Το Μυρμηγκάτο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, που με την πλούσια γεύση του, την υγρή του υφή από το σιρόπι και τα κομμάτια σοκολάτας (σαν μυρμήγκια!) που το κοσμούν, αποτελεί μία αληθινή απόλαυση. Είναι το τέλειο γλυκό για κάθε περίσταση, από τον καθημερινό καφέ μέχρι το γιορτινό τραπέζι.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Μυρμηγκάτο

Μυρμηγκάτο

Τι πιο γλυκό και απολαυστικό από ένα σπιτικό Μυρμηγκάτο! Αυτό το κλασικό γλυκό, με το αφράτο παντεσπάνι του, τα αρωματικά καρύδια και την πλούσια γεύση σοκολάτας, είναι σίγουρο πως θα σας ταξιδέψει σε αναμνήσεις και θα ικανοποιήσει κάθε γλυκιά σας επιθυμία.

Prep Time 35 minutes
Cook Time 35 minutes
Additional Time 2 hours
Total Time 3 hours 10 minutes

Ingredients

Για το Παντεσπάνι:

  • 7 Αυγά
  • 1 φλιτζάνι Ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι του ελληνικού καφέ Τρούφα (σοκολάτας)
  • 1 φλιτζάνι Καρύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 Βανίλιες (σε σκόνη ή εκχύλισμα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού Σόδα μαγειρική
  • Λίγο Αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας Βιτάμ (λιωμένο)
  • 1 κουταλιά της σούπας Λάδι (π.χ. ηλιέλαιο)
  • 2 κουταλιές της σούπας Νερό

Για το Σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια Νερό
  • 2 φλιτζάνια Ζάχαρη
  • Φλούδα από 1 Λεμόνι
  • Χυμός από ½ Λεμόνι (στο τέλος)
  • Λίγο Ρούμι ή Λικέρ (προαιρετικά, στο τέλος)

Για το Γλάσο Σοκολάτας (Επικάλυψη):

  • 10 κουταλιές της σούπας Ζάχαρη
  • 6 κουταλιές της σούπας Κακάο
  • 2.5 κουταλιές της σούπας Νισεστέ
  • 1 ποτήρι Νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας Βιτάμ (βούτυρο)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το μοσχομυριστό Μυρμηγκάτο:

  1. Ετοιμάζω το παντεσπάνι:
    Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν πάρα πολύ και να γίνουν ένα παχύρρευστο, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
    Λιώνω το βιτάμ με το λάδι και το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
    Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
    Ρίχνω σταδιακά το μείγμα των στερεών υλικών στο αφρατεμένο μείγμα αυγών-ζάχαρης, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να μη χάσει τον όγκο του.
    Προσθέτω το λιωμένο βιτάμ με το λάδι και το νερό, τις βανίλιες, τα ψιλοκομμένα καρύδια και την τρούφα. ανακατεύω απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.
    Αδειάζω το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (ή με λαδόκολλα) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μία οδοντογλυφίδα που θα βυθίσω στο κέντρο.
    Αφήνω το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.
  2. Ετοιμάζω το σιρόπι:
    Σε μία κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού.
    Το βράζω για 13 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
    Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τον χυμό λεμονιού και το ρούμι ή το λικέρ (αν χρησιμοποιήσω).
    Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Το κρύο σιρόπι είναι απαραίτητο για ζεστό παντεσπάνι (ή το αντίθετο) για να μην λασπώσει το γλυκό.
  3. Ετοιμάζω το γλάσο σοκολάτας:
    Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το κακάο, το νισεστέ και το νερό.
    Ανακατεύω καλά με ένα σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει μία ομοιογενής κρέμα.
    Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τις δύο κουταλιές της σούπας βιτάμ, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
  4. Συναρμολογώ το μυρμηγκάτο:
    Αφού κρυώσει το παντεσπάνι, το κόβω σε κομμάτια (τετράγωνα ή ρομβοειδή) μέσα στο ταψί του.
    Περιχύνω το ζεστό παντεσπάνι με το κρύο σιρόπι (ή κρύο παντεσπάνι με ζεστό σιρόπι). αφήνω να απορροφήσει το σιρόπι.
    Απλώνω ομοιόμορφα το γλάσο σοκολάτας πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι.
    Βάζω το Μυρμηγκάτο στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες (ιδανικά περισσότερο ή όλο το βράδυ) για να σφίξει, να δέσουν οι γεύσεις και να γίνει ακόμα πιο νόστιμο.

Η Συνταγή είναι της κας Μαρια Τερζιδου

Notes

Tips για το Τέλειο Μυρμηγκάτο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Μυρμηγκάτο σας ακόμα πιο νόστιμο και πετυχημένο. Όταν χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη για το παντεσπάνι, είναι πολύ σημαντικό να αφρατέψουν πάρα πολύ, γιατί αυτό δίνει την υφή στο γλυκό. Μην παραλείψετε να κοσκινίσετε το αλεύρι για πιο αφράτο αποτέλεσμα. Για το σιρόπι, θυμηθείτε τον κανόνα: ζεστό γλυκό - κρύο σιρόπι ή κρύο γλυκό - ζεστό σιρόπι, για να απορροφηθεί σωστά και να μην λασπώσει. Αν δεν έχετε ρούμι ή λικέρ, μπορείτε να το παραλείψετε ή να προσθέσετε λίγη βανίλια στο σιρόπι. Μπορείτε να διακοσμήσετε το Μυρμηγκάτο με επιπλέον τρούφα ή ψιλοκομμένα καρύδια πριν το σερβίρισμα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή