Η Μπακλαβού, το παραδοσιακό γλυκό της Μυτιλήνης, είναι μία συνταγή που με γυρίζει πίσω στον χρόνο, και μου θυμίζει τα κυριακάτικα τραπέζια γεμάτα νοστιμιές. Μου την έδωσε η Μυτιληνιά Ραλλού Ψαραδέλλη και είναι πραγματικά αυθεντική. Καθώς πρόκειται για ένα γλυκό που απαιτεί προσοχή και μεράκι, η διαδικασία μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα μας αποζημιώνει πλήρως. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την υπέροχη συνταγή, για να φτιάξετε ένα γλυκό με φίνα αρώματα, που θα το λατρέψετε.


Υλικά για την Μπακλαβού

  • 1,2 κιλά φύλλο κρούστας (όσο πιο λεπτό γίνεται)
  • 1,2 κιλά αμύγδαλα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια αγνό βούτυρο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • Γαρύφαλλα για το στόλισμα

Εκτέλεση της Συνταγής

Εγώ, πρώτα απ’ όλα, ετοιμάζω το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνω τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Εάν τα 2 κιλά ζάχαρη είναι 10 ποτήρια, θα βάλω 8 ποτήρια νερό. Εάν είναι 8 ποτήρια ζάχαρη, θα βάλω 6 ποτήρια νερό. Τα βράζω χωρίς να ανακατέψω για περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Το σιρόπι πρέπει να γίνει δεμένο.

Στη συνέχεια, ετοιμάζω τα αμύγδαλα. Βάζω νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και ρίχνω τα αμύγδαλα ώστε το νερό να τα καλύψει. Τα βράζω για 15 λεπτά. Δοκιμάζω αν βγαίνει το φλούδι από το αμύγδαλο, κι αν δεν βγαίνει, βράζω λίγο ακόμα μέχρι να μπορώ να το αφαιρέσω. Βγάζω τα αμύγδαλα από την κατσαρόλα, τα ρίχνω σε ένα σουρωτήρι, τα ξεπλένω, και μόλις στραγγίξουν, τα καθαρίζω από τα φλούδια τους. Τα ξεπλένω πάλι, τα στραγγίζω και τα απλώνω πάνω σε μια πετσέτα στο τραπέζι για να στεγνώσουν καλά για μία μέρα.

Όταν στεγνώσουν καλά, τα αλέθω στο μούλτι, τα βάζω σε μια κούπα και ρίχνω το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, τη μαστίχα και το τζίντζερ αλεσμένα. Τα ανακατεύω καλά για να ενωθούν τα υλικά.

Βουτυρώνω το ταψί μου και βάζω 5 φύλλα βουτυρωμένα. Στη συνέχεια, βάζω ένα φύλλο βουτυρωμένο και ρίχνω από πάνω ένα φλιτζάνι του τσαγιού από το αμύγδαλο. Έπειτα, πάλι ένα φύλλο βουτυρωμένο και πάλι ένα φλιτζάνι από τα αμύγδαλα. Ενδιάμεσα, μπορώ να βάλω και 2-3 φύλλα σκέτα χωρίς αμύγδαλο. Συνεχίζω αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μου. Στο τέλος, βάζω 5 φύλλα βουτυρωμένα σκέτα, χωρίς αμύγδαλα. Χαράζω την μπακλαβού και στερεώνω τα πάνω φύλλα με δύο γαρύφαλλα.

Ψήνω στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω μέχρι να ροδίσει, περίπου για 1 ώρα. Μόλις το βγάλω από τον φούρνο, ρίχνω το σιρόπι σιγά-σιγά, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό, όπως και το γλυκό μας!

 

μπακλαβου
μπακλαβού

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα
Επιπλέον Χρόνος: 15 λεπτά (για βράσιμο αμυγδάλων), 1 μέρα (για στέγνωμα αμυγδάλων), 10 λεπτά (για βράσιμο σιροπιού)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά + 1 μέρα


Χρήσιμα Tips για την Μπακλαβού

Για την Μπακλαβού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε φύλλα κρούστας που είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτά, όπως το φύλλο Βηρυτού του Κανάκη ή φρέσκο ντόπιο φύλλο.

Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό όταν το ρίξετε στο γλυκό που βγήκε μόλις από τον φούρνο, για να το ρουφήξει σωστά.

Για να γίνει ακόμα πιο γευστικό το γλυκό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, αγνό βούτυρο για το βουτύρωμα των φύλλων.

Η Συνταγή και η εκτέλεση είναι της Μυτιληνιάς Ραλλούς Ψαραδέλλη