Αυτή η συνταγή για μπριός είναι απλή και εύκολη, με υλικά που πιθανότατα έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο, γευστικό ψωμί μπριός ιδανικό για πρωινό, brunch ή σνακ.

Υλικά:

1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα (περίπου 37°C)
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας ζαχαρούχο γάλα
1 αυγό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
530 γραμμάρια αλεύρι φαριναπ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζάνι βιτάμ (βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου)
1 αυγό (για άλειμμα)

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το ζαχαρούχο γάλα, το αυγό και τη μαγιά. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Ζυμώστε τη ζύμη για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά.
Βάλτε τη ζύμη σε μια λαδωμένη λεκάνη, σκεπάστε την με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Ξεφουσκώστε τη ζύμη και ανοίξτε την σε ένα φύλλο πάχους περίπου 1 εκ.
Τυλίξτε το φύλλο σε ρολό και κόψτε το σε κομμάτια πάχους περίπου 5 εκ.
Τοποθετήστε τα κομμάτια μπριός σε μια φόρμα του κέικ στρωμενη με χαρτι ψησιματος, αφήνοντας κενά μεταξύ τους για να φουσκώσουν.

Σκεπάστε τη φόρμα με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα μπριός να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά ακόμα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Αλείψτε τα μπριός με το χτυπημένο αυγό.
Ψήστε τα μπριός για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφού βγάλετε τα μπριός από τον φούρνο, αλείψτε τα με βούτυρο για να γίνουν ακόμα πιο αφράτα.

Η εκτέλεση είναι της κας Παλμιρα Αριστου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπριος

Μπριος

Τα μπριος είναι ένα από τα τυπικά γλυκά ψωμάκια.
Αυτή την συνταγή μου το έδωσε ένας γείτονάς μου και είναι φανταστικό!

Υλικά

για τη μαγιά:
25 γρ μαγιά μπύρας
250 γρ αλεύρι
100 ml νερό

Για τη ζύμη:
5 αυγά
1 κιλό αλεύρι
250 ml γάλα
100 γρ βούτυρο
300 γρ ζάχαρη
σπόρους μαύρου γλυκάνισου για γεύση
1 αυγό για το βούρτσισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μαγιά με τη μαγιά μπύρας διαλυμένη σε χλιαρό νερό και το αλεύρι.
Δημιουργήστε μια προ-ζυμη και αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον τρεις ώρες σε ζεστό μέρος.


Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το προ-ζυμη σε ένα μπολ.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και λεία ζύμη.
Δημιουργήστε όσα μικρά σχήματα θέλετε (τροχοί, λουκουμάδες, πλεξούδες).

Τα αραδιάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα σκεπάζουμε με ένα πανί και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. (περίπου 5 ώρες).
Μόλις φουσκώσουν τα απλώνουμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος, τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και μετά τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΠροφιτερόλ με Μους Σοκολάτας: Μια Εύκολη και Νόστιμη Επιλογή!
Επόμενο άρθροΚέικ Πορτοκαλιού με Γκανάζ Σοκολάτας