοιρινές Μπριζόλες στο Φούρνο με Μουστάρδα

Αρνί Λεμονάτο με Πατάτες