Ο Μουσακάς είναι ένα φαγητό που έχει μεγαλώσει γενιές στην Ελλάδα και όχι μόνο. Με τις στρώσεις του από τηγανητές πατάτες και μελιτζάνες, τον αρωματικό κιμά και την πλούσια μπεσαμέλ, αποτελεί ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα που όλοι αγαπούν. Η εκδοχή που σας δίνω έχει μπόλικη και βελούδινη κρέμα, όπως ακριβώς μου αρέσει εμένα!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Μουσακάς με μπόλικη κρέμα

Κοντινό πλάνο σε μία μερίδα Μουσακά, που αναδεικνύει τις στρώσεις από πατάτες, μελιτζάνες, κιμά και την πλούσια μπεσαμέλ

Τι πιο παραδοσιακό και αγαπημένο στο ελληνικό τραπέζι από τον Μουσακά! Αυτό το πιάτο είναι ένα από τα πιο διάσημα και πλούσια σε γεύση, με στρώσεις από μελωμένα λαχανικά, ζουμερό κιμά και μία βελούδινη μπεσαμέλ που το απογειώνει. Εγώ τον έφτιαξα με μπόλικη κρέμα και είναι σκέτη απόλαυση!

Prep Time 40 minutes
Cook Time 1 hour
Additional Time 10 minutes
Total Time 1 hour 50 minutes

Ingredients

  • Σημείωση: Οι ποσότητες για τα υλικά δεν αναγράφονταν αναλυτικά στην αρχική συνταγή και είναι εκτιμώμενες για ένα μέτριο ταψί, βασισμένες σε τυπικές συνταγές μουσακά.

Για τη βάση:

  • 3-4 μεγάλες Μελιτζάνες (περίπου 1-1.2 κιλά), κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3-4 μέτριες Πατάτες (περίπου 700-800 γρ), κομμένες σε λεπτές φέτες
  • Αρκετό Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • 2-3 κ.σ. Φρυγανιά τριμμένη (για το ταψί)
  • Λίγο Βούτυρο (για το ταψί)

Για τον κιμά:

  • 500 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος)
  • 1 μεγάλο Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 200 ml Χυμός ντομάτας (1 μικρό κονκασέ ή τριμμένη ντομάτα)
  • 1/2 ποτήρι Νερό (περίπου 100 ml)
  • Αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση)
  • 1/4 κ.γ. Κανέλα (ελάχιστη)

Για την μπεσαμέλ:

  • 4 κ.σ. Βούτυρο (περίπου 60 γρ)
  • 4 κ.σ. (κοφτές) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 60 γρ)
  • 1 λίτρο Γάλα πλήρες
  • 1/4 κ.γ. Μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
  • 1 τεμ. Κρόκος αυγού (προαιρετικά, για χρώμα και πλουσιότερη γεύση)
  • Λίγο Αλάτι, πιπέρι

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτόν τον μοσχομυριστό Μουσακά:

  1. Προετοιμάζω τα λαχανικά:
    Τηγανίζω τις λεπτές φέτες πατάτας και τις λεπτές φέτες μελιτζάνας σε ένα τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τις βγάζω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
  2. Ετοιμάζω τον κιμά:
    Σε ένα άλλο τηγάνι ή κατσαρόλα, τσιγαρίζω τον κιμά με λίγο ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει καλά ο κιμάς και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
    Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη κανέλα, τον χυμό ντομάτας και μισό ποτήρι νερό.
    Αφήνω να βράσει ο κιμάς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να απορροφηθούν τα υγρά του.
  3. Συναρμολογώ τον μουσακά στο ταψί:
    Παίρνω ένα ταψί, το βουτυρώνω καλά και το πασπαλίζω με φρυγανιά τριμμένη.
    Στρώνω μία στρώση με τις τηγανισμένες πατάτες στον πάτο του ταψιού.
    Πάνω από τις πατάτες, βάζω μία στρώση με τις τηγανισμένες μελιτζάνες.
    Έπειτα, απλώνω ομοιόμορφα όλο τον μαγειρεμένο κιμά.
    Στη συνέχεια, βάζω ξανά μία στρώση πατάτες και μία στρώση μελιτζάνες.
  4. Ετοιμάζω την μπεσαμέλ:
    Σε μία κατσαρόλα, ρίχνω τέσσερις κουταλιές βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτω τέσσερις γεμάτες κουταλιές αλεύρι.
    Ανακατεύω συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένας χυλός (ρου).
    Έπειτα, ρίχνω σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς και δυνατά για να μην σβολιάσει.
    Μόλις αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ, ρίχνω λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
    Αν θέλω πιο πλούσια γεύση και χρώμα, κατεβάζω από τη φωτιά και ανακατεύω μέσα στην ζεστή μπεσαμέλ έναν κρόκο αυγού, χτυπώντας τον γρήγορα για να ενσωματωθεί.
  5. Ολοκληρώνω και ψήνω:
    Ρίχνω όλη την μπεσαμέλ πάνω από τις στρώσεις των λαχανικών και του κιμά στο ταψί.
    Από πάνω, αν θέλω, μπορώ να πασπαλίσω λίγο ακόμα τριμμένη φρυγανιά ή τυρί (όπως κεφαλοτύρι) για να κάνει ωραία κρούστα.
    Ψήνω τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C - 200°C (ανάλογα τον φούρνο μου) για περίπου 45-60 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια και να πήξει η μπεσαμέλ.

Η Συνταγή είναι της κας Georgia Tello

Notes

Tips για τον Τέλειο Μουσακά

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Μουσακάς σας τέλειος. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντί να τηγανίσετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο. Μην παραλείψετε την κανέλα στον κιμά, δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα που ταιριάζει πολύ στον μουσακά. Όταν φτιάχνετε την μπεσαμέλ, ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα για να μην σβολιάσει και να γίνει βελούδινη. Αν θέλετε να κόψετε τον μουσακά σε ωραία κομμάτια, αφήστε τον να "ξεκουραστεί" για 15-20 λεπτά αφού τον βγάλετε από τον φούρνο.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή