Τα **Μπιφτέκια με Αρακά** είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η συνταγή είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα. Ο συνδυασμός των ζουμερών μπιφτεκιών, των τραγανών πατατών και του αρωματικού σοτέ λαχανικών δημιουργεί ένα πιάτο που θα αρέσει ακόμη και σ’ αυτούς που δε τρώνε τον αρακά. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για τα μπιφτέκια:

  • Κιμάς (ανάμεικτος): 600 γρ.
  • Αυγό: 1
  • Ψωμί (μουλιασμένο και στυμμένο): 2 φέτες
  • Μυρωδικά: Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα, μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Ελαιόλαδο

Για το σοτέ αρακά:

  • Αρακάς (κατεψυγμένος): 400 γρ.
  • Κρεμμύδι (μεγάλο): 1
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια: 2-3
  • Σκόρδο: 1 σκελίδα
  • Καρότο (μεγάλο): 1
  • Πιπεριά Φλωρίνης: 1
  • Ντομάτες (τριμμένες): 2
  • Μυρωδικά: Αλάτι, πιπέρι, άνηθος
  • Ελαιόλαδο

Για τη βάση:

  • Πατάτες (μεσαίες): 3-4

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάω τη συνταγή ζυμώνοντας τον κιμά ανάμεικτο με το αυγό, το ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο καλά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα, μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο.

Τον βάζω στο ψυγείο να σφίξει. Στο μεταξύ, κόβω τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες και τις προτηγανίζω ελαφρά. Τις αλατίζω καλά.

Αφαιρώ τις πατάτες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια στήνω περιμετρικά το ταψί. Πλάθω τον κιμά σε μπιφτέκια, στο ίδιο μέγεθος με τις πατάτες, και τα τοποθετώ στο ταψί εναλλάξ (πατάτες, μπιφτέκια).

Μπιφτέκια με αρακά και πατάτες στο φούρνο

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρω σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά Φλωρίνης και μπόλικο άνηθο.

Αφού σοταριστούν, προσθέτω τον αρακά. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και τις τριμμένες ντομάτες. Προσθέτω λίγο νεράκι, αφήνω να πάρουν μια βράση και σβήνω τη φωτιά. Αυτό είναι το μυστικό για τα ζουμερά **Μπιφτέκια με Αρακά**.

Βάζω το σοτέ αρακά στο κέντρο του ταψιού,

Μπιφτέκια με αρακά και πατάτες στο φούρνο

πασπαλίζω λίγο άνηθο ακόμη και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνω για περίπου **50 λεπτά** στους **180°C** στον αέρα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (για να σφίξει ο κιμάς στο ψυγείο).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για πιο ζουμερά μπιφτέκια, μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ξύδι στο μείγμα του κιμά. Δείτε κι άλλες συνταγές για μπιφτέκια για έμπνευση.

Αντί για προτηγάνισμα, μπορείτε να βράσετε τις πατάτες για 10 λεπτά και μετά να τις προσθέσετε στο ταψί. Δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγο καπνιστή πάπρικα στο σοτέ αρακά για πιο έντονη γεύση.

Για να γίνει πιο χορταστικό το φαγητό, προσθέστε στη ζύμη του κιμά λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί. Το πιάτο **Μπιφτέκια με Αρακά** μπορεί να συνοδευτεί και με μια δροσερή σαλάτα γιαουρτιού.


 

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου