Τα Μικρά τυροπιτάκια του φούρνου είναι μία κλασική αξία στην ελληνική κουζίνα, αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους. Με την αφράτη τους ζύμη και την πλούσια τυρένια γέμιση, αποτελούν την τέλεια λύση για κάθε περίσταση. Εγώ τα λατρεύω γιατί είναι πανεύκολα να τα φτιάξω και είναι πάντα επιτυχία!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Μικρά τυροπιτάκια του φούρνου

Μικρά τυροπιτάκια του φούρνου
Σήμερα θα φτιάξουμε μία συνταγή που είναι ιδανική για μπουφέ, για το κολατσιό των παιδιών, ή ακόμα και για ένα γρήγορο σνακ: τα Μικρά τυροπιτάκια του φούρνου! Αυτά τα τυροπιτάκια είναι τόσο αφράτα και γεμάτα γεύση, που δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο. Εγώ τα φτιάχνω συχνά και είναι πάντα ανάρπαστα!
Prep Time 40 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτά τα λαχταριστά Μικρά τυροπιτάκια του φούρνου θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:

  • 1 ποτήρι Γιαούρτι (κλασικό ποτήρι νερού, περίπου 200-250 γρ.)
  • 1 κ.γ. Σόδα μαγειρική
  • 1 ποτήρι Βούτυρο φυτικό (λιωμένο, περίπου 200-250 γρ.)
  • 2 - 2 1/4 ποτήρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 300-350 γρ.)

Για τη γέμιση:

  • 3 ποτήρια Τριμμένο χαλούμι
  • 3 ποτήρια Τριμμένη ανάλατη μυζήθρα (ή λιωμένη με πιρούνι)
  • 3/4 ποτηριού Τριμμένη φέτα (ή λιωμένη με πιρούνι)
  • Λίγο ξερός δυόσμος (τριμμένος, κατά βούληση)
  • 4 Αυγά (περίπου, χτυπημένα)

Instructions

Σε ένα δοχείο, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Μόλις το γιαούρτι φουσκώσει, προσθέτουμε το βούτυρο και δύο ποτήρια αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά κι άλλο αλεύρι αν χρειαστεί, μέχρι να δημιουργηθεί μια πολύ αφράτη ζύμη που μόλις που να ξεκολλάει από το χέρι μας.

Για τη γέμιση, αναμιγνύουμε τα τυριά με το δυόσμο, και προσθέτουμε αυγό σταδιακά μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια, παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης, πλάθοντάς τες αρχικά σε μπαλίτσες στο μέγεθος ενός αυγού. Αλευρώνουμε ελαφρά κάθε μπαλίτσα γύρω-γύρω (η ζύμη είναι τόσο αφράτη που κολλάει εύκολα) και αλευρώνουμε ελάχιστα και τον πάγκο εργασίας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αρκετά λεπτό φύλλο, σχηματίζοντας μια μικρή, μάλλον μακρόστενη πιτούλα.

Τοποθετούμε μπόλικη γέμιση στη μία μισή πλευρά του φύλλου, φροντίζοντας να είναι τόσο πλούσια ώστε μόλις που να κλείνει η πίτα όταν τη σκεπάσουμε με την άλλη μισή πλευρά. Με τη βοήθεια ενός ποτηριού, κόβουμε τα τυροπιτάκια και πιέζουμε τις άκρες τους γύρω-γύρω με ένα πιρούνι, δίνοντάς τους μορφή μπουρεκιού.(εκτός αν έχετε το ειδικό εργαλείο) Τα τοποθετούμε σε ένα αβουτύρωτο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά.

Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε από το ταψί με μια σπάτουλα και τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά. Αν δεν τα σερβίρετε άμεσα και κρυώσουν, μπορείτε να τα βράσετε λίγο μέχρι να μαλακώσουν πριν τα σερβίρετε.

Σημείωση: Μπορείτε, αφού κρυώσουν καλά, να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Δεν κολλάνε μεταξύ τους ακόμα κι αν αγγίζουν. Όταν τα χρειαστείτε, ξεπαγώνετε όσα επιθυμείτε και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (προσοχή να μην βράσουν περισσότερο, γιατί η ζύμη σκληραίνει). Σερβίρετε αμέσως ζεστά. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε χρόνο για απόψυξη, μπορείτε να τα βάλετε απευθείας από την κατάψυξη σε ταψί στον φούρνο, και μόλις βράσουν και μαλακώσουν, τα ξεκολλάτε με σπάτουλα και τα σερβίρετε.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή