Αυτό το γλυκό ψωμί με γέμιση Μερέντα και ξηρούς καρπούς είναι ό,τι πρέπει για κολατσιό, για τα παιδιά, ή ακόμα και για ένα πάρτι. Το σχέδιο που κάνουμε το κάνει να φαίνεται τόσο εντυπωσιακό, λες και είναι από ζαχαροπλαστείο!
Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη
Υλικά
για τη ζύμη (βγάζει δύο φύλλα):
500 γραμμάρια χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξερή μαγιά (περίπου 8-9 γρ.)
½ ποτήρι ηλιέλαιο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Περίπου 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το προσθέτουμε σιγά-σιγά)
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νερό (για το άλειμμα)
Για τη γέμιση:
Πραλίνα φουντουκιού (Μερέντα ή ό,τι σας αρέσει)
Ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, τριμμένα ή χοντροκομμένα)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτω το αλάτι και αρχίζω να ρίχνω το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας με το χέρι μου ή με το μίξερ. Ζυμώνω μέχρι να έχω μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει αφράτη!
Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγω το ένα κομμάτι ζύμης σε ένα στρογγυλό (ή και με το χέρι, αν είμαι «μανούλα»!).
Μεταφέρω το φύλλο ζύμης σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Απλώνω ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο μια γενναιόδωρη ποσότητα πραλίνας, αφήνοντας κενό ένα περιθώριο γύρω-γύρω. Πασπαλίζω με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Τώρα έρχεται το σχέδιο! Με ένα μαχαίρι ή ροδάκι πίτσας, κόβω κάθετες λωρίδες από τις δύο πλευρές του φύλλου προς το κέντρο, αφήνοντας μια λωρίδα στη μέση ανέπαφη (εκεί που είναι η γέμιση).
Παίρνω τις λωρίδες και τις φέρνω πάνω από τη γέμιση και τις ενώνω, δημιουργώντας ένα σχέδιο σαν πλεξούδα ή ψαροκόκαλο.
Φροντίζω να μην φαίνεται η πραλίνα, γιατί όταν καίγεται μυρίζει άσχημα.
Αλείφω όλη την επιφάνεια του γλυκού με τον κρόκο αυγού που έχω χτυπήσει με λίγο νερό.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Ψήνω το μερεδολιχουδιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Το βγάζω από τον φούρνο, το αφήνω λίγο να κρυώσει και το απολαμβάνω!