Το Μυρμηγκάτο σιροπιαστό με γλάσο είναι ένα γλυκό που φτιάχνω πολύ συχνά, γιατί είναι από τα πιο αφράτα και ζουμερά που υπάρχουν, ενώ το σοκολατένιο του γλάσο ολοκληρώνει την απόλαυση. Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα να σας δείξω τη δική μου συνταγή, η οποία είναι απλή, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, για να φτιάξετε ένα κέικ που θα σας γεμίσει με τα πιο ωραία αρώματα και γεύσεις. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο σιρόπιασμα, καθώς αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το κέικ μας ακαταμάχητο.
Υλικά
για το Σιρόπι
- 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό
- Φλούδα πορτοκαλιού (από μισό πορτοκάλι)
για το Κέικ
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 βανίλια
- 6 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ (αν το αλεύρι δεν φουσκώνει μόνο του)
- 1 φλιτζάνι τρούφα σοκολάτας
για το Γλάσο
- 100 ml ζεστό γάλα
- 200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση της Συνταγής
Ετοιμασία του Σιροπιού
Σε μία κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα πορτοκαλιού. Το αφήνω να βράσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια το αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να γίνει χλιαρό.
Ετοιμασία του Κέικ
Βάζω στο μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια και τα χτυπάω καλά για 5 λεπτά μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί. Ρίχνω ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζω το χτύπημα. Στη συνέχεια, ρίχνω το γάλα και αφήνω το μείγμα στην άκρη. Ανακατεύω τα 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το αλάτι και το μπέικιν (αν χρησιμοποιώ) και το προσθέτω σιγά-σιγά στο υγρό μείγμα. Τέλος, βάζω την τρούφα και ανακατεύω απαλά με μία σπάτουλα.
Ψήσιμο και Σιρόπιασμα
Με το κάλυμμα του βουτύρου λαδώνω καλά το ταψί μου (διαστάσεων 34×25 εκ.). Αδειάζω μέσα το μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα. Μόλις βγει το κέικ από τον φούρνο, το σιροπιάζω ζεστό κέικ με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνω να κρυώσει τελείως.
Ετοιμασία και Εφαρμογή του Γλάσου
Φτιάχνω το γλάσο βάζοντας τα 200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια σε 100 ml ζεστό γάλα. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα ή την λιώνω σε μπεν μαρί. Βάζω το γλάσο πάνω στο κρύο κέικ και στολίζω με επιπλέον τρούφα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 30 λεπτά για να κρυώσει
Χρήσιμα Tips για το Μυρμηγκάτο
Για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ είναι ψημένο, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.
Το μυστικό για το τέλειο μυρμηγκάτο σιροπιαστό είναι η διαφορά θερμοκρασίας: ζεστό κέικ, χλιαρό σιρόπι!
Αν δεν έχετε κουβερτούρα, μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό γλάσο με ζάχαρη άχνη και λίγο γάλα ή χυμό λεμονιού.
ΠΗΓΗ: Despo Ermogenous








