παραδοσιακά μασουράκια Χίου, ένα κλασικό γλυκό που δεν λείπει ποτέ από κανένα τραπέζι στη Χίο, ειδικά στις γιορτές και τις χαρές. Αυτά τα μασουράκια είναι ένα κέρασμα που φτιάχνουν οι νοικοκυρές εδώ και πολλά χρόνια, γιατί είναι απίστευτα τραγανά, σιροπιαστά και αρωματικά. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τη θεία μου τη Δέσποινα από τον Καταρράκτη και εγώ την έχω προσαρμόσει στις σημερινές ανάγκες, ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολη για εμάς.

Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Μασουράκια Χίου

Μια κοντινή φωτογραφία από τα τραγανά μασουράκια, με τη γέμιση αμυγδάλου να φαίνεται

Τα παραδοσιακά μασουράκια Χίου είναι το κλασικό κέρασμα που θα βρεις σε κάθε χιώτικο σπίτι στις γιορτές, τους γάμους και τις χαρές. Αυτή η συνταγή της θείας Δέσποινας, που φημίζεται για τα μοναδικά της μασουράκια, θα σας δώσει το πιο τραγανό, σιροπιαστό και νόστιμο αποτέλεσμα που μπορείς να φανταστείς, καθώς είναι γραμμένη με απλά, καθημερινά υλικά και μεράκι.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 20 minutes

Ingredients

  • Για περίπου 40 κομμάτια, θα χρειαστούμε:

Για τη γέμιση και τη ζύμη:

  • 22 φύλλα κρούστας
  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 700 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε ψιλά κομμάτια
  • 60 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας ή 1 σφηνάκι ροδόσταμο

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξεις αυτά τα υπέροχα παραδοσιακά μασουράκια Χίου.

1. Πρώτα απ’ όλα, ετοιμάζω το σιρόπι από το προηγούμενο βράδυ. σε μια κατσαρόλα, βράζω τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα για περίπου 5 λεπτά από το σημείο βρασμού, ή μέχρι να δέσει. αν επιλέξω το ροδόσταμο αντί για την κανέλα, το προσθέτω αφού έχω αποσύρει το σιρόπι από τη φωτιά.

2. Αφήνω το σιρόπι στην άκρη, σκεπασμένο, για να κρυώσει καλά.

3. Την επόμενη μέρα, σε ένα μπολ ανακατεύω τα τριμμένα αμύγδαλα με την τριμμένη φρυγανιά και την κανέλα.

4. Απλώνω ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο και το βουτυρώνω καλά. από πάνω στρώνω ένα δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνω κι αυτό.

5. Στην άκρη των δύο φύλλων, παράλληλα με τη μεγάλη τους πλευρά, απλώνω μια γραμμή από τη γέμιση αμυγδάλου, από τη μία άκρη στην άλλη, και τυλίγω τα φύλλα σε ένα σφιχτό ρολό, σαν μασουράκι.

6. Μεταφέρω το ρολό σε ένα ταψί που έχω βουτυρώσει καλά.

7. Φτιάχνω με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα ρολά και τα τοποθετώ όλα στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.

8. Κόβω κάθε ρολό σε τέσσερα κομμάτια, τα αλείφω με βούτυρο από πάνω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

9. Μόλις βγάλω τα μασουράκια από τον φούρνο, τα περιχύνω αμέσως με το κρύο σιρόπι.

10. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρω.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για τα Μασουράκια

  • Εναλλακτική λύση: Εάν δεν θέλεις να τα σιροπιάσεις, μπορείς να τα πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη μόλις κρυώσουν.
  • Η κανέλα: Για πιο έντονο άρωμα κανέλας, μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμα στην γέμιση.
  • Το φύλλο: Για να μη σου ξεραθούν τα φύλλα κρούστας όσο δουλεύεις, έχε τα σκεπασμένα με μια υγρή πετσέτα.