Ετοιμάσου να φτιάξεις τις πιο νόστιμες μελιτζάνες γεμιστές με γίγαντες, ένα πιάτο που φτιάχνω συχνά γιατί το αγαπάω. Είναι ένα φαγητό που συνδυάζει την τρυφερή γεύση της μελιτζάνας με την πλούσια σάλτσα ντομάτας, τους βουτυράτους φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών και τα αρωματικά μυρωδικά, δημιουργώντας ένα αληθινό αριστούργημα. Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξουμε, είναι πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεσαι!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μελιτζάνες γεμιστές με γίγαντες και φέτα
Φτιάξε τις πιο νόστιμες μελιτζάνες γεμιστές με γίγαντες, ένα πιάτο γεμάτο γεύση και άρωμα που θα λατρέψεις! Είναι ένα χορτοφαγικό φαγητό που συνδυάζει την τρυφερή μελιτζάνα με την πλούσια σάλτσα ντομάτας, τους βουτυράτους γίγαντες και τη δροσερή φέτα. Ιδανικό για ένα γαλήνιο βράδυ!
Ingredients
- Θα χρειαστείς:
Για τις μελιτζάνες:
- 3 μελιτζάνες (κομμένες στη μέση κατά μήκος, με το κοτσάνι)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Ανθός αλατιού
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα:
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο ή σε λεπτές φέτες)
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
- 2 κούπες σάλτσα ντομάτας
- 200 γρ. φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών, βρασμένα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- 6-7 φύλλα βασιλικού
- 4 κλωναράκια ξερής ρίγανης
- Ανθός αλατιού & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Θρυμματισμένη φέτα (ή vegan φέτα)
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
- Ελαιόλαδο
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξεις τις μελιτζάνες γεμιστές με γίγαντες.
1. Παίρνω τις μελιτζάνες, τις κόβω στη μέση, τις αλατοπιπερώνω και τις περιχύνω με ελαιόλαδο. τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
2. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζω ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι που έχω κόψει σε λεπτές φέτες. προσθέτω και το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά τσίλι και τα κλωναράκια ρίγανης.
3. Μόλις το κρεμμύδι έχει μαλακώσει, ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας και τα βρασμένα φασόλια γίγαντες τα ανακατεύω απαλά και προσθέτω λίγο από τον ζωμό των φασολιών, αν χρειάζεται, για να γίνει μια ωραία σάλτσα.
4. Προσθέτω τα φύλλα βασιλικού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. δοκιμάζω για αλάτι και προσαρμόζω αν χρειάζεται.
5. Παίρνω τις προψημένες μελιτζάνες και τις γεμίζω με τη σάλτσα των γιγάντων, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι.
6. Σε κάθε γεμιστή μελιτζάνα βάζω από πάνω μια καλή ποσότητα θρυμματισμένης φέτας.
7. Τις περιχύνω με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, σε λειτουργία αέρα με γκριλ, στους 200°C για 10-12 λεπτά, ίσα ίσα για να καραμελώσει η φέτα και να κάνει μια ωραία κρούστα.
8. Σερβίρω τις μελιτζάνες σε μια πιατέλα, ρίχνοντας από πάνω έξτρα φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Χρήσιμα Tips για τη Συνταγή
- Κόψιμο κρεμμυδιού: Προτίμησε να κόψεις το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, γιατί έτσι μαγειρεύεται πιο εύκολα και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα στη σάλτσα.
- Βασιλικός: Κόψε τα φύλλα βασιλικού με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια, γιατί έτσι δεν οξειδώνεται και διατηρεί το άρωμά του καλύτερα.
- Ψήσιμο: Χρησιμοποίησε τη λειτουργία αέρα με γκριλ στον φούρνο για το τελικό ψήσιμο, ώστε η φέτα να κάνει μια ωραία, καραμελωμένη κρούστα.
- Vegan επιλογή: Αν θέλεις να κάνεις το πιάτο vegan, μπορείς να αντικαταστήσεις τη φέτα με φυτική φέτα που υπάρχει στο εμπόριο.