Σιροπιαστό Βυζαντινό με Τσουρέκι 

Αυτό το παραδοσιακό γλυκό αποτελεί μια αληθινή πανδαισία γεύσεων και υφών, συνδυάζοντας την αφράτη μαλακιά γλύκα του τσουρεκιού με την πλούσια, αρωματική δροσιά του σιροπίου.

Κάθε μπουκιά είναι μια γλυκιά νοσταλγική βουτιά στην ιστορία, θυμίζοντάς μας τα τραπέζια των γιορτών γεμάτα με μεράκι και αγάπη.

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 500γρ γάλα
  • 100γρ ζάχαρη
  • 65γρ κορν φλάουρ
  • 1 βανιλίνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Για το τσουρέκι:

  • 4-5 φέτες τσουρέκι

Για το σιρόπι:

  • 150γρ ζάχαρη
  • 150γρ νερό
  • 1 στικ κανέλας (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

  • 100γρ φυτική σαντιγί
  • Κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση:

Για την κρέμα:

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
  2. Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα του κορν φλάουρ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανιλίνη και το ξύσμα λεμονιού (αν θέλουμε).
  6. Σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το τσουρέκι:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ.
  3. Απλώνουμε τις φέτες τσουρέκι σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Για το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα (αν θέλουμε).
  2. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει.
  3. Αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράζει για 5 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:

  1. Βάζουμε τις φέτες τσουρέκι σε ένα πιάτο.
  2. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, σε ζεστο τσουρεκι φροντίζοντας να πάει παντού.
  3. Χτυπάμε την κρεμα με μιξερ με 100 γρ φυτικη σαντιγι ήδη χτυπημένη
  4. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι.
  5. Διασκοσμουμε με ροζέτες σαντιγής.
  6. Πασπαλίζουμε με κανέλα σε σκόνη και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος τσουρέκι θέλετε.
  • Αν θέλετε η κρέμα να είναι πιο σφιχτή, μπορείτε να βάλετε λίγο περισσότερο κορν φλάουρ (περίπου 10γρ).
  • Μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα και άλλα αρωματικά, όπως ξύσμα πορτοκαλιού ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
  • Αν δεν έχετε φυτική σαντιγί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαντιγί από κρεμα γαλακτος 35%.
  • Μπορείτε να διακοσμήσετε το γλυκό με φρούτα, ξηρούς καρπούς

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κεικ με κρέμα και τσουρέκι

Υλικά

φρέσκο ​​γάλα – 500 g
αυγά – 4 τεμάχια
ζάχαρη – 1 κουτ + 4 κ.σ.
βανίλια – για γεύση
Φέτες Τσουρεκι  3 – 4 φέτες

Εκτέλεση

Πρώτα καραμέλωσα 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη στον πάτο μιας ορθογώνιας φόρμας για κέικ 14/20 εκ.
Στη συνέχεια τακτοποίησα 3-4 φέτες τσουρέκι πάνω από την καραμέλα, μόνο ο πάτος πρέπει να είναι καλυμμένος, όλα εξαρτώνται από το μέγεθός τους.
Έπειτα ζέσταινα το φρέσκο ​​γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Μετά χτυπάω τα αυγά με τη βανίλια. Τα ανακάτεψα με το γάλα και τα έριξα πάνω από το τσουρεκι.

Έβαλα το ταψί μέσα σε ένα ταψί με κρύο νερό και έψησα σε χαμηλό φούρνο 150-160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.
Έχω φτιάξει αυτό το γλυκό χωρίς να το ψήσω μέσα σε νερό και εξακολουθεί να βγαίνει τέλειο, είναι σημαντικό να ψηθεί περισσότερο σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Έβγαλα το έτοιμο κέικ από το φούρνο και το κρύωσα στο ταψί με το νερό, μετά καλό είναι να μείνει στο ψυγείο για να δέσει καλά η κρέμα πριν το κόψω, απλά είναι πιο εύκολο.
Αφού κρυώσει πέρασα ένα μαχαίρι γύρω από τις πλευρές του πιάτου και μετά το αναποδογύρυσα σε κατάλληλο δίσκο ή πιάτο.
Για ακόμα καλύτερη γεύση, πασπαλίζω με σταγόνες σοκολάτας πάνω από την καραμέλα.

_cuva

 

Προηγούμενο άρθροΠιροσκί: Απόλαυση σε κάθε μπουκιά!
Επόμενο άρθροΧρυσαφένια Τυροπιτάκια Ρολό με Σουσάμι