Μπισκοτάκια! Μου θυμίζουν λίγο τρουφάκια, αλλά με μπισκοτένια βάση. Είναι πολύ νόστιμα και φαίνονται και ωραία για κέρασμα. Εγώ θα σας δείξω πώς τα φτιάχνω, είναι πιο εύκολα απ’ όσο νομίζετε!

Υλικά

για τη ζύμη:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (η κούπα μου είναι 250 ml)
250 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου, αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη θα γίνουν λίγο πιο στεγνά)
2 αυγά
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής + λίγο ξύδι
Για τη γέμιση (προαιρετικά):

Καρύδια ή κερασάκι γλυκό
Για την επικάλυψη (γλάσο σοκολάτας):

1 κούπα ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας κακάο
30 γραμμάρια βούτυρο
Τριμμένη γκοφρέτα για το τύλιγμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, τρίβω το αλεύρι με το βούτυρο (σαν να κάνω τρίμμα).
Προσθέτω τα αυγά, το γιαούρτι (ή την κρέμα γάλακτος). Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύω τη σόδα με λίγο ξύδι και το ρίχνω κι αυτό στο μπολ.
Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να φτιάξω μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει πολύ στα χέρια.
Κόβω τη ζύμη σε μικρά κομμάτια. Αν θέλω, βάζω στο κέντρο κάθε κομματιού ένα καρύδι ή ένα κερασάκι και πλάθω σε μικρές μπαλίτσες.
Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετώ πάνω τις μπαλίτσες.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Ενώ ψήνονται τα μπισκότα, ετοιμάζω το γλάσο σοκολάτας. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη, το γάλα και το κακάο. Ανακατεύω καλά και το βάζω στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτω το βούτυρο. Συνεχίζω να ανακατεύω συνέχεια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο.
Μόλις βγουν τα μπισκότα από τον φούρνο, τα ρίχνω αμέσως μέσα στο ζεστό γλάσο σοκολάτας. Τα “βουτάω” καλά να καλυφθούν παντού.
Με ένα πιρούνι τα βγάζω από το γλάσο και τα κυλάω στην τριμμένη γκοφρέτα να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.
Τα τοποθετώ σε μια πιατέλα και τα αφήνω να σταθούν για τουλάχιστον 2 ώρες για να “ποτίσουν” και να γίνουν πιο νόστιμα.

Καλή απόλαυση!

 

Αν δεν έχετε γκοφρέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένο μπισκότο ή τρούφα σοκολάτας για το τύλιγμα.
Μπορείτε να παραλείψετε τη γέμιση αν δεν σας αρέσει.
Αν το γλάσο σας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο ακόμα γάλα. Αν είναι πολύ αραιό, βράστε το για λίγο περισσότερο.

Η Συνταγή είναι της κας Olga Mordovina