Τα μουστοκούλουρα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που μας θυμίζει αρώματα φθινοπώρου . Αυτή η Μουστοκούλουρα Συνταγή θα σας οδηγήσει βήμα-βήμα στη δημιουργία αυτών των υπέροχων κουλουριών , τα οποία είναι ιδανικά για το απογευματινό σας καφέ ή ως συνοδευτικό σε μία φιλική παρέα. Είναι νηστίσιμα και γεμάτα γεύση από πετιμέζι, κανέλα και πορτοκάλι. Ας ξεκινήσουμε!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για τη Ζύμη:

  • 600 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 200 ml – Πετιμέζι
  • 125 ml – Ελαιόλαδο
  • 100 ml – Χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. – Baking powder (κουταλάκι του γλυκού)
  • 1 κ.σ. – Κανέλα (κουταλιά σούπας)
  • 1/2 κ.γ. – Γαρύφαλλο (τριμμένο, κουταλάκι του γλυκού)
  • 1/2 κ.γ. – Σόδα (μαγειρική, κουταλάκι του γλυκού)

Για το Άλειμμα & Πασπάλισμα:

  • Λίγο – Πετιμέζι (για άλειμμα)
  • Ανάλογα – Ζάχαρη (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Στερεών Υλικών:

1. Κοσκίνισμα: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ .

2. Μπαχαρικά: Προσθέτουμε την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.

Β. Προετοιμασία Υγρών Υλικών:

1. Πετιμέζι/Λάδι: Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι με το ελαιόλαδο .

2. Σόδα/Πορτοκάλι: Σε ένα τρίτο μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το μισό κ.γ. σόδα (η σόδα θα αφρίσει).

3. Ενσωμάτωση Υγρών: Ρίχνουμε το πορτοκάλι στο μπολ με το πετιμέζι και το λάδι , ανακατεύουμε και σιγά σιγά ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά υλικά μας.

Γ. Ζύμωμα & Ψήσιμο:

1. Ζύμωμα: Ανακατεύουμε αρχικά με κουτάλι και μετά ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια μαλακή ζύμη .

2. Πλάσιμο: Πλάθουμε μικρά κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάμε (π.χ. πλεξούδες, δαχτυλίδια ή στρογγυλά) και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα .

3. Άλειμμα: Αλείφουμε λίγο πετιμέζι από επάνω και πασπαλίζουμε ζάχαρη (αφού η ζύμη δεν έχει ζάχαρη).

4. Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170˚C στον αέρα για περίπου 20 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν.

μουστοκούλουρα


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά (στους 170°C, αέρας)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανά και Αρωματικά Μουστοκούλουρα

Αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά , καθώς η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το πόσο πυκνό είναι το πετιμέζι και πόσα υγρά έχει το πορτοκάλι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη , να μην κολλάει, αλλά ούτε να είναι σκληρή.

Σόδα: Η σόδα ενεργοποιείται με το όξινο πορτοκάλι και βοηθάει πολύ στο φούσκωμα. Ανακατέψτε τα λίγο πριν τα προσθέσετε στο πετιμέζι.

Μπαχαρικά: Η κανέλα και το γαρύφαλλο δίνουν τον κλασικό, φθινοπωρινό χαρακτήρα στα μουστοκούλουρα. Μπορείτε να προσθέσετε και τζίντζερ για μια πιο πικάντικη νότα.

Πασπάλισμα: Το πετιμέζι που αλείφετε στην επιφάνεια μαζί με τη ζάχαρη δημιουργεί μια γυαλιστερή και τραγανή κρούστα .


Σχετικές Συνταγές 

Ντομάτες Γεμιστές με Πετιμέζι

Κουλουράκια Πορτοκαλιού με Γλάσο

Παστέλι με Σουσάμι και Μέλι


H Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου