Το Μπικοτογλυκό με καραμελωμένο ζαχαρούχο και σοκολάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, γιατί συνδυάζει την πλούσια γεύση της καραμέλας με τη δροσιά της κρέμας και την αγαπημένη μας σοκολάτα. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα γλυκά χωρίς ψήσιμο, αφού είναι πανεύκολη στην εκτέλεση και το αποτέλεσμα είναι απλά θεϊκό. Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά και όλοι ζητούν τη συνταγή!


Υλικά για το Γλυκό Ψυγείου

  • 2 πακέτα μπισκότα με γεύση σοκολάτα (350 γρ.)
  • 1 φλιτζάνι (του τσαγιού) παρασκευασμένου έτοιμου καφέ εσπρέσο
  • Τρούφα ή ξύσματα σοκολάτας γάλακτος για διακόσμηση

Υλικά για το Dulce de leche (καραμελωμένο ζαχαρούχο)

  • 2 φλιτζάνια (του τσαγιού) κρεμώδες dulce de leche
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος (200 γρ.)
  • 1 φλιτζάνι (του τσαγιού) τυρί κρέμα

Υλικά για την επικάλυψη (γκανάς)

  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη (60-70% περιεκτικότητα σε κακάο)

Εκτέλεση της συνταγής

Προετοιμάζω πρώτα την κρέμα. Χτυπάω τα υλικά της κρέμας dulce de leche στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος, στρώνω την κρέμα και στη συνέχεια τα μπισκότα αφού τα έχω βουτήξει στον καφέ. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για να κάνω τρεις στρώσεις με μπισκότα, τελειώνοντας με κρέμα. Βάζω το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες.

Για τη γκανάς σοκολάτας, βάζω σε ένα μπολ τη σοκολάτα, το μέλι και το βούτυρο. Ζεσταίνω την κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει και να φουσκώνει, τη ρίχνω πάνω από τη σοκολάτα. Καλύπτω το μπολ για 1-2 λεπτά. Έπειτα ανακατεύω με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθεί καλά και να γίνει η γκανάς πυκνή, λεία και γυαλιστερή. Απλώνω τη γκανάς σοκολάτας πάνω από την κρέμα και διακοσμώ με τρούφα ή ξύσματα σοκολάτας.

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψύξης

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 2 ώρες ψύξης
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2,5 ώρες

Χρήσιμα Tips για το Dulce de Leche

Για να φτιάξετε το δικό σας dulce de leche, τοποθετήστε ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ξαπλωμένο. Ρίξτε νερό μέχρι να είναι τουλάχιστον 5 εκατοστά πάνω από το κουτί.

Βράστε το νερό και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 2 έως 3 ώρες. Δύο ώρες θα δώσουν μια ελαφριά καραμέλα, ενώ τρεις ώρες μια πιο σκούρα.

Προσοχή! Μην ανοίξετε ποτέ το κουτί όταν είναι ζεστό. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.