Το Μοσχαράκι Στιφάδο είναι μια “φαγητάρα μεγατόνων” της κας Σούλα Λεβέντη σήμερα για μας, επειδή το μοσχαράκι χτένι έγινε λουκούμι και η σάλτσα του είναι πλούσια σε γεύση, άρα σας προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή την παραδοσιακή συνταγή με τα φιλιά μου από την όμορφη Ξάνθη, λοιπόν φέρνει στο τραπέζι σας όλα τα αρώματα των μπαχαρικών και τη ζεστασιά ενός σπιτικού φαγητού.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Μοσχαράκι Στιφάδο

Μοσχαράκι Στιφάδο

Φτιάξτε Μοσχαράκι Στιφάδο Λουκούμι με χτένι, αρωματισμένο με όλα τα κλασικά μπαχαρικά. Μια "φαγητάρα μεγατόνων" με πλούσια σάλτσα, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes
Total Time 2 hours 50 minutes

Ingredients

  • 1 κιλό μοσχάρι χτένι, κομμένο σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε φέτες
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρι), καθαρισμένα
  • 3 ντομάτες, περασμένες από το μούλτι (περίπου 300-400 γρ.)
  • Λίγο πελτέ ντομάτας (ποσότητα δεν αναγράφεται)
  • Λίγο ξύδι (ποσότητα δεν αναγράφεται)
  • 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο (ποσότητα δεν αναγράφεται)
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Νερό (από το βράσιμο του μοσχαριού)

Μπαχαρικά:

  • Μπαχάρι
  • Κανέλα ξύλο
  • Δάφνη
  • Κόκκοι πιπεριού
  • Γαρύφαλλο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λάδι (για το σοτάρισμα)

Instructions

Βράζω το ένα κιλό μοσχάρι χτένι και το ξαφρίζω σχολαστικά μέχρι να καθαρίσει ο ζωμός, καθώς αυτό θα μας χρειαστεί αργότερα. Μόλις το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά, το αφαιρώ από την κατσαρόλα και κρατάω τον ζωμό στην άκρη.

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνω λάδι και κόβω ένα κρεμμύδι σε φέτες, σοτάροντας ελαφρά το κρεμμύδι και αμέσως μετά προσθέτω τα κρεμμύδια στιφάδου (κοκκάρι). Σοτάρω τα κρεμμύδια καλά.

Μόλις τα κρεμμύδια στιφάδου έχουν σοταριστεί ικανοποιητικά, ρίχνω ένα κουταλάκι ζάχαρη, καθώς και όλα τα μπαχαρικά δηλαδή μπαχάρι, κανέλα ξύλο, δάφνη, κόκκους πιπεριού και γαρύφαλλο. Αφήνω τα μπαχαρικά να βγάλουν τις μυρωδιές τους, ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα.

Ρίχνω το βρασμένο κρέας στην κατσαρόλα για να σοταριστεί κι αυτό με τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά. Σβήνω το φαγητό με λίγο ξύδι και ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί, ρίχνω νερό από τον ζωμό του μοσχαριού που είχα κρατήσει, τις τρεις ντομάτες περασμένες από το μούλτι, λίγο πελτέ, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζω το Μοσχαράκι Στιφάδο μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του και το λαδάκι του, οπότε το κρέας θα είναι πλέον λουκούμι και έτοιμο για σερβίρισμα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για το Μοσχαράκι Στιφάδο 

  • Κρέας: Το μοσχάρι χτένι είναι ιδανικό για στιφάδο, γιατί έχει αρκετό λίπος και συνδετικό ιστό, ο οποίος λιώνει αργά και κάνει το κρέας λουκούμι.
  • Σοτάρισμα: Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στιφάδου πολύ καλά, ώστε να καραμελώσουν. Η προσθήκη της ζάχαρης βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία.
  • Μπαχαρικά: Μην φοβηθείτε τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο), επειδή αυτά δίνουν τον κλασικό, βαθύ αρωματικό χαρακτήρα στο στιφάδο.
  • Ξύδι/Κρασί: Μην παραλείψετε να σβήσετε με ξύδι και κρασί, διότι οι οξύτητες αυτές δένουν υπέροχα με τη γλύκα των κρεμμυδιών και τη σάλτσα.

Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: