Μηλόπιτα με Κανέλα και Καρύδια είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η υπέροχη γεύση της κανέλας, το αφράτο κέικ και τα τραγανά καρύδια δημιουργούν το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κέικ:

  • Απλό αλεύρι κοσκινισμένο: 1 1/2 φλιτζάνι
  • Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια του γλυκού
  • Σόδα: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Ζάχαρη άχνη: 3/4 κούπας
  • Μήλα: 2 (ξεφλουδισμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια)
  • Μεγάλα αυγά: 2
  • Βανίλια: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Φυτικό λάδι: 1/2 φλιτζάνι
  • Γιαούρτι: 1/2 φλιτζάνι
  • Καρύδια: 1/2 φλιτζάνι

Για την επικάλυψη κανέλας:

  • Ζάχαρη άχνη: 1/4 κούπας
  • Κανέλα: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλατισμένο βούτυρο λιωμένο: 1 κουταλιά σούπας

Για το γλάσο (προαιρετικά):

  • Ζάχαρη άχνη: 1/4 φλιτζάνι
  • Γάλα: 1 έως 2 κουταλιές σούπας

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα (Μέθοδος)

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λιπάνετε και στρώστε ένα ταψί 23cm με χαρτί ψησίματος. (Χρησιμοποίησα ένα τετράγωνο ταψί).

Σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμειξης προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά.

Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μήλα και τα καρύδια και ανακατέψτε γρήγορα για να τα συνδυάσετε.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ προσθέστε την βανίλια, το λάδι, το γιαούρτι και τα αυγά.

Ανακατέψτε γρήγορα μόνο για να διαλύσετε τους κρόκους αυγών. Προσέξτε να μην τα χτυπήσετε υπερβολικά.

Προσθέστε τα υγρά συστατικά στα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να συνδυαστούν. Προσέξτε να μην τα παρανακατέψετε. Βάλτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.

Για να κάνετε την επικάλυψη της κανέλας:

Συνδυάστε την κανέλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο να γίνει ένα σβολιαστό και υγρό μείγμα.

Πασπαλίστε την επικάλυψη πάνω από το μειγμα του κέικ. Η Μηλόπιτα θα αποκτήσει υπέροχο άρωμα.

Ψήνουμε το κέικ για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να βγει μία οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο.

Μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Για να φτιάξετε το γλάσο:

Ανακατέψτε μαζί τη ζάχαρη με λίγο γάλα μέχρι να είναι λείο.

Εάν το γλάσο είναι παχύ προσθέστε επιπλέον γάλα. Απλώστε το λούστρο πάνω από το κέικ.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 35 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 55 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος για το κρύωμα.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η Μηλόπιτα με Κανέλα και Καρύδια ακόμα πιο αφράτη, βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά σας (ιδιαίτερα τα αυγά και το γιαούρτι) είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Μην παραανακατέψετε το μείγμα μόλις βάλετε τα υγρά στα ξηρά υλικά. Αυτό θα κάνει το κέικ σκληρό. Σταματήστε το ανακάτεμα μόλις εξαφανιστεί το αλεύρι. Δείτε κι άλλες συνταγές για κέικ χωρίς μίξερ.

Αντί για γλάσο, μπορείτε απλά να πασπαλίσετε τη ζεστή Μηλόπιτα με Κανέλα και Καρύδια με ζάχαρη άχνη, μόλις τη βγάλετε από τον φούρνο. Δείτε ιδέες για γλυκά με φρούτα.


Σχετικές Συνταγές