Μουσακάς που Ξετρελαίνει όλους !!!
Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες κατά μήκος και τεμαχισμένες διασταυρώσεις
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
600 γρ. κιμά ανάμεικτο με κρέας επιλογής σας
½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (κουτί)
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
2 κουταλάκια ρίγανη
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
2 αυγά, χτυπημένα
2 φλιτζάνια γάλα
1 ½ κουταλιά σούπας βούτυρο
50 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
250 γρ. μοτσαρέλα
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C
  • Πασπαλίζετε το αλάτι πάνω από τις φέτες μελιτζάνες και αφήνετε για περίπου 15-20 λεπτά. Αποστραγγίστε το πλεόνασμα νερού στις μελιτζάνες και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας.
  • Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και ελαφρώς τηγανίζετε τις φέτες μελιτζάνας σε παρτίδες μέχρι να χρυσαφίσουν (θα πρέπει να συμπληρώσετε το λάδι κατά το μαγείρεμα, όπως το απορροφούν οι μελιτζάνες). Στραγγίστε τις μελιτζάνες σε χαρτί κουζίνας.
  • Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Ανακατέψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, την ρίγανη, το δαφνόφυλλο και μαγειρέψτε για άλλα 20 λεπτά. Τέλος ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά.
  • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνετε τις μελιτζάνες. Πασπαλίζετε με λίγο κεφαλοτύρι  Αδειάζετε σε μια στρώση όλο τον κιμά και ρίχνετε το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

Για τη μπεσαμέλ:

  • Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Πάρτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατέψτε το αλεύρι. Επιστρέφετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνετε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ.
  • Χτυπήστε τα αυγά και ανακατέψτε 2 κουταλιές της ζεστής μπεσαμέλ στα χτυπημένα αυγά. Μετά ρίξε τα στην κατσαρόλα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα. Προσθέστε το μισό τεμαχισμένο τυρί μοτσαρέλα και ανακατέψτε, έως ότου η μπεσαμέλ γίνει λεία.
  • Ρίξτε τη μπεσαμέλ πάνω από το στρώμα κιμά και πασπαλίστε το υπόλοιπο τυρί (μοτσαρέλα) από πάνω ομοιόμορφα. Τοποθετήστε το πυρίμαχο σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά ή έως ότου η κορυφή του μουσακά πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Μπορείτε να σερβίρετε το μουσακά με σαλάτα πράσινη.

 

Καλή Όρεξη

Προηγούμενο άρθροΜια πρωτότυπη και όμορφη τυρόπιτα στη φόρμα με ζύμη γιαουρτιού
Επόμενο άρθροΠαστέλι Ανδρου όπως το φτιάχναμε τότε…