Η Μελιτζανόπιτα είναι ένα πιάτο που τιμά τα λαχανικά και την ελληνική παράδοση. Με τη σπιτική της ζύμη και τη ζουμερή της γέμιση, είναι ιδανική για ένα κυρίως γεύμα, για ορεκτικό σε ένα τραπέζι ή ακόμα και για κολατσιό. Εγώ κάθε φορά που φτιάχνω Μελιτζανόπιτα, εξαφανίζεται σε χρόνο ρεκόρ! Είναι τόσο νόστιμη και γεμάτη αρώματα που θα την λατρέψετε.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Μελιτζανόπιτα

Ολόκληρη Μελιτζανόπιτα, χρυσαφένια και κομμένη σε κομμάτια, έτοιμη να σερβιριστεί, με σουσάμι στην επιφάνεια
Prep Time 1 hour 10 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 55 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Μελιτζανόπιτα θα χρειαστούμε:

Για τη γέμιση:

  • Σάρκα από 4 μεγάλες μελιτζάνες (την οποία βάζουμε σε αλατόνερο για 1 ώρα και μετά ξεπλένουμε και ψιλοκόβουμε)
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
  • 2 Κρεμμύδια (σε ροδέλες ή ψιλοκομμένα)
  • 1 Καρότο (ψιλοκομμένο)
  • 1 χούφτα Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
  • 1 Κύβος κότας (διαλυμένος σε 1/2 ποτήρι ζεστό νερό)
  • 2 σκελίδες Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 κούπα Τυρί γκούντα (τριμμένο)
  • 3 τεμ. Αυγά (τα 2 χτυπημένα για τη γέμιση, ο 1 κρόκος για επάλειψη)
  • Αλάτι, Πιπέρι, Κουρκουμάς, Ρίγανη, Πάπρικα γλυκιά (όλα κατά βούληση, για τη γέμιση)
  • Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • 1 χούφτα Ντοματίνια (κομμένα στη μέση)

Για τα φύλλα (ζύμη):

  • 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ Λάδι (ελαιόλαδο)
  • 1 ποτήρι Νερό (χλιαρό, περίπου 200-250 ml)
  • Αλάτι
  • Λίγο Ελαιόλαδο (για το λαδωμένο ταψί και την επάλειψη των φύλλων)
  • Σουσάμι (για πασπάλισμα)

Instructions

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο και σοτάρουμε εκεί το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μαζί με τα μπαχαρικά και το αλάτι. Αφήνουμε τα λαχανικά να πιουν τα ζουμιά τους και μετά ρίχνουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό, στο οποίο έχουμε ήδη διαλύσει έναν κύβο. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για πέντε λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Παίρνουμε τα δύο μεγαλύτερα φύλλα και τα στρώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, φροντίζοντας να λαδώσουμε και τα ίδια τα φύλλα. Πάνω στα φύλλα απλώνουμε τη γέμιση, στην οποία έχουμε ήδη ανακατέψει τα χτυπημένα αυγά (αφού έχουμε κρατήσει τον κρόκο ενός αυγού για επάλειψη). Πάνω από τη γέμιση, στρώνουμε ομοιόμορφα το τυρί.

Στη συνέχεια, στρώνουμε και τα άλλα δύο φύλλα πάνω από το τυρί. Χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια στο μέγεθος που επιθυμούμε. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο που κρατήσαμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να γίνει τραγανή.

Η Συνταγή είναι της κας Aristea Mpesiri

Notes

Tips για την Τέλεια Μελιτζανόπιτα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Μελιτζανόπιτα σας τέλεια! Μην παραλείψετε το βήμα με το αλατόνερο για τις μελιτζάνες, είναι απαραίτητο για να φύγει η πικράδα τους. Όταν φτιάχνετε τη ζύμη, προσθέστε το νερό σταδιακά, γιατί η απορροφητικότητα του αλευριού μπορεί να διαφέρει. Αν θέλετε να κάνετε τη Μελιτζανόπιτα ακόμα πιο πλούσια, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τυρί φέτα στη γέμιση μαζί με το γκούντα. Η επάλειψη με τον κρόκο και το σουσάμι δίνει στην πίτα μια υπέροχη χρυσαφένια κρούστα και άρωμα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή