Η Μελόπιτα Σίφνου είναι ένα γλυκό που έχει τις ρίζες του βαθιά στην ελληνική παράδοση. Η απλή της σύνθεση, με βάση το ανθότυρο και το μέλι, δημιουργεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα που ξεχωρίζει. Εγώ την φτιάχνω συχνά γιατί είναι ένα γλυκό που αρέσει σε όλους και θυμίζει καλοκαίρι και Ελλάδα.
Υλικά(για 12-14 μερίδες)
1.000 γρ. ανθότυρο ανάλατο
500 γρ. μυζήθρα ανάλατη
340 γρ. μέλι
100 γρ. ζάχαρη άσπρη
7 αυγά μεσαίου μεγέθους
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
Για το ταψί
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γαρνίρισμα
60 γρ. μέλι
Κανέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το ανθότυρο και τη μυζήθρα σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι, την κανέλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε για λίγο με το “σύρμα” και προσθέτουμε τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μιαν αφράτη γέμιση.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε καλά το ταψί.
Ύστερα, το πασπαλίζουμε προσεκτικά, παντού και ειδικά στις γωνίες με αλεύρι.
Ρίχνουμε στο ταψί τη γέμιση που ετοιμάσαμε και την τακτοποιούμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Βάζουμε τη μελόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Βγάζουμε από τον φούρνο την πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Την σερβίρουμε αφού πρώτα την περιχύσουμε με μέλι και την πασπαλίσουμε με κανέλα.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η μελόπιτα Σίφνου σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Τυρί: Χρησιμοποιήστε ανάλατα τυριά. Αν δεν βρείτε ανθότυρο και μυζήθρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρικότα ή κάποιο άλλο μαλακό, ανάλατο τυρί.
- Υφή: Η γέμιση πρέπει να είναι αφράτη. Μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε το σύρμα ή ακόμα και ένα πιρούνι για να αφρατέψετε καλά τα τυριά.
- Ψήσιμο: Για να βεβαιωθείτε ότι η μελόπιτα είναι έτοιμη, το κέντρο της πρέπει να έχει σφίξει.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη μελόπιτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου για να απολαύσετε καλύτερα το άρωμα του μελιού και της κανέλας.
Πηγή: Περιοδικό “Νόστιμες Συνταγές”, τεύχος Απριλίου 2014