Φίλες μου, αυτή η συνταγή για μηλόπιτα με μισά μήλα είναι τόσο απλή όσο και εντυπωσιακή, αφού κάθε φέτα πίτας περιέχει λεπτή, τραγανή ζύμη κουρκούτι και ένα ολόκληρο μισό αρωματικό ψημένο μήλο! Πραγματικά, είναι μια δοκιμασμένη συνταγή που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει, γιατί τα μήλα ψήνονται τέλεια και γίνονται ιδιαίτερα αρωματικά, ενώ η ζύμη είναι απίστευτα εύκολη στο χειρισμό. Πρόκειται για μια ιδανική επιλογή για να εκμεταλλευτούμε τα ώριμα εποχικά φρούτα και να φτιάξουμε ένα γλυκό που αρέσει σε όλους.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Μηλόπιτα με μισά μήλα

Μηλόπιτα με μισά μήλα

Φτιάχνω την πιο απλή και δοκιμασμένη μηλόπιτα με μισά μήλα! Κάθε φέτα περιέχει μια λεπτή, τραγανή ζύμη κουρκούτι και ένα μισό ψημένο αρωματικό μήλο, κάνοντάς την απίστευτα ζουμερή. Ακολουθήστε τη συνταγή μου για αυτή την υπέροχη μηλόπιτα που σίγουρα θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes

Ingredients

Για τη Ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. κρύο βούτυρο
  • 150 γρ. ξινή κρέμα (20% λιπαρά)
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Μια πρέζα αλάτι

Για τη Γέμιση και το Πασπάλισμα

  • 6 μεσαία μήλα
  • Κανέλα (για τα μήλα)
  • Ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)

Instructions

Α. Προετοιμασία της Ζύμης και Ψύξη

Ξεκινήστε την προετοιμασία της ζύμης αναμειγνύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Το κρύο είναι το μυστικό για την επιτυχία της συγκεκριμένης ζύμης, γι' αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ καλά παγωμένο βούτυρο (όχι κατεψυγμένο), το οποίο θα τρίψετε στον χοντρό τρίφτη απευθείας μέσα στο μπολ με το αλεύρι. Για να μην ζεσταθεί το βούτυρο από τη θερμοκρασία των χεριών σας κατά τη διάρκεια του τριψίματος, βουτήξτε το τακτικά στο αλεύρι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μόνο τις άκρες των δαχτύλων σας, τρίψτε γρήγορα το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.

Σε ένα ξεχωριστό σκεύος, ετοιμάστε το υγρό μείγμα ανακατεύοντας το γιαούρτι, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και τους κρόκους, μέχρι να διαλυθεί ελαφρώς η ζάχαρη. Δημιουργήστε μια κοιλότητα στα ψίχουλα βουτύρου και αλευριού και προσθέστε το υγρό μείγμα. Ζυμώστε γρήγορα και ελαφρά με τα χέρια σας, απλώς μέχρι η ζύμη να ενωθεί σε έναν ενιαίο σβώλο. Η ζύμη δεν χρειάζεται υπερβολικό ζύμωμα. Εάν διαπιστώσετε ότι κολλάει υπερβολικά στα χέρια σας, μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον αλεύρι. Τέλος, μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε την σε δύο άνισα κομμάτια: ένα μικρότερο και ένα ελαφρώς μεγαλύτερο για τη βάση της πίτας. Τυλίξτε και τα δύο κομμάτια σε μεμβράνη ή σακούλα και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για να κρυώσουν για περίπου μία ώρα.

Β. Προετοιμασία Μήλων και Πλαίσιο της Πίτας

Όσο η ζύμη ξεκουράζεται, ετοιμάστε τα μήλα. Επιλέξτε ώριμα μήλα, όχι πολύ σκληρά, και όχι υπερβολικά μαλακά. Αφού τα ξεφλουδίσετε, κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια τους. Σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας που θα χωρέσει στον δίσκο ψησίματος, τοποθετήστε τις 12 μισές μερίδες των μήλων σε απόσταση μεταξύ τους, με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μεγάλα μήλα για να καλύψετε επαρκώς τη ζύμη.

Στη συνέχεια, πάρτε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης από το ψυγείο και ανοίξτε το πάνω σε ένα άλλο κομμάτι λαδόκολλας. Η επιφάνεια της ζύμης θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να καλύψει όλα τα μήλα και να περισσεύει ελαφρώς στις άκρες. Τυλίξτε προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό μαζί με το χαρτί της και ξετυλίξτε την πάνω από τα μήλα, ώστε να τα καλύψει πλήρως. Ρυθμίστε απαλά τη ζύμη, πιέζοντας ελαφρά ώστε να σχηματιστούν φυσικές πτυχώσεις ανάμεσα στα μήλα, και τσιμπήστε καλά τις άκρες. Είναι σημαντικό να μην τεντώσετε τη ζύμη, ώστε να αποφύγετε το σκίσιμό της κατά το ψήσιμο. Τέλος, τρυπήστε κάθε μήλο με ένα πιρούνι πριν ψήσετε την πίτα.

Γ. Ολοκλήρωση και Ψήσιμο

Ψήστε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις ψηθεί, βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει εντελώς. Η τελική πινελιά είναι το πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια. Η μηλόπιτα σερβίρεται ιδανικά αφού έχει κρυώσει καλά.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τη Μηλόπιτα με Μισά Μήλα

  • Κρύο Βούτυρο: Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ κρύο για να γίνει το κουρκούτι σας τραγανό και αφράτο. γι’ αυτό και το τρίβουμε στον τρίφτη και το βουτάμε στο αλεύρι.
  • Μη Ζυμώστε: Μόλις η ζύμη ενωθεί σε σβόλους, σταματήστε το ζύμωμα. έτσι εξασφαλίζετε ότι η ζύμη θα είναι τρυφερή.
  • Τα Μήλα: Επιλέξτε μήλα που δεν λιώνουν τελείως στο ψήσιμο, ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: