Το μοσχαράκι κοκκινιστό αλά χασάπα είναι ένα κλασικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας, που αναδεικνύει τη γεύση του κρέατος και της ντομάτας με τον καλύτερο τρόπο. Η προσθήκη της κανέλας και της ζάχαρης δίνει ένα βάθος στη σάλτσα που το κάνει μοναδικό. Εγώ το φτιάχνω πάντα όταν έχω χρόνο γιατί το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει.

Υλικά:

* 1,5 κιλό μοσχαράκι τρυφερό, κομμένο σε μπουκιές (μπορεί να τρυπηθεί πριν κοπεί με ειδικό μηχάνημα από τον χασάπη σας. Το κομμάτι που μαγειρέψαμε λέγεται βασιλοπούλα ή σπαλομίτα)
* 1 φλυτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
* 1/2 λίτρο νερό καυτό
* 3-4 κουτ. σούπας πελτέ (κατά προτίμηση ‘Κύκνος’, ποιοτικά ο καλύτερος)
• φρέσκες γινομένες ντομάτες (4 μεγάλες)
* 1 ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί
* Αλάτι θαλασσινό ανεπεξέργαστο και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
* Μία κανέλα και 1 κ.γ. ζάχαρη

Εκτέλεση

• Τρίβουμε χονδρά τις ντομάτες
* Στην κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας
* Σβήνουμε με το κρασί
* Προσθέτουμε τον πελτέ και τις ντομάτες. μετά το καυτό νερό
* Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την κανέλα και την ζάχαρη
* Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί γιά 4 περίπου ώρες❗
(αυτό είναι και ένα από τα ‘μυστικά’ της νοστιμιάς: υπομονή και αγάπη για να το μαγειρέψεις… πάνω από την κατσαρόλα για 4+ ώρες…)

Συνοδεύεται ιδανικά με φρεσκοτηγανισμένες ψιλοκομμένες στο χέρι πατάτες τηγανιτές

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το μοσχαράκι κοκκινιστό σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Κρέας: Το τρύπημα του κρέατος από τον χασάπη βοηθάει να γίνει ακόμα πιο τρυφερό και να απορροφήσει τα αρώματα της σάλτσας.
  • Σάλτσα: Η ζάχαρη και η κανέλα είναι το μυστικό που εξισορροπεί την οξύτητα της ντομάτας και δίνει μια πλούσια γεύση στη σάλτσα.
  • Βράσιμο: Ο αργός βρασμός σε πολύ χαμηλή φωτιά είναι το κλειδί για να γίνει το κρέας σαν λουκούμι. Εγώ το αφήνω να σιγοβράσει χωρίς βιασύνη.
  • Αλατοπίπερο: Πάντα δοκιμάζω το φαγητό πριν το σερβίρω και προσθέτω αν χρειάζεται αλατοπίπερο, καθώς οι γεύσεις αλλάζουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Φωτο – Συνταγή ©️ #Χωριάτικα_Σπιτικά_Φαγητά