Συστατικά

 

Για το φύλλο
500 γραμμάρια έτοιμο φυλλο για πίτα
ή χειροποίητο φύλλο
4 φλιτζάνια (500g) αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές ελαιόλαδου
1 κουταλάκι αλάτι
1-1 ½ φλιτζάνια (250-350ml) νερό
½ φλιτζάνι (120ml) ελαιόλαδο για βούρτσισμα
Σιμιγδάλι ή αλεύρι για το ζύμωμα
Η Γέμιση
1kg σπανάκι, ψιλοκομμένο ή
800γρ κατεψυγμένο σπανάκι ξεπαγωμένο
1 φλιτζάνι (30g) φρέσκο ​​άνηθο ψιλοκομμένο
2/3 φλιτζάνι (25g) φρέσκο ​​μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι (30g) κ​αυκαλήθρες ψιλοκομμένο (* 1)
7-8 φύλλα σέσκουλα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι (7-8) ολόκληρα κρεμμυδάκια ή 2 πράσα (μόνο το λευκό μίσχο) ψιλοκομμένο
2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρά χτυπημένα
2 φλιτζάνια (300g) φέτα τριμένη
¼ φλιτζάνι (50ml) ελαιόλαδο
Πιπέρι φρεσκοαλεσμένο

Οδηγίες
Χειροποίητο Φύλλο
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και ρίξτε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας ένα εξάρτημα γάντζου ζύμης, αναμείξτε για να συνδυάσετε τα συστατικά για 10-15 δευτερόλεπτα.
Προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό (* 2). Εάν η ζύμη είναι ακόμη κομμένη, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και αναμείξτε για ένα λεπτό. Προσθέστε μερικές ακόμη σταγόνες νερού έως ότου η ζύμη μοιάζει με ελαστική μπάλα.
Στη συνέχεια κτυπήστε για περίπου 5 λεπτά ή έως ότου η ζύμη δεν κολλάει τις πλευρές του μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Αν δεν είναι, κτυπήστε για μερικά ακόμα λεπτά.
Εάν δεν έχετε μίξερ, ανακατέψτε με τα χέρια σας και ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά.
Μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέστε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και καλύψτε. Τοποθετήστε στην άκρη για να ξεκουραστεί για 30 λεπτά έως 1 ώρα. Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε την γέμιση εάν δεν το έχετε ήδη φτιάξει.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε λίγο σιμιγδάλι (ή αλεύρι) (* 3) και τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο. Χωρίστε το σε 6 ίσα κομμάτια. Αρχίστε να εργάζεστε κάθε κομμάτι χωριστά. Αρχικά, χρησιμοποιήστε μόνο τα χέρια σας για να δημιουργήσετε έναν μικρό κύκλο. Στη συνέχεια, επαναλάβετε 3 βασικά βήματα: πασπαλίζετε κάποιο σιμιγδάλι (αν η ζύμη είναι κολλώδης), χρησιμοποιήστε τον πλάστη για να το ανοιξετε απαλά μετακινώντας τα χέρια σας από το κέντρο προς τα πλάγια και γυρίστε τη ζύμη (για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κολλήσει το τραπέζι). Επαναλάβετε μέχρι να έχετε το λεπτότερο στρογγυλό φύλλο δυνατό.
Συνεχίστε με τη συναρμολόγηση της πίτας.

 

Η Γέμιση
Ξεπλύνετε καλά το σπανάκι και στη συνέχεια κόψτε και πετάξτε τα σκληρότερα άκρα των στελεχών. Παραλείψτε αυτό το στάδιο εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα.
Σε ένα σουρωτήρι, τριψτε τα φύλλα σπανάκι με λίγο αλάτι. Ξεπλύντε και στραγγίστε και στη συνέχεια πιέστε απαλά να φύγει το πλεόνασμα νερού.
Εναλλακτικά, βάλτε το σπανάκι σε βραστό νερό για 1 λεπτό, αποστραγγίστε και πιέστε να φύγει η περίσσεια νερού. Τοποθετήστε το στην άκρη για να κρυώσει. Παραλείψτε αυτό το στάδιο εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα.
Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, πιέστε για να βγάλετε το πλεόνασμα νερού.
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν καλά όλα τα συστατικά (σπανάκι, βότανα, αυγά, φέτα και πιπέρι).


ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 ° C .
Σπιτικό φύλλο: Βουρτσίστε το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός στρογγυλού ταψιού (* 5 cm) (* 4) με ελαιόλαδο, στη συνέχεια, τοποθετήστε το πρώτο φύλλο και βουρτσίστε το με ελαιόλαδο.


Επαναλάβετε με τα ακόλουθα 2 φύλλα τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο και βουρτσίζοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο. Μην πιέζετε προς τα κάτω και αφήστε το πλεονάζον φύλλο να προεξέχει στις πλευρές.
Μέ κουτάλι βάλτε την γέμιση και απλώστε ομοιόμορφα.

Καλύψτε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάντα βουρτσίζοντας το καθένα. Τυλίξτε το προεξέχον φύλλο με τακτοποιημένο τρόπο γύρω από το ταψί για να φτιάξετε ένα χείλος.


Κόψτε σε 12-14 κομμάτια ή σε οποιοδήποτε επιθυμητό μέγεθος μερίδας. Βουρτσίστε την κορυφή με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.


Για έτοιμη Ζύμη : Χρησιμοποιήστε το μισό φύλλο για το κάτω μέρος της πίτας και το υπόλοιπο φύλλο στο πάνω μέρος της πίτας, βουρτσίζοντας πάντα το φύλλο με ελαιόλαδο.
Αναδιπλώστε το επικαλυμμένο φυλλοειδές γύρω από το ταψί και βγάλτε τα κομμάτια.
Ψήστε για 50 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν. Αφήνεται να κρυώσει ελαφρά πριν από το σερβίρισμα

Σημειώσεις
1* Αν είναι δύσκολο να βρεθεί, παραλείψτε ή αντικαταστήστε με 1/3 φλιτζάνι φρέσκο ​​μέντα.
2* Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το αλεύρι, τη θερμοκρασία δωματίου και την υγρασία.
3* Το σιμιγδάλι συνιστάται επειδή δεν απορροφάται από τη ζύμη. Εάν χρησιμοποιείτε αλεύρι να προσπαθήσετε να προσθέσετε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα διαφορετικά, το φύλλο μπορεί να είναι πολύ σφιχτό.
4* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα είδη των ταψιών τετράγωνο, ορθογώνιο αλλά προσοχή στις γωνίες επειδή μπορεί να σπάσουν το φύλλο.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: 30daysofgreekfood.com

Προηγούμενο άρθροΤο πιο Εύκολο κανταΐφι που έχετε φτιάξει
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια και μυζήθρα