Οι μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί είναι ένα φαγητό που έχω εντάξει πλέον στο εβδομαδιαίο μου πρόγραμμα, γιατί είναι πεντανόστιμο, χορταστικό και αρέσει σε όλους. Η συνταγή αυτή συνδυάζει τις ζουμερές μελιτζάνες με μια πλούσια σάλτσα ντομάτας και μια ποικιλία τυριών που λιώνουν στον φούρνο, δημιουργώντας ένα πιάτο σκέτη απόλαυση. Είναι μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό, και είμαι σίγουρη πως θα το αγαπήσετε κι εσείς!


Υλικά για τις Μελιτζάνες με Τυρί

  • 7-8 μελιτζάνες, περίπου 750 γραμμάρια
  • 4 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες στον τρίφτη
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσινα και λευκά, κομμένα σε φέτες
  • 1 1/2 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα
  • 1 φλιτζάνι τυρί ρικότα ή ανθότυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας τυρί παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα ρίγανης
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 1/4 φλιτζάνι νερό
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής

Ξεφλουδίζω και κόβω στη μέση τις μελιτζάνες. 

Eggplant Casserole

Ζεσταίνω το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζω τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, περίπου 7-8 λεπτά σε κάθε πλευρά. Τις τοποθετώ σε μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.

Eggplant Casserole

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνω 1 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τα πράσινα κρεμμύδια και τα σοτάρω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις τριμμένες ντομάτες, το 1/4 φλιτζάνι νερό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Καλύπτω την κατσαρόλα και μαγειρεύω σε μέτρια-χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Έπειτα αφαιρώ από τη φωτιά. Προσθέτω το τυρί ρικότα ή ανθότυρο και ανακατεύω καλά. Δοκιμάζω και προσαρμόζω το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνω τη σάλτσα ντομάτας στην άκρη.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Ρίχνω τη μισή σάλτσα ντομάτας σε ένα ταψί ψησίματος 20×30 εκ. 

Eggplant Casserole

Κόβω τις τηγανισμένες μελιτζάνες στη μέση και τις τοποθετώ στο ταψί πάνω από τη σάλτσα ντομάτας. Στη συνέχεια, πασπαλίζω με το τυρί παρμεζάναEggplant Casserole

Καλύπτω με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.

Eggplant Casserole

Στη συνέχεια, πασπαλίζω με το τυρί παρμεζάνα και την υπόλοιπη μοτσαρέλα.

Eggplant Casserole

Τοποθετώ το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνω μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει, περίπου 20-25 λεπτά. Σερβίρω αμέσως τις ζεστές μελιτζάνες στο φούρνο.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά

Χρήσιμα Tips για τις Μελιτζάνες

Για να μην απορροφήσουν πολύ λάδι οι μελιτζάνες, φροντίστε το λάδι στο τηγάνι να είναι καλά ζεσταμένο.

Μην παραλείψετε να προσθέσετε το ανθότυρο ή τη ρικότα στη σάλτσα. Δίνει μια βελούδινη υφή και ισορροπεί τις γεύσεις.

Αν θέλετε να κάνετε το πιάτο ακόμα πιο ελαφρύ, μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες στον φούρνο αντί να τις τηγανίσετε, απλά κόβοντας τις σε φέτες και αλείφοντας τες με λίγο ελαιόλαδο.

ΠΗΓΗ: cookingandcooking.com