Μηλόπιτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η Μηλόπιτα είναι νόστιμη πέρα από λόγια. Η ζύμη είναι πολύ απαλή και τρυφερή, η γέμιση είναι ζουμερή και διαθέτει μια τραγανή κρούστα χάρη στους ξηρούς καρπούς. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για την ζύμη/βάση:

  • 200 g Βούτυρο (μαλακωμένο)
  • 160 g Ζάχαρη
  • 2 τεμ. Αυγά
  • 160 g Αλεύρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού Κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας Γάλα (προαιρετικά, αν χρειαστεί)

Για τη γέμιση:

  • 3-4 τεμ. Μήλα

Για πασπάλισμα (Κρούστα):

  • 2 κουταλιές της σούπας Ζάχαρη
  • 30 g Καρύδια (ψιλοκομμένα)
  • 15 g Βούτυρο (κρύο)
  • Για γεύση Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να γυαλίσει το μείγμα.

Στη συνέχεια, χτυπάμε τα αυγά στο μείγμα και φέρνουμε με ένα μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ζυμώνουμε μια λεία ζύμη. Εάν η ζύμη είναι πολύ πηχτή, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας γάλα.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το μέγεθος του ταψιού μπορεί να είναι τετράγωνο, 18 εκ. Χ 18 εκ., ή στρογγυλό, με διάμετρο 18-20 εκ.

Πασπαλίζετε τα μήλα με κανέλα και απλώνετε από πάνω τη ζύμη και την ισιώνετε.

Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε από πάνω τη ζύμη με ψιλοκομμένα καρύδια, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και απλώνουμε μικρά κομμάτια βουτύρου (κρύο) για την τραγανή κρούστα της Μηλόπιτας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους **180°C** και ψήνουμε το κέικ για **35-40 λεπτά**.

Η ετοιμότητα ελέγχεται με οδοντογλύφιδο. Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σερβίρετε τη Μηλόπιτα σε μερίδες.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 35-40 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 55-60 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος ψύξης πριν το σερβίρισμα.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για την τραγανή κρούστα: Είναι σημαντικό το βούτυρο που θα βάλετε πάνω στη ζύμη να είναι κρύο, κομμένο σε μικρά κομματάκια, ώστε να λιώσει αργά κατά το ψήσιμο και να δώσει την επιθυμητή υφή.

Αντί για κανέλα, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση μήλου και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ή μπαχαρικά για γλυκά, για πιο έντονο άρωμα.

Σερβίρετε τη Μηλόπιτα ζεστή με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή μια κουταλιά κρέμα μασκαρπόνε.


Tags: 

Alt Text 1: Ένα κομμάτι από την αφράτη Μηλόπιτα με τραγανή κρούστα.

Alt Text 2: Μηλόπιτα: συνταγή με κανέλα και ζουμερά μήλα.

Alt Text 3: Εύκολη και σπιτική Μηλόπιτα με ζάχαρη άχνη.


Σχετικές Συνταγές 

Κέικ Βανίλια Αφράτο

Γλυκό με Μαρμελάδα και Τριμμένη Ζύμη

Τάρτα Φρούτων Εύκολη