Ο Μοναστηριακός Άρτος είναι ένα ψωμί με ξεχωριστή γεύση και υπέροχο άρωμα, που προέρχεται από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες μας. Τα μπαχαρικά που περιέχει, όπως η κανέλα, το μαχλέπι και ο γλυκάνισος, το κάνουν μοναδικό και ιδανικό για να το απολαμβάνουμε σκέτο ή με λίγο μέλι.

Υλικά:

650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
150 ml σπορέλαιο
250 ml νερό
3 κσ Νάμα
1/4 κ γλυκού γαρύφαλλο
1/4 κ γλυκού αλάτι
1/2 κ γλυκού κανέλα
1/2 κ γλυκού μαστίχα
1/2 κ γλυκού μαχλέπι
1/2 κ γλυκού κακουλέ
3 κουταλιές σούπας γλυκάνισο
3 κουταλιές σούπας σουσάμι
Μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήστε το στην άκρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το νάμα, το μείγμα νερού-μαγιάς και όλα τα μυρωδικά (γαρύφαλλο, αλάτι, κανέλα, μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ, γλυκάνισο). Ζυμώστε με το χέρι μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1-2 ώρες).
Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και απλώστε την ομοιόμορφα. Πασπαλίστε με το σουσάμι.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180-200°C. Ψήστε τον άρτο για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Μόλις βγάλετε τον άρτο από το φούρνο, αλείψτε τον με μέλι.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Μοναστηριακός Άρτος σας ακόμα πιο επιτυχημένος:

  • Μπαχαρικά: Για να δώσουν όλο τους το άρωμα, καλό είναι να τα τρίψετε φρέσκα στο γουδί πριν τα βάλετε στη ζύμη.
  • Ζύμωμα: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Ζυμώστε με υπομονή μέχρι να γίνει λεία.
  • Ανάπαυση: Η σωστή ανάπαυση της ζύμης είναι το μυστικό για να γίνει το ψωμί αφράτο και να φουσκώσει σωστά.
  • Μέλι: Το μέλι στο τέλος δεν δίνει μόνο γεύση, αλλά και μια υπέροχη γυαλιστερή επιφάνεια στον άρτο.

Η Συνταγή είναι της κας Νικολέττα Πετροπούλου