Μοσχαράκι Λεμονάτο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την πλούσια γεύση του μοσχαριού λεμονάτου με την ευκολία του ρυζιού στον φούρνο, δημιουργώντας ένα θρεπτικό και γευστικό πιάτο ιδανικό για οικογενειακό γεύμα ή καθημερινό δείπνο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γεύμα που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για το μοσχαράκι:
- Μοσχάρι (κοντοσκέλι ή λάπα) κομμένο σε μερίδες: 1 κιλό
- Ελαιόλαδο: 4 κ.σ.
- Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο): 1
- Σκόρδο (ψιλοκομμένο): 2 σκελίδες
- Κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη): 1
- Κουρκουμάς: 1/2 κ.γ.
- Αλάτι: 1 κ.γ.
- Πιπέρι: 1/2 κ.γ.
- Μπαχάρι: 3 κόκκους
- Καρότα (κομμένα σε ροδέλες): 2
- Χυμός από μεγάλο λεμόνι: 1
- Νερό: 1 φλιτζάνι
- Κορν φλάουρ: 2 κ.σ.
- Νερό: Λίγο (για να διαλύσετε το κορν φλάουρ)
Για το ρυζάκι:
- Νερό: 3 φλιτζάνια
- Κύβος κότας: 1
- Αλάτι: 1/2 κ.γ.
- Πιπέρι: 1/4 κ.γ.
- Χυμός λεμονιού: 1 κ.σ.
- Ελαιόλαδο: 2 κ.σ.
- Ρύζι μπασμάτι (ξεπλυμένο): 1 φλιτζάνι
Για την επικάλυψη:
- Δεν υπάρχει
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
**Μοσχαράκι (Χύτρα):**
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια **χύτρα** σε μέτρια φωτιά.
Ρίξτε το μοσχάρι και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, τον κουρκουμά, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχάρια. Σοτάρετε για **2-3 λεπτά** ακόμα.
Ρίξτε το χυμό λεμονιού και το νερό. Κλείστε τη χύτρα και μαγειρέψτε για **45 λεπτά**.
Ανοίξτε προσεκτικά τη χύτρα.
Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε το κορν φλάουρ με λίγο νερό.
Ρίξτε το μείγμα κορν φλάουρ στην χύτρα και ανακατέψτε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Αφήστε το **Μοσχαράκι Λεμονάτο** να σιγοβράσει για **5 λεπτά** ακόμα.
**Ρυζάκι (Φούρνος):**
Προθερμάνετε το φούρνο στους **180°C**.
Σε ένα ταψί φούρνου, ρίξτε το νερό, τον κύβο κότας, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε ξανά.
Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήστε για **20 λεπτά**.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα **10 λεπτά**, ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και το ρύζι να είναι μαγειρεμένο.
**Σερβίρισμα:**
Μοιράστε το μοσχαράκι σε πιάτα.
Συνοδεύστε με το ρυζάκι.
Απολαύστε!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Χύτρα): 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 60 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (για το ρυζάκι στο φούρνο).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο έντονη λεμονάτη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού μαζί με το χυμό. Δοκιμάστε να ραντίσετε το ρύζι με λίγο αρωματικό λάδι.
Αν δεν έχετε χύτρα, μαγειρέψτε το **Μοσχαράκι Λεμονάτο** σε κατσαρόλα για περίπου 1,5 με 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Δείτε και άλλες συνταγές με μαγειρευτά κρέατα.
Αντί για ρύζι μπασμάτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρύζι καρολίνα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερο νερό και μεγαλύτερος χρόνος ψησίματος. Δείτε ιδέες για κύρια πιάτα φούρνου.
H συνταγή είναι της κας Μένια Στεφοπούλου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μοσχαράκι με μελιτζάνες!!
Ένα πιάτο Μοσχαράκι με μελιτζάνες είναι μια γευστική επιλογή που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν. Αυτό το φαγητό είναι γεμάτο αρώματα και πλούσια γεύση που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Το Μοσχαράκι με μελιτζάνες μαγειρεύεται αργά σε σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι, σκόρδο και μαιντανό, γίνεται τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα. Οι μελιτζάνες, τηγανισμένες μέχρι να χρυσαφίσουν, προσθέτουν μια υφή και μια γλυκιά γεύση που ταιριάζει τέλεια με το μαλακό μοσχαράκι. Αυτό το πιάτο, ιδανικό για κάθε περίσταση, σερβίρεται με ζεστό ψωμί και μια δροσερή σαλάτα για ένα ολοκληρωμένο γεύμα. ⭐
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ελιά
7-8 μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
Λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
Λάδι αλάτι πιπέρι
2 ντομάτες σε κύβους
1 κ.σ πελτέ
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζω το κρέας από τις δύο μεριές μετά προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το σκόρδο τσιγαρίζω λίγο και προσθέτω τις ντομάτες και 2 1/2 ποτήρια νερό και βράζω μεχρι να μαλακώσει το κρέας!
Εχω κόψει τις μελιτζάνες σε κομμάτια και τις εχω βαλει μισή ώρα σε αλατόνερο.Τις στραγγίζω και τις τηγανίζω ελαφρά! Τις βάζω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.Οταν το κρέας μου ειναι σχεδόν ετοιμο προσθέτω τις μελιτζάνες αλάτι πιπέρι τον μαιντανό και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό!!! Αφήνω να βράσουν ολα μαζί μεχρι να δέσει η σαλτσα και να μείνει με το λάδι τους!!
Καλή επιτυχία!!
H συνταγή είναι της κας Αλεξάνδρα Κυριάκη