Ο Μπεκρή Μεζέ με Ανατολίτικο Πιλάφι είναι ένα πλούσιο και πικάντικο φαγητό κατσαρόλας που συνδυάζει τέλεια το τρυφερό χοιρινό με τα αρώματα της ντομάτας , του κρασιού και των ανατολίτικων μπαχαρικών . Ακόμα κι αν ξεκινήσατε με σουβλάκια στην κατάψυξη, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό και πεντανόστιμο κυρίως γεύμα, συνοδευόμενο από αρωματικό πιλάφι με φιδέ.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για τον Μπεκρή Μεζέ (Χοιρινό):
- Περίπου 600 γρ. – Χοιρινό σε μπουκιές (ή σουβλάκια)
- 2 τεμ. – Πιπεριές Φλωρίνης (κόκκινες)
- 2 τεμ. – Πιπεριές πράσινες
- 1 τεμ. – Κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
- 2 τεμ. – Σκορδάκια (ψιλοκομμένα)
- 2 τεμ. – Ντομάτες τριμμένες
- 1 κ.γ. – Πελτές (κουταλιά)
- 1 ποτηράκι – Κρασί (λευκό ή κόκκινο)
- Ανάλογα – Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπούκοβο, μπαχάρι (σε σκόνη ή σπυριά), κανέλα (σκόνη), πάπρικα γλυκιά
Για το Πιλάφι Ανατολίτικο:
- Λίγο – Λαδάκι (ελαιόλαδο)
- 1 κ.σ. – Βούτυρο (κουταλιά σούπας)
- 1 φωλιά – Φιδές τριμμένος
- 2 κούπες – Ρύζι (μπασμάτι ή κίτρινο)
- 2 κούπες – Ζεστό νερό (για μπασμάτι)
- 3 κούπες – Ζεστό νερό (για κίτρινο ρύζι)
- 1 τεμ. – Κύβος λαχανικών
- Ανάλογα – Αλατάκι
Εκτέλεση
1. Σοτάρισμα Κρέατος: Σε μια κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι), ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το χοιρινό σε μπουκιές μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
2. Λαχανικά και Σβήσιμο: Προσθέτουμε το κρεμμύδι , τα σκόρδα και τις κομμένες πιπεριές . Αφού μαραθούν λίγο , σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
3. Σάλτσα και Μπαχαρικά: Προσθέτουμε τον πελτέ , τις τριμμένες ντομάτες και όλα τα μπαχαρικά ( αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπούκοβο, μπαχάρι, κανέλα, πάπρικα ). Προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα .
4. Προετοιμασία Πιλαφιού: Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και το βούτυρο . Μόλις ζεσταθούν, ρίχνουμε την τριμμένη φωλιά φιδέ και την καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα .
5. Ψήσιμο Πιλαφιού: Αφού πάρει χρώμα ο φιδές, ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και το πλυμένο ρύζι (μπασμάτι ή κίτρινο). Το φέρνουμε και αυτό 2-3 βόλτες με το κουτάλι. Προσθέτουμε το αλατάκι και το ζεστό νερό (2 κούπες για μπασμάτι, 3 κούπες για κίτρινο ρύζι). Σήμερα το κάνατε απλό, αλλά σημειώστε ότι μπορείτε να προσθέσετε και δαφνόφυλλο ή σπυριά κακουλέ για πιο έντονο άρωμα.
6. Τελείωμα Πιλαφιού: Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
7. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τον Μπεκρή Μεζέ ζεστό, συνοδευόμενο από το αρωματικό Ανατολίτικο Πιλάφι . Δείτε κι άλλες Συνταγές για Κρέας Κατσαρόλας!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Μπεκρή Μεζέ): Περίπου 40 – 50 λεπτά (ανάλογα το κρέας)
Χρόνος Μαγειρέματος (Πιλάφι): Περίπου 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Γεύση και Άρωμα
Σοτάρισμα: Το καλό σοτάρισμα του κρέατος στην αρχή είναι απαραίτητο για να «κλειδώσουν» οι χυμοί και να αποκτήσει το πιάτο πλούσια γεύση .
Μπαχαρικά Μπεκρή Μεζέ: Ο Μπεκρή Μεζές απαιτεί συνήθως πλούσια μπαχαρικά . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχάρι και κανέλα σε σπυριά/ξύλο αντί για σκόνη, και να τα αφαιρέσετε πριν το σερβίρισμα για πιο διακριτικό άρωμα. Η γλυκιά πάπρικα δίνει ωραίο χρώμα και γεύση.
Πιλάφι: Η αναλογία του νερού στο πιλάφι είναι πολύ σημαντική . Για ρύζι μπασμάτι ή parboiled , η αναλογία 1:2 (ρύζι:νερό) είναι η σωστή. Για ρύζι κίτρινο (π.χ. νυχάκι), η αναλογία 1:3 είναι απαραίτητη για να ψηθεί σωστά και να μη λασπώσει.
Βούτυρο στο Πιλάφι: Η προσθήκη βουτύρου μαζί με το λάδι στο πιλάφι, ειδικά στο Ανατολίτικο με φιδέ, δίνει ένα πιο πλούσιο και ξεχωριστό άρωμα .
Σχετικές Συνταγές
Χοιρινό με Πιπεριές στο Φούρνο
Η Συνταγή είναι της Eudokia Drakouli









