Τα μουστοκούλουρα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που μας θυμίζει αρώματα φθινοπώρου . Αυτή η Μουστοκούλουρα Συνταγή θα σας οδηγήσει βήμα-βήμα στη δημιουργία αυτών των υπέροχων κουλουριών , τα οποία είναι ιδανικά για το απογευματινό σας καφέ ή ως συνοδευτικό σε μία φιλική παρέα. Είναι νηστίσιμα και γεμάτα γεύση από πετιμέζι, κανέλα και πορτοκάλι. Ας ξεκινήσουμε!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για τη Ζύμη:
- 600 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 200 ml – Πετιμέζι
- 125 ml – Ελαιόλαδο
- 100 ml – Χυμός πορτοκάλι
- 1 κ.γ. – Baking powder (κουταλάκι του γλυκού)
- 1 κ.σ. – Κανέλα (κουταλιά σούπας)
- 1/2 κ.γ. – Γαρύφαλλο (τριμμένο, κουταλάκι του γλυκού)
- 1/2 κ.γ. – Σόδα (μαγειρική, κουταλάκι του γλυκού)
Για το Άλειμμα & Πασπάλισμα:
- Λίγο – Πετιμέζι (για άλειμμα)
- Ανάλογα – Ζάχαρη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Στερεών Υλικών:
1. Κοσκίνισμα: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ .
2. Μπαχαρικά: Προσθέτουμε την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Β. Προετοιμασία Υγρών Υλικών:
1. Πετιμέζι/Λάδι: Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι με το ελαιόλαδο .
2. Σόδα/Πορτοκάλι: Σε ένα τρίτο μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το μισό κ.γ. σόδα (η σόδα θα αφρίσει).
3. Ενσωμάτωση Υγρών: Ρίχνουμε το πορτοκάλι στο μπολ με το πετιμέζι και το λάδι , ανακατεύουμε και σιγά σιγά ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά υλικά μας.
Γ. Ζύμωμα & Ψήσιμο:
1. Ζύμωμα: Ανακατεύουμε αρχικά με κουτάλι και μετά ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια μαλακή ζύμη .
2. Πλάσιμο: Πλάθουμε μικρά κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάμε (π.χ. πλεξούδες, δαχτυλίδια ή στρογγυλά) και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα .
3. Άλειμμα: Αλείφουμε λίγο πετιμέζι από επάνω και πασπαλίζουμε ζάχαρη (αφού η ζύμη δεν έχει ζάχαρη).
4. Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170˚C στον αέρα για περίπου 20 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά (στους 170°C, αέρας)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τραγανά και Αρωματικά Μουστοκούλουρα
Αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά , καθώς η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το πόσο πυκνό είναι το πετιμέζι και πόσα υγρά έχει το πορτοκάλι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη , να μην κολλάει, αλλά ούτε να είναι σκληρή.
Σόδα: Η σόδα ενεργοποιείται με το όξινο πορτοκάλι και βοηθάει πολύ στο φούσκωμα. Ανακατέψτε τα λίγο πριν τα προσθέσετε στο πετιμέζι.
Μπαχαρικά: Η κανέλα και το γαρύφαλλο δίνουν τον κλασικό, φθινοπωρινό χαρακτήρα στα μουστοκούλουρα. Μπορείτε να προσθέσετε και τζίντζερ για μια πιο πικάντικη νότα.
Πασπάλισμα: Το πετιμέζι που αλείφετε στην επιφάνεια μαζί με τη ζάχαρη δημιουργεί μια γυαλιστερή και τραγανή κρούστα .
Σχετικές Συνταγές
Κουλουράκια Πορτοκαλιού με Γλάσο
H Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου












