Φίλες μου, αυτός ο μπακαλιάρος με νηστίσιμο κουρκούτι είναι το τέλειο πιάτο για το τραπέζι, καθώς η τραγανή υφή του κουρκουτιού δένει αρμονικά με τη φίνα γεύση του ψαριού! Σήμερα σας δείχνω πώς φτιάχνουμε το πιο αφράτο κουρκούτι χρησιμοποιώντας μπύρα, ενώ ταυτόχρονα μοιράζομαι μαζί σας όλα τα μυστικά του σωστού τηγανίσματος, ώστε να μην απορροφήσει καθόλου λάδι. Επομένως, αν αγαπάτε τον τηγανητό μπακαλιάρο, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και υπόσχομαι ότι θα γίνει η αγαπημένη σας.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μπακαλιάρος με Νηστίσιμο Κουρκούτι
Ετοιμάζουμε αυθεντικό μπακαλιάρο με νηστίσιμο κουρκούτι, χρησιμοποιώντας μπύρα για ένα απόλυτα τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα! Η συνταγή περιλαμβάνει όλα τα βασικά βήματα, από το σωστό ξαρμύρισμα μέχρι τα μυστικά του τηγανίσματος. Ακολουθήστε τις συμβουλές μου για να αποφύγετε τον λιπαρό μπακαλιάρο και να σερβίρετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν όλοι.
Ingredients
Για τον Μπακαλιάρο και το Κουρκούτι
- 400 - 500 γραμμάρια μπακαλιάρο
- Ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
- 150 - 170 ml μπύρα
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- 70 γραμμάρια αλεύρι
Για το Τηγάνισμα
- Μπόλικο λάδι (για βαθύ τηγάνισμα)
- Λίγο αλεύρι (για ελαφρύ αλεύρωμα)
Instructions
Ετοιμάζω το κουρκούτι και τον μπακαλιάρο ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
Α. Προετοιμασία Ψαριού και Κουρκουτιού
1. Σε ένα μπολ βάζω την σόδα, το ξύδι και τον χυμό λεμόνι, προσθέτω την μπύρα.
2. Ανακατεύω και προσθέτω 75 γραμμάρια αλεύρι.
3. Ανακατεύω πολύ καλά για να γίνεται το μείγμα ομοιογενές.
4. Ο μπακαλιάρος αν είναι αλατισμένος πρέπει να ξαρμυρίσετε βάζοντας σε μπόλικο νερό και αλλάζοντας νερό κάθε 4 ώρες για 2 μέρες.
5. Ύστερα κόβω κομμάτια, τα στραγγίζω και βγάζω την πέτσα και τα κόκαλα. τα κόκαλα που είναι μέσα αν δεν βγαίνουν, τότε δεν τα βγάζω.
Β. Τηγάνισμα του Μπακαλιάρου
6. Βάζω την κατσαρόλα με μπόλικο λάδι να ζεσταθεί πολύ καλά, αλλά όμως να μην καεί.
7. Όταν θα είναι έτοιμο το λάδι, παίρνω ένα κομμάτι μπακαλιάρο και τα αλευρώνω ελαφρά και τις δύο μεριές.
8. Ύστερα βουτάω στο κουρκούτι, το σηκώνω και κρατάω πάνω για να φύγει το περιττό κουρκούτι.
9. Με προσοχή βάζω στο ζεστό λάδι.
10. Τηγανίζω και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρω ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
11. Βγάζω τους μπακαλιάρους πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Tips για τον Τραγανό Μπακαλιάρο με Νηστίσιμο Κουρκούτι
Παιδιά, να σας δώσω βασικές συμβουλές.
- Πρώτα, το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο στην κατσαρόλα για να κολυμπάνε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, να μην είναι ξαπλωμένα στον πάτο της κατσαρόλας γιατί θα καούν.
- Δεύτερον, το λάδι βασικό είναι να είναι αρκετά ζεστό, αλλά να μην καίγεται. Aν καεί το λάδι, τότε πάρτε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να πέσει λίγο η θερμοκρασία και μετά βάλτε μέσα τον μπακαλιάρο.
- Μην βάζετε πολλά κομμάτια να τηγανιστούν γιατί θα πέσει η θερμοκρασία και το κουρκούτι θα πάρει πολύ λάδι μέσα και θα είναι σαν βρασμένα και πολύ λαδερά.
- Τον μπακαλιάρο πριν τηγανίσετε πρέπει να στραγγίσετε πολύ καλά από το νερό για να μην πιτσιλάει πολύ το λάδι όταν το τηγανίζετε.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: