Σήμερα θα φτιάξουμε ένα πιάτο που είναι πραγματικά γιορτινό, εντυπωσιακό και πεντανόστιμο: το Μελωμένο Χοιρινό Κότσι με Πατάτες Μπέιμπι στο Φούρνο! Είναι ένα φαγητό που γεμίζει το σπίτι με υπέροχα αρώματα και ενθουσιάζει τους πάντες με τη ζουμερή του υφή και την απίθανη, μελωμένη γεύση του. Εγώ το λατρεύω!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Χοιρινό Κότσι με Πατάτες Μπέιμπι στο Φούρνο!

μελωμένο χοιρινό κότσι, χοιρινό κότσι φούρνου, συνταγή χοιρινό, χοιρινό με πατάτες, γιορτινό τραπέζι

Το Μελωμένο Χοιρινό Κότσι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα για ειδικές περιστάσεις, αλλά και για τα κυριακάτικα τραπέζια μας. Με τη μαρινάδα, το αργό ψήσιμο και το τελικό μέλωμα, το κρέας γίνεται απίστευτα τρυφερό, λιώνει στο στόμα και αποκτά μία πλούσια, γλυκόξινη γεύση που όμοιά της δεν υπάρχει. Εγώ πάντα ενθουσιάζομαι με το αποτέλεσμα!

Prep Time 30 minutes
Cook Time 5 hours
Total Time 5 hours 30 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτό το εντυπωσιακό Μελωμένο Χοιρινό Κότσι θα χρειαστούμε:

  • 2 κιλά Χοιρινό κότσι (ολόκληρο)

Για τη μαρινάδα:

  • 3 κ.σ. Μουστάρδα (τύπου Ντιζόν ή απαλή)
  • 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. Μέλι
  • 2 κ.σ. Βούτυρο (λιωμένο)
  • 1 κύβος Ζωμός κοτόπουλο (ή λαχανικών), διαλυμένος σε λίγο νερό
  • Αλάτι (κατά βούληση)
  • Δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό, κατά βούληση)

Για τις πατάτες και τη σάλτσα τους:

  • Πατάτες μπέιμπι (ποσότητα ανάλογα με το πόσες θέλετε)
  • 2 Πορτοκάλια (ο χυμός τους)
  • 1 Λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 ποτήρι Κρασί (λευκό ξηρό)
  • Θυμάρι (φρέσκο ή ξερό, κατά βούληση)

Για το μέλωμα του χοιρινού:

  • 2 κ.σ. Καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. Πετιμέζι
  • 1 κ.σ. Μουστάρδα

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το απίθανο Μελωμένο Χοιρινό Κότσι:

  1. Ξεκινάω χαράσσοντας το χοιρινό κότσι με ένα μαχαίρι, κάνοντας μικρές τομές σε όλη την επιφάνειά του. Αυτό θα βοηθήσει τη μαρινάδα να εισχωρήσει καλύτερα στο κρέας.
    Σε ένα μπολ, βάζω όλα τα υλικά για τη μαρινάδα: τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το μέλι, το λιωμένο βούτυρο, τον διαλυμένο ζωμό κοτόπουλου, αλάτι και δεντρολίβανο. Ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    Αλείφω το κρέας με αυτή τη μαρινάδα, φροντίζοντας να πάει παντού, κάνοντας ένα καλό μασάζ για να απορροφηθούν τα αρώματα.
  2. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ετοιμάζω το μείγμα για τις πατάτες: τον χυμό από τα 2 πορτοκάλια, τον χυμό από το 1 λεμόνι, το 1 ποτήρι λευκό κρασί και λίγο θυμάρι. Ανακατεύω καλά.
    Σε ένα τρίτο μπολ, ετοιμάζω το μείγμα για το μέλωμα του χοιρινού: την καστανή ζάχαρη, το πετιμέζι και τη μουστάρδα. Ανακατεύω μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη σάλτσα.
  3. Τυλίγω πολύ καλά το μαριναρισμένο κρέας πρώτα σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να το κλείσω ερμητικά για να ψηθεί μέσα στους χυμούς του.
    Το τοποθετώ σε ένα ταψί και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 4 ώρες.
  4. Μετά τις 4 ώρες, ανοίγω προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα.
    Προσθέτω στο ταψί τις πατάτες μπέιμπι γύρω-γύρω από το κότσι.
    Περιχύνω τις πατάτες και το κότσι με το μείγμα των χυμών και του κρασιού που είχα ετοιμάσει.
    Συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμα 1 ώρα.
  5. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας ψησίματος, αλείφω το κρέας με το μείγμα για το μέλωμα 2 με 3 φορές, κάθε περίπου 20-30 λεπτά, για να πάρει μία υπέροχη γυαλιστερή κρούστα και να μελώσει.
    Βγάζω το Μελωμένο Χοιρινό Κότσι από τον φούρνο και το αφήνω να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το κόψω και το σερβίρω ζεστό με τις πατάτες του.

Η Συνταγή ειναι της κας Roza Roza

Notes

Tips για το Τέλειο Μελωμένο Χοιρινό Κότσι

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Μελωμένο Χοιρινό Κότσι σας πραγματικά αριστούργημα! Η ποιότητα του χοιρινού είναι σημαντική. Ζητήστε από τον χασάπη σας ένα καλό, τρυφερό κότσι. Το καλό τύλιγμα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο είναι κλειδί για να ψηθεί το κρέας σωστά και να παραμείνει ζουμερό. Μην φοβάστε να το χαράξετε βαθιά, αυτό βοηθάει τις γεύσεις να εισχωρήσουν. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας, ελέγξτε αν χρειάζεται να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό στο ταψί αν έχει στεγνώσει πολύ η σάλτσα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή