Η Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι είναι μια κλασική επιλογή που δεν λείπει από κανέναν μπουφέ, πάρτι ή οικογενειακό τραπέζι. Αυτή η συνταγή αποτελεί μια πιο ελαφριά και δροσερή εκδοχή της παραδοσιακής μακαρονοσαλάτας, καθώς το dressing περιέχει γιαούρτι, μειώνοντας τη χρήση της μαγιονέζας. Ο συνδυασμός του αλμυρού ζαμπόν, του όξινου τουρσί και της κρεμώδους σάλτσας δημιουργεί μια τέλεια ισορροπία γεύσης. Δοκιμάστε την Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας με την πανεύκολη και πεντανόστιμη εκτέλεση!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Τι χρειαζόμαστε:

  • Πένες – 250 γρ.
  • Τουρσί (ανάμεικτο ή αγγουράκι) – 250 γρ. (κομμένο σε κύβους)
  • Ζαμπόν (γαλοπούλα ή χοιρινό) – 250 γρ. (κομμένο σε κύβους)
  • Γιαούρτι (στραγγιστό ή πλήρες) – 3 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Μαγιονέζα – 3 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Αλάτι και πιπέρι – (για γεύση)
  • Προαιρετικά: Βραστά αυγά ή κίτρινο τυρί (κύβους)

Εκτέλεση Συνταγής

Πώς φτιάχνουμε την ελαφριά μακαρονοσαλάτα:

1. Βράσιμο Ζυμαρικών: Βράζετε τις πένες σε αλατισμένο νερό, φροντίζοντας όμως να είναι al dente (όσο προτείνει ο κατασκευαστής μείον 1 λεπτό). Αυτό είναι σημαντικό, γιατί θα απορροφήσουν υγρασία από το dressing και θα μαλακώσουν ελαφρώς.

2. Προετοιμασία Υλικών: Εν τω μεταξύ, κόψτε σε ομοιόμορφους κύβους το ζαμπόν και το τουρσί. Αν χρησιμοποιήσετε προαιρετικά αυγά ή τυρί, κόψτε τα κι αυτά σε κύβους.

3. Σύνθεση Βάσης: Στραγγίστε τις πένες και στη συνέχεια τις βάζετε σε ένα μεγαλύτερο μπολ. Όσο είναι ακόμα ζεστές, προσθέτετε το ψιλοκομμένο ζαμπόν και τουρσί . Ανακατεύετε απαλά. Η θερμότητα των ζυμαρικών θα βοηθήσει να βγάλουν τα αρώματά τους τα υπόλοιπα υλικά.

4. Προσθήκη Dressing: Προσθέτετε το γιαούρτι και τη μαγιονέζα . Ανακατεύετε απαλά , με κυκλικές κινήσεις, ώστε να καλυφθούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα. Εάν κρίνετε ότι η σάλτσα είναι πολύ σφιχτή ή αν χρειάζεστε περισσότερη κρεμώδη υφή, προσθέστε λίγη ακόμα μαγιονέζα. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται.

5. Ψύξη και Σερβίρισμα: Καλύψτε το μπολ και αφήστε τη Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα, ώστε να δέσουν οι γεύσεις και να γίνει δροσερή. Δείτε περισσότερες ιδέες για μπουφέ. Καλή Απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψύξης

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψύξης: Τουλάχιστον 1 ώρα

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για την τέλεια μακαρονοσαλάτα

Το Μυστικό του Γιαουρτιού: Η αντικατάσταση μέρους της μαγιονέζας με γιαούρτι στραγγιστό δίνει ένα πιο ελαφρύ και πιο δροσερό αποτέλεσμα, μειώνοντας τις θερμίδες και το βαρύ αίσθημα της μαγιονέζας.

Τουρσί: Αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.σ. από το ζουμί του τουρσί στο dressing. Αυτό ενισχύει την οξύτητα και δίνει επιπλέον άρωμα.

Υλικά: Για πιο πλούσια γεύση, εκτός από τα βραστά αυγά ή το κίτρινο τυρί, μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο) ή μαϊντανό (ψιλοκομμένο) για φρεσκάδα.

Ζυμαρικά: Εκτός από πένες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιογκάκια (farfalle) ή βίδες (fusilli), καθώς κρατούν καλά το dressing και τα κομμάτια ζαμπόν/τουρσί.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κλασική Κοτοσαλάτα με Μαγιονέζα

Γερμανική Πατατοσαλάτα με Μουστάρδα

Τυρόπιτα Χωρίς Φύλλο (για μπουφέ)