Η Μηλόπιτα Ανάποδη Μυτιλήνης είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την πλούσια γεύση των καραμελωμένων μήλων με το άρωμα της κανέλας και την αφράτη ζύμη . Το μυστικό της είναι ότι ψήνεται ανάποδα , με αποτέλεσμα να καραμελώνουν τα μήλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη και να δημιουργούν μια απίστευτα λαχταριστή βάση . Εγώ τη σερβίρω ζεστή , με μία μπάλα παγωτό. Είναι ένα γλυκό που θα σας ενθουσιάσει!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τη Βάση (Καραμέλα και Μήλα):
- 4 – Μήλα (π.χ. Granny Smith ή Golden)
- 1/2 στικ – Βιτάμ (ή βούτυρο, ελαφρώς λιωμένο)
- 1 ποτήρι – Ζάχαρη (λευκή)
- 1 κουταλιά σούπας – Κανέλα (τριμμένη)
- 1 σφηνάκι – Κονιάκ (για το ράντισμα των μήλων)
Για τη Ζύμη (Κέικ):
- 4 – Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 ποτήρι – Ζάχαρη (όχι καλά γεμάτο)
- 1 ποτήρι – Αλεύρι φαρίν απ (πατημένο καλά με το κουτάλι)
- 1 – Βανίλια (σε σκόνη)
- 1 σφηνάκι – Κονιάκ (ή λικέρ για άρωμα)
- 100 γρ. – Καρύδια (χοντροκομμένα, προαιρετικά στη ζύμη)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Βάσης:
Σε ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκατοστά , βάζουμε το βιτάμ (βούτυρο) ελαφρώς λιωμένο και το απλώνουμε στον πάτο.
Από πάνω , ρίχνουμε το ποτήρι τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε με την κανέλα .
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες . Τα στρώνουμε ακτινωτά στο ταψί, πάνω από το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τα ραντίζουμε με το 1 σφηνάκι κονιάκ .
Β. Προετοιμασία Ζύμης:
Για να φτιάξουμε τη ζύμη , χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι φαρίν απ (με προσοχή στην ποσότητα) και τη βανίλια . Ανακατεύουμε απαλά και τέλος , προσθέτουμε λίγο ακόμα κονιάκ (αν θέλουμε) και τα καρύδια (αν χρησιμοποιούμε).
Γ. Ψήσιμο και Αναποδογύρισμα:
Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160°C για 50 με 60 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε με οδοντογλυφίδα.
Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί μας και αφήνουμε να περάσουν ακριβώς 10 λεπτά . Στη συνέχεια, βάζουμε μία πιατέλα από πάνω και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα με γρήγορη και σταθερή κίνηση.
Δ. Σερβίρισμα:
Πασπαλίζουμε με καρύδια ή άχνη ζάχαρη . Σερβίρουμε τη μηλόπιτα ζεστή , συνοδευόμενη ιδανικά από παγωτό βανίλια ή κανέλα .
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50-60 λεπτά (στους 160°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Μηλόπιτα Ανάποδη
Μήλα: Χρησιμοποιήστε μήλα που δεν λασπώνουν στο ψήσιμο, όπως Granny Smith ή Golden . Το κόψιμο σε λεπτές φέτες εξασφαλίζει ότι θα μαλακώσουν και θα καραμελώσουν σωστά.
Αλεύρι: Η οδηγία της συνταγής για να πατήσουμε καλά το αλεύρι στο ποτήρι είναι σημαντική για τη σωστή αναλογία της ζύμης.
Το Αναποδογύρισμα: Κάντε το γρήγορα και με προσοχή . Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε γάντια κουζίνας . Το 10λεπτο διάλειμμα μετά το ψήσιμο είναι απαραίτητο για να μην σπάσει η μηλόπιτα, αλλά και να μην κρυώσει τελείως η καραμέλα.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη μηλόπιτα ζεστή , συνοδευόμενη από παγωτό βανίλια ή κανέλα για την απόλυτη εμπειρία γεύσης.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Τάρτα Τατέν Μήλου (Tarte Tatin)
Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη










